2023 yılının ilk çeyreğindeki büyümelerini sürdürerek ikinci çeyrekte de kârını artıran bankalar, istikrarlı yatırım hedeflerine bir adım daha yaklaştı. Yılın ikinci çeyreği ve ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıklayan bankalardan 6’sını sizlerle buluşturuyoruz.
Akbank 20 milyar TL net kâr
Akbank 2023 yılının ikinci çeyreğinde piyasa beklentisi olan 17,2 milyar TL’nin üzerinde 20,3 milyar TL net kâr elde etti. Bankanın geçen çeyrekteki net kârı 10,7 milyar TL, bir önceki yılın aynı çeyreğindeki net kârı ise 13,1 milyar TL seviyesindeydi. Bankanın bu yılın ilk yarısındaki toplam net karı ise 31,018 milyar TL oldu. Bankanın özkaynak kârlılığı bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 27,9’dan ilk yarı sonunda yüzde 39,0’a ve aktif kârlılığı ise yüzde 3,6’dan yüzde 4,7 seviyesine yükseldi. Bankanın yılın ilk yarısındaki sermaye yeterlilik oranı da yüzde 17,1 seviyesinde gerçekleşti.
Akbank, 2023 yılının ilk yarısında gelirlerini yıllık bazda yüzde 29 oranında artırarak 37,5 milyar TL’ye yükseltti. Bankanın 2023 yılına ait tahminlerinde değişiklik olmadı ancak ilk yarı gerçekleşmelerinin özellikle karlılık tarafında beklentilerin üzerine çıktığı görüldü. TL kredi büyümesinin yılın tamamında yüzde 40 civarında gerçekleşmesi beklentisinde değişikliğine gidilmezken, yıl başından bu yana TL kredi büyümesi yüzde 22,6 seviyesinde oldu. 2023 yılı net faiz marjında yaklaşık yüzde 4-5’lik seviye beklentisine yakın bir gerçekleşme olurken özkaynak kârlılığında ise yüzde 39 ile yıl sonu için belirlenen yüzde 30’lu seviyelerin üzerine çıkıldı.
İş Bankası’nın aktif büyüklüğü 1,9 trilyon TL
Türkiye İş Bankası, aktif büyüklüğünü Haziran 2023 itibarıyla yıl sonuna göre %38,2 artırarak 1,9 trilyon TL seviyesine yükseltti ve Türkiye’nin en büyük özel bankası olmaya devam etti. Bankanın, Haziran sonu itibarıyla nakdi kredi hacmi 967,4 milyar TL, gayrinakdi kredi hacmi ise 342,5 milyar TL’ye ulaştı. Böylelikle ekonomiye sağlanan toplam kaynak tutarı 1,3 trilyon TL oldu. Yaygın dağıtım ağı, dijital temas noktaları, geniş ürün yelpazesi ve kaliteli hizmet sunumuyla, tasarruf sahiplerinin öncelikli tercihi olmaya devam eden İş Bankası’nın toplam mevduat hacmi, Haziran 2023 döneminde 1,3 trilyon TL olarak gerçekleşti. TP mevduat hacmi ise yıl sonuna göre %41,1 oranında artarak 545 milyar TL’ye yükseldi.
Güçlü ve istikrarlı performansı ile uluslararası piyasalarda duyulan güvenin bir sonucu olarak Banka, Haziran ayında, 388 milyon Euro ve 224 milyon ABD doları tutarında sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi temin etti. Söz konusu işlemde, performans kriterleri küçük ve orta ölçekli kadın girişimlerine sağlanacak kredi tutarı ile depremden etkilenen bölgede kullandırılacak tüketici kredisi tutarı olarak belirlendi. Banka ayrıca, deprem felaketinden etkilenen bölgeye yönlendirilmek üzere Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 109 milyon ABD doları tutarında kredi sözleşmesi imzaladı. İş Bankası, deprem felaketinden etkilenen bölgeye aktarılacak finansmanla, iyileşmeye kalıcı katkı sağlamayı hedefliyor.
