2024 yılının yeni sözleşmelerle başladığını ve sözleşmeli taşımalarla kontrat lojistiğine önem verdikleri bir yıl olduğunu ifade eden ALES EU INTERMODAL Kurucusu Fatjon Mero, yeni açtıkları Arnavutluk Durres şehrindeki liman ofisi ve Bursa’daki ofislerinin hizmete girdiğini açıkladı. Yeni yıl ile birlikte var olan intermodal taşımalarının yanı sıra, ağır iş makinaları taşımacılığına da büyük bir önem ve pay ayırdıklarını vurgulayan Mero, küresel lojistik sektörüne yönelik çalışmalarını da okurlarımızla paylaştı.
ALES EU INTERMODAL 2024 yılına nasıl başladı, yılın ilk yarısına ilişkin performansınızı değerlendirir misiniz?
Pandemi sonrasındaki yılları değerlendirdiğimizde 2024 yılı bizim için hızlı ve yoğun bir şekilde başladı diyebilirim. Piyasanın durumuna baktığımız zaman 2024 yılı çok belirsiz görünse de, diğer taraftan da bir o kadar karar verici bir sene olmaya devam ediyor. Bizim için de 2024 yılı yeni sözleşmelerle başladı ve bu sene sözleşmeli taşımalara ve kontrat lojistiğine oldukça önem verdiğimiz bir yıl oluyor. Her geçen gün müşteri portföyümüz genişlemekte. Aynı zamanda yurt dışı müşterilerimizin Türkiye’deki faaliyetlerini büyütmeleri için onları destekliyoruz.
Yeni ofis yatırımınızla birlikte ALES EU INTERMODAL’ın büyüme yolculuğunda nasıl bir adım atılmış oldu?
Şirketimiz kuruluşundan beri artan özverisiyle yeşil lojistiğe verdiği önemi büyüterek bu yolda gerekli belgelendirmeleri de yapmıştır. Avrupa’nın “gelişen incisi“ olan Balkan ülkelerindeki taşımalarımızın payını artırdık ve Balkanlar’da söz sahibi konumuna ulaştık. Bu başarımızı sürdürülebilir kılmak adına Arnavutluk Durres şehrinde liman ofisimizi açtık ve bu ofisimiz için de 5’i MEGA ve 15’i OPTIMA olmak üzere 20 adet takım araç yatırımını hayata geçirdik. Öncelikle parsiyel taşımacılığı artırdık ve proje bazındaki FTL taşımalarımızı profesyonelce geliştirdik.
Ayrıca, Bursa ilimizde de yeni ofisimiz hizmete girdi. “Sağlıklı çalışan psikolojisi” mottosuyla Bursa ofisimizdeki çalışanlarımız adına eksiksiz şartlar ve eğlence bölümü oluşturduk. “Mutlu çalışan, mutlu müşteri, mutlu ALES EU INTERMODAL” felsefesiyle her zaman bu yolu destekledik ve geliştirerek desteklemeye devam edeceğiz.
Yerli ve milli sermayeli şirketinizde zenginleştirdiğiniz filonuzla birlikte intermodal taşıma modunda ALES EU INTERMODAL sektörde nasıl bir konuma ulaştı, pazar payınızı artıracak yeni yatırımlar gündeminizde mi?
Var olan intermodal taşımalarımızın yanı sıra, bu sene ağır iş makinalarının taşımacılığına da büyük bir önem ve pay ayırdık. Tüm Avrupa ülkelerinden, en ücra noktalarından, profesyonel ekibimiz ve paydaşlarımızın aracılığıyla 2024’ün ilk yarısında Türkiye’nin her noktasına iş makinelerinin başarılı bir şekilde teslimatını yaptık. Makinaların model seçiminden, yükleme takibinden, doğru evrakların hazırlanmasından, ilgili bakanlıktan gerekli izinlerin almasından son noktaya ve müşterilerimizin fabrika ve şantiyelerine kadar tüm işlemlerin önemle ve dikkatle takibini yürütmekteyiz.
Şu ana kadar en önemli amaçlarımızdan biri olan “güvenilir lojistik partneri” konumuna ulaşmış bulunmaktayız ve bunu her geçen gün geliştirmek adına var gücümüzle çalışıyoruz. Kazan-kazan politikasına ve düşüncesine sahip olan şirket prensibimizle, yerli müşterilerimizin faaliyetlerini, yurt dışında olmadıkları ülkelerde yaymak için destekliyor ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu şekilde bizim de farklı sektörlerdeki pazar payımız günden güne artmaktadır.
ALES EU INTERMODAL’ın küresel lojistik sektörüne yönelik çalışmalarından da söz eder misiniz, Avrupa ve İtalya’daki faaliyetlerinize yeni ülkeler eklendi mi?
Öncelikle küresel lojistik nedir onu tanımlamak isterim. Ürünlerin, uluslararası bir tedarik zinciri içerisinde, üretim anından itibaren dünyadaki diğer bölgelere intermodal taşımacılık sistemi kullanılarak deniz, hava, demiryolu ve karayolu aracılığıyla nakledilme sürecine küresel lojistik denir. ALES EU INTERMODAL olarak bu modu en çok Balkan ülkeleri için kullandık. Müşterilerimizi var olan tedarikçilerden veya yeni tedarikçilerle tanıştırarak, ürünlerin üretilmesini ve satın alınmasını sağlıyoruz. Bu alanda en büyük pay da Çin’e aittir. Çin’den konteynerlerimizle, tren taşımacılığını kullanarak ürünleri Türkiye’ye getiriyoruz, sonrasında deniz yolunu kullanarak Durres Limanı’na götürüp akabinde de müşterilerimize dağıtımını sağlıyoruz. Hızlı olması gereken taşımalarda da, Türkiye’den direkt karayolu ile kapı teslim hizmeti sunuyoruz.
Ayrıca, son dönemde İtalya’daki parsiyel taşımalarımızın payını artırdık ve Udine depomuzu geliştirdik.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Lojistik sektörünün yeni nefesi ile tanışmak, pek değerli profesyonel ekibimizle tanışmak ve taşıma modlarımız hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Bursa ofisimize mutlaka bekleriz.