13 Kasım 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Tesis Yönetimi

Binaların mimari tasarımının tesisin yönetimine etkisi büyük

Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği (TESYÖN) Kurucu Başkanı Dr. Aylin İlgen ile bir araya geldiğimiz Ekim sayımızda yapıların tasarımı aşamasında alınan kararların binanın ömrü boyunca işletme, bakım ve yönetim süreçlerini doğrudan etkilediğini ifade eden İlgen, ayrıca sektör temsilcilerinin iş birliği ve bilgi akışının sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynadığını vurguladı

Yüksek katlı görkemli yapılar olan gökdelenlerin mimari tasarımı, tesisin yönetimi konusunda nasıl bir önem taşıyor?

Binaların mimari tasarımı, tesis yönetimi açısından son derece önemlidir çünkü bu yapılar büyük, karmaşık ve yüksek maliyetli projelerdir. Yapıların tasarımı aşamasında alınan kararlar, binanın ömrü boyunca işletme, bakım ve yönetim süreçlerini doğrudan etkilemektedir.

Enerji verimliliği hedeflendiğinde, tesisin enerji yönetimi de daha etkin bir şekilde yapılmaktadır.Örneğin yeşil binalar ve LEED sertifikaları gibi sürdürülebilirlik kriterleri doğrultusunda yapılan tasarımlar, tesis yönetiminde enerji, su ve atık yönetimi gibi konularda pek çok avantaj sağlamaktadır.

Özellikle yüksek katlı binalarda havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemleri tasarımın kritik bir parçasıdır. Tesis yöneticileri için tasarımda bu sistemlerin entegrasyonu, bakım maliyetlerini ve enerji tüketimini azaltmada oldukça etkilidir.

Bir diğer önemli konu ise, asansörlerin verimli ve güvenli çalışmasını sağlamak için uygun teknoloji seçimi gerekir ki bu da en başında mimari tasarıma bağlı olmaktadır. Bina kullanıcılarının gerek ofislerde gerekse konutlarında uzun süre asansör beklemekten dolayı şikayetleri yönetimle değil aslında direkt mimari tasarımla ilgili bir konudur.

Bu yüzden bina yönetim sistemleri (BMS) özellikle yüksek katlı binaların ve gökdelenlerin enerji kullanımı, güvenlik, yangın, aydınlatma ve iklimlendirme gibi tüm operasyonel süreçlerinin otomatik olarak yönetilmesini sağlamaktadır. Bu sistemlerin henüz tasarım aşamasındayken bina entegrasyonlarının planlanması gerekmektedir. Ancak çok az yapıda bunları görebiliyoruz.  

Doğal ışık, havalandırma, akustik konfor ve ergonomik mekanlar gibi unsurlar ise biz yöneticilerin en çok arzu ettiği ve müşteri memnuniyetini yukarılara çekecek unsurlar olsa da ne yazık ki mimar, üretici firma ve biz tesis yöneticileri arasındaki bilgi akışı yok denecek seviyede olduğundan bu konulara gelemiyoruz.

Özetle, sadece gökdelenlerin değil tüm binaların mimari tasarımı, sadece estetik ve mühendislik yönünden değil, aynı zamanda binanın işletme maliyetleri, kullanıcı konforu, güvenlik ve enerji verimliliği açısından tesis yönetimine büyük bir etki yapmaktadır. Tasarım aşamasında doğru kararlar alındığında, uzun vadede tesis yönetiminde büyük kolaylıklar ve tasarruflar sağlanabilir.

Sektörün gelişimi ve kazanımlarını artırmak adına sektör temsilcilerinin gerekli eleştirel yaklaşımı benimsediklerini düşünüyor musunuz, olumlu/olumsuz geri bildirimler konusunda yöneticilerin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Burada hem üretici firma hem de profesyonel tesis yönetim firmaları için en önemli unsur doğru kişilerle yani yetkin, işine hâkim yöneticilerle çalışıyor olmak ve güncel gelişmeleri yakından takip etmek. Çok iyi bir yönetici olabilirsiniz ama bir kişinin her alanda uzman olması mümkün olmadığına göre herkesin bir başka yetkin kişiyle iş birliği yapması kaçınılmazdır. Hem Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği (TESYÖN) olarak kendi düzenlediğimiz hem de sektördeki diğer etkinliklerde meslektaşlarımızla bir araya gelirken dikkatimizi çeken ne inşaat firmalarının ne de yönetim firmalarının üst düzey yöneticilerinin katılmıyor olması. Konuşmacılar da kendi oturumları bittikten sonra salonu terk ediyorlar. O zaman her konuşmacı sadece kendi konuşma saatinde gelecek olsa bizler nasıl bilgi akışını sağlıyor olacağız? Diğer sektörlerden en büyük farkımız çok farklı disiplinleri içeriyor olmamız. Bu nedenle ideal yönetime ulaşabilmek için mimar, mühendis, finans uzmanı, avukat, yönetim uzmanlarının bir arada projeleri değerlendirmeleri, sonrasında karşılaşılacak sorunların en başında çözümlenmesi açısından çok önemlidir. Bizler TESYÖN üyeleri olarak sektörümüz için durmadan çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. 2025 yılında 2’ncisi düzenlenecek olan Sürdürülebilir Tesis Yönetim Zirvesi için bugünden konu ve konuşmacı hazırlıklarına başladığımızı belirtmek isterim.