Ana içeriğe atla

itt

22 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR

11.04.2017 - 16:44

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, 400 bin kişiye istihdam sağlayan hazır yemek sektörünün 22 milyar dolar ciroya sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, Türkiye’de günlük olarak yaklaşık 6 milyon kişinin hazır yemek yediğini belirterek, “400 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, 22 milyar dolar ciroya sahip. Sektörde Tarım Bakanlığı’na bağlı 4 bin 800 firma hizmet veriyor. Gıda anlamında üretilen ne varsa yarısı hazır yemek sektörü tarafından tüketiliyor. Örneğin bugün bütün firmaların aynı anda elma verdiğini düşünün, bugün 6 milyon adet elma tüketildi demektir. Bu da 1,5 milyon kilo demektir. Ortalama 100 gr et verildiğinde 600 bin kg et bugün tüketildi anlamına geliyor” dedi.

BAKANLIK DENETİM KONUSUNDA HASSAS
Zincirkıran, hazır yemek sektöründeki firmaların denetimi konusunