4 Ekim 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik

2023’TE YENİ DEPOLARIMIZ İLE CİDDİ BİR KAPASİTE ARTIŞI SAĞLAYACAĞIZ

Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 AR-GE merkezinden 2’sinin kurucusu olan Alışan Lojistik, atıkların azaltılması konusunda kısa ve orta vadedeki yatırımlarına devam ediyor. Firma, Ocak 2023’te çevre dostu ve 12.000 m2’lik bir alanda hizmete girecek olan tank depolama&dolum&ısıtma tesisini de açmaya hazırlanıyor. Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, Kasım sayımızda yeni yatırım ve projelerini okurlarımız için anlattı.

Dijital dönüşüm yolculuğunun başlamasıyla birlikte Alışan Lojistik sektörde nasıl konuma ulaştı, yapay zekâ ve ileri teknoloji kullanımı şirket politikası ve hizmetlerinizde neleri değiştirdi?

Her sektörde olduğu gibi inovasyon ve teknoloji yatırımları lojistik sektöründe de rakipler arasında fark yaratma anlamında en önemli parametrelerin başında geliyor. Sektörümüzde, Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 AR-GE merkezi var. Bunlardan ikisi şirketimiz tarafından kuruldu. İstanbul ve Konya bölgesi bu manada üssümüz diyebiliriz. AR-GE merkezimizde 50’ye yakın uzman çalışıyor. Bugün burada, gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemine odaklanıyoruz. Ayrıca, bilgi teknolojileri anlamında gerçekleştirdiğimiz işler var. Bu kapsamda fiziksel altyapı yenilemesi yolu ile teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlanıyor. Ek olarak, yazılım teknolojileri değişimi ile özellikle müşterilerimizin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım teknikleri hayata geçiriliyor.

Çevreye duyarlı bir firma olarak sektörde varlığını sürdüren Alışan Lojistik’in kısa ve orta vadede bu alanda yeni yatırım ve projeleri neler olacak?

Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde hayata geçireceği “sınırda karbon düzenlemesi” kimya ve lojistik gibi birçok sektörün sürdürülebilirliğe yönelik, gerekli değişiklikleri yapmasını mecburi tutacak gibi gözüküyor. Alışan olarak bu konu, özellikle tehlikeli kimyasalların taşınmasındaki uzmanlığımız nedeni ile bizim için çok hassas. Atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas çalışmalar yürütmekteyiz. Kısa ve orta vadede de bu konudaki yatırımlarımız devam edecek. Örneğin son olarak, Gebze Muallimköy’de temellerini attığımız ve Ocak 2023’de 12.000 m2’lik bir alanda hizmete girecek olan tank depolama&dolum&ısıtma tesisimizde, konteynerdan IBC, varil ve bidon dolumu, ihtiyaca yönelik farklı ambalaj ebatlarına uygun dolum ve aktarım hizmetleri sunulacak.

Çevre dostu olan bu yeni tesisimizde sunacağımız hizmetin amacı, bölgede halihazırda standartlara uygun olmayan şartlarda depolama ve elleçlemesi yapılan ISO Konteynerlerin uluslararası yönetmeliklere uygun şekilde depolanması. Tüm güvenlik tedbirleri alınmış ve kontrollü bir alanda konsolide edilen bu depolama işlemi sayesinde trafiğe açık alanlarda araç üstünde bekletilen konteynerlar bölgenin trafiğini artık tehdit etmeyecek ve tehlike oluşturmayacaklar. Uluslararası standartlarda kapalı devre ve otomatik sistemleri, özel havalandırma ve söndürme altyapısı, düşük emisyon ve “0” sıfır döküntü hedefi ile hizmet verecek olan Konteyner Elleçleme ve Paketleme Tesisimiz ile bölgeye 50 milyon TL tutarında bir yatırım ve 50’yi aşkın yeni istihdam ile katkı sağlayacağız.

Biliyorsunuz, kimyasal madde taşıyan tankerlerin çevreye zarar vermeden yıkanmasını sağlayan ilk tank temizleme tesisini 2005 yılında Avrupa Birliği standartlarında biz hizmete açmış ve eş zamanlı olarak ülkemiz lojistik ve kimya firmalarının kullanımına sunmuştur. Aynı şekilde ilgili mevzuatın çıkartılması konusunda da önemli katkılarımız var.

Ayrıca, KTTD (Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği)’nin de kurucusuyuz ve bu önemli konunun takipçisi olmaya devam etmek amacıyla, Alışan Lojistik olarak derneğin Yönetim Kurulu’nda hala aktif bir şekilde yer almaktayız.

2022 her anlamda yatırım yılı oldu bizim için. Yıla çekici filomuzu yenileyerek girmiştik, ikinci parti yenilemeyi de 3. çeyrek sonunda tamamladık. Ayrıca Treyler ve swapbody filomuzu da yeniliyor ve sayılarını artırıyoruz. Yeni araçlarımız, sahip oldukları teknolojik avantajlar, ADR mevzuatına uygunluklarının yanı sıra daha uzun süre operasyonda kalabilecek çevre dostu yeni nesil motorla donatılmış halde. Karbon ayak izimizi düşürmek için yatırımlarımız devam edecek.

Alışan Lojistik’in yıllık taşıma ve depolama oranlarından da bahseder misiniz, 2022 yılında nasıl bir performans sergilediniz?

İstanbul-Tuzla, Kocaeli-Gebze, Konya, Gaziantep, İskenderun’da bulunan “Multi-user Depolama” alanlarımız ile Yalova, Tekirdağ, Bursa, İzmir, Muğla, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Samsun’da bulunan 340.000 metrekareyi aşkın “Müşteri Dedike Depolama” alanlarımıza bir yenisini daha ekledik. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de 15 bin metrekare üzerine yerleşik alanda 7.500 palet kapasite ile hizmet sunmaya başladık ve bu şekilde tüm Türkiye’de toplam palet kapasitesimizi 490.000 ’in üzerine çıkartmış olduk. Yeni yılda gerek güçlü olduğumuz Gebze Bölgesinde açacağımız yeni depolar gerekse Avrupa yakasındaki yeni depo projemizin hayata geçmesi ile birlikte ciddi bir kapasiteyi, müşterilerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Yıllık taşıma kapasitemize baktığımızda yurt içi nakliye, likit ve enerji taşımaları ile birlikte uluslararası operasyonlarımızı da eklediğimizde yaklaşık 300.000 sefer ve 6 milyon tonluk bir yıllık taşıma hacmi yönettiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle multimodal taşıma projelerindeki başarılarımızın bir sonucu olarak bu sefer sayılarında da 2023 yılında önemli ölçüde artış ve büyüme bekliyoruz