Oyak Yatırım’dan ilk yarıda 743 milyon TL net kâr
2023 ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin (OYYAT) özkaynakları 2.6 milyar TL, net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre 2.7 katına ulaşarak 743 milyon TL oldu. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, Oyak Yatırım’ın 2023’ün ikinci çeyreği itibari ile özkaynakları 2.6 milyar TL’ye ulaştı.
Şirketin bu yılın ilk yarısında konsolide ana ortaklığa düşen net kârı 2022’nin aynı dönemine göre 2.7 katına ulaşarak 743 milyon TL’ye yükseldi. Şirketin söz konusu dönemdeki net komisyon gelirleri 2.2 katına ulaşarak 547 milyon TL’ye, toplam gelirleri ise 3.1 katına ulaşarak 1.3 milyar TL’ye çıktı.
TEB’in ilk yarı net kârı 7 milyar TL’yi aştı
Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2023 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. TEB’in aktif toplamı 333 milyar TL olurken, net kârı 7,026 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri toplam aktiflerinin yüzde 50.4’ünü oluşturdu.
TEB’in toplam kredileri yılın ikinci çeyreğinde 167,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduatı ise 234.9 milyar TL oldu. Bankanın özkaynakları 30.7 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu hedef rasyo olan yüzde 12’nin çok üstünde, yüzde 19.49 oranında gerçekleşti.
Yapı Kredi’den ekonomiye 1 trilyon lira kaynak
Yapı Kredi Bankası, ikinci çeyrekte 11.5 milyar lira konsolide olmayan net dönem kârı elde ederken; bankanın 6 aylık net dönem kârı 24.1 milyar oldu. Böylelikle banka, yılın ilk yarısında ülke ekonomisine 1 trilyon lirayı aşan kaynak sağladı. Toplam nakdi kredi hacmi yıl sonundan bu yana yüzde 20 artarak 702 milyar liraya yükselen bankanın aktif büyüklüğü ise 1,5 trilyon lira oldu. Yılın ilk yarısında toplam mevduatı yüzde 35 artışla 941 milyar liraya çıkan Yapı Kredi’nin, 2023 yılı Haziran ayı sonu itibariyle öz kaynak karlılığı yüzde 36,8 olurken, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 17 olarak gerçekleşti.
Yılın ilk yarısındaki bilanço performansına dair değerlendirmelerde bulunan Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, “Haziran ayında imza attığımız ilk sosyal sendikasyon kredimizle, 580 milyon dolar kaynak sağladık. 21 ülkeden 35 bankanın katılımı ile gerçekleşen bu işlemle deprem felaketinden etkilenen illerdeki müşterilerimizin dış ticaret finansmanında yanlarında oluyoruz. Öte yandan, yılın ilk yarısında sadece deprem felaketinden etkilenen bölgelere değil, ülkemiz genelinde ekonomimize sağladığımız kaynak da 1 trilyon lirayı aştı. Türkiye’nin sınırları kaldıran bankası olarak, önümüzdeki dönemde de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Garanti BBVA’nın kârı beklentileri aştı
Garanti BBVA 2023 yılı ikinci çeyrekte 18,47 milyar TL ile 15,9 milyar TL’lik beklentinin üzerinde net kâr açıkladı. Bankanın bu yılın ilk yarısında özkaynak kârlılığı yüzde 38,6, aktif kârlılığı ise yüzde 4,8 seviyesinde gerçekleşti. Bankanın geçen yılın ilk çeyreğindeki solo net kârı 12,9 milyar TL, bir önceki çeyrekteki net kârı ise 15,7 milyar TL seviyesindeydi. Banka, 2022 yılının tamamında ise 58,5 milyar TL net kâr elde etmişti. Böylece bu çeyrekte net karda çeyreksel bazda yüzde 17 artış yaşandı.
Bankanın net ücret ve komisyon gelirlerindeki büyüme 2. çeyrekte daha da hızlandı ve çeyreklik bazda gelirler yüzde 20 büyüdü. Artışta güçlü kredi büyümesi, işlem faaliyetindeki artış ve devam eden dijitalleşme etkili oldu. Banka bu çeyrekte çeyreksel bazda yüzde 9 artışla net ücret ve komisyon gelirini 7,3 milyar TL’ye yükseltti.