17 Mart 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Ekonomi Son Dakika

2023 YILI İHRACAT HEDEFİMİZ 265 MİLYAR DOLAR

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin “Ekonomiyi Yeniden Yapılandırmaya Yönelik İstişareler ve OVP Öncesi Süreçte Sanayi/İhracat Dünyamızın Sorunları ve Çözüm Önerilerini Değerlendirmek” ana gündemiyle gerçekleşen Ağustos Ayı Olağan Toplantısı’nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bolat, yıl sonu için 265 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, küresel düzeydeki yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen son 11 çeyreklik kesintisiz büyüme performansını sürdürmüştür.” dedi.

İhracat hedeflerinden bahseden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonumuz ile yepyeni proje ve faaliyetleri sizlerle birlikte hayata geçirmek arzusundayız. Bu çerçevede mal ihracatımızı 400 milyar dolara, hizmetler ihracatımızı 200 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl için ise hep beraber 265 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımıza ve yeni rekorlar kırmaya devam edeceğimize inancım tamdır. Ülkemizin küresel mal ihracatından aldığı payı yüzde 1,2’ye, küresel hizmet ihracatından aldığı payı yüzde 2,1’e yükselteceğiz. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımızın payını yüzde 50’ye yükselteceğiz. KOBİ’lerin ihracattaki payını yüzde 40’a çıkaracağız. Türkiye e-ihracat platformu ve e-kolay ihracat platformu gibi kanallarla e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10’a çıkaracağız. İhracatı 1 milyar doların üzerinde gerçekleştiren il sayımızı 40’a, 5 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren il sayımızı 15’e, 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren il sayımızı 10’a yükseltmeyi hedefliyoruz.’’ dedi.

Serbest bölgelerin sayısının artacağını da ifade eden Bakan Bolat, ’’Serbest bölgelerimizin sayısını 25’e çıkaracak ve bölgelerin yüksek teknolojili ürün ihracatını artıracağız. Üreticimizi, sanayicimizi, çiftçimizi ithalat baskısına ve haksız rekabete karşı daha etkin bir şekilde koruyacağız. Ticaretteki paydaşlarımız olan sanayi, ticaret ve deniz ticaret odaları, ticaret borsaları, esnaf-sanatkar odaları ve kooperatiflerle yakın irtibat ve iş birliği ile mesleki düzenlemeleri geliştireceğiz. ‘İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejisi’ doğrultusunda da ihracat pazarımızı çeşitlendirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin büyümede pozitif yönde ayrıştığını belirten Bakan Bolat, “Dünyayla rekabet edebilecek bir güce ulaşmak, ancak ve ancak üretime dayalı bir ekonomiyle mümkündür. Bu doğrultuda, Hükümet olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da firmalarımızın, sektörümüzün ve en nihayetinde Türkiyemizin kalkınması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. gelişmiş ülkelerin sıkılaştırıcı para politikaları, yüksek enflasyon ile birlikte düşen talep, jeopolitik gerilimlerin gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarını tetiklemesi küresel resesyon endişelerini artırmaktadır. Ülkemiz ekonomisi ise küresel düzeyde yaşanan tüm bu olumsuzluklara ve millet olarak yaşadığımız büyük deprem felaketine rağmen, 2023 yılının ilk çeyreğinde de yüzde 4,0 büyüyerek, son 11 çeyreklik kesintisiz büyüme performansını sürdürmüştür.’’ şeklinde konuştu.