Ankara Lojistik Üssü Gümrüklü Sahalar İşletme Müdürü Nurcan Özyazıcı Sunay’ı ağırladığımız Mayıs sayımızda Türkiye’nin ilk Avrupa standartlarındaki uluslararası lojistik üssü olan Ankara Lojistik Üssü’nün sektörü ileri taşıyacak vizyon ve hedefleriyle birlikte sektör temsilcilerine sunduğu olanakları konuştuk.
Türkiye’nin uluslararası ilk lojistik üssü olan Ankara Lojistik Üssü’nün sektörü ileri taşıyacak vizyon ve hedeflerinden bahseder misiniz, son dönemde bu hedeflere bir adım daha yaklaşabilmek adına hangi çalışmaları hayata geçirdiniz?
Üssümüz 2010 yılında, Ankara-İstanbul otoyolu üzerinde Kahramankazan mevkisinde kurulmuş, Türkiye’nin ilk Avrupa standartlarında uluslararası lojistik üssüdür.
Gerek Ankara Lojistik Üssü’nde yerleşik gerekse üs dışında hizmet veren paydaşlara müşteri isteklerine uygun, çevreye ve insan sağlığına değer veren yaklaşımla uluslararası normlarda hizmet vermeyi amaçlayan yönetim anlayışı ile; iş sağlığı ve güvenliğine ve teknolojiye uygun olarak yürüttüğümüz hizmetler, iş birliği ve bilgi paylaşımları ile işlemleri hızlandırarak, Türk taşımacılığının uluslararası arenada daha çok ve daha hızlı dolaşımının sağlanmasına yönelik hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz.
Avrupa–Asya ulaşım koridorunda yapılacak olan raylı sistem ile birlikte karayolu–demiryolu entegrasyonunu sağlamak konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir.
Diğer taraftan, üniversitelerle iş birliğine önemle, öğrencilerin sahadaki uygulamaları yerinde görmelerini sağlayarak, staj ve iş olanakları ile sektörümüze iş gücü olarak katkı vermekteyiz.
Ankara Lojistik Üssü’nün lojistik sektörü temsilcilerine sunduğu olanaklar nedir?
Tesiste ortaklarımız dışında lojistik, ithalat, ihracat, ambalajlama ve dağıtım firmalarına, Gümrük Müşavirlerine ve kamu kurum-kuruluşları ile ilgili STK’lara kiralanabilir 110 adet modüler ofis yanında ticari alanlar yer almaktadır. Uluslararası standartlarda altyapısı hazırlanmış depolar kiralanabilmektedir. Ayrıca Ticaret Bakanlığı Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Ankara Gümrük Müdürlüğü, Geçici Depolama, A tipi Genel Antrepo, Supalan ve ihracat sahalarında hizmet verilmektedir.
Gümrük Laboratuvarı, Ankara Ticaret Odası birimleri, akaryakıt istasyonu, araç tamir-bakım yetkili servisleri, PTT, TÜVTÜRK, banka, market, cami, spor tesisi, berber , 112 Acil, restoran, konaklama, duş gibi hizmetler de tesiste mevcuttur.
Gümrüklü sahalarınızda bulunan geçici depolama ve antrepo yapılanmanızdan bahseder misiniz, Ankara Lojistik Üssü olarak kaç m2 büyüklüğünde bir alanda bu hizmeti sürdürüyorsunuz?
Toplam 700.000 metrekare büyüklüğe sahip olan sahamız içinde Gümrük İdaresi’nin kontrolü altında 10.000 metrekare kapalı alan ile hizmet vermekte olan Geçici Depo ve 14.250 metrekare açık alanı ile toplam 15.990 metrekare alana sahip A tipi Genel Antrepo bulunmaktadır.
Geçici depolama veya antrepo işlemlerinde; ürün kabulünden depolama yönetimine, raf sistemlerinden yükleme-boşaltmaya kadar uzanan tüm işlemlerde bilişim teknolojilerini kullanarak, işlemler hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Eşyaların yükleme ve boşaltılması esnasında her tonajda eşyaya uygun ekipmanlar kullanılmaktadır. Gümrüklü Sahalarda verilen hizmetlerde öncelikle Gümrük İdaresi’ne olan sorumluluk bilinci ile idare ile iş birliği içinde çalışılmaktadır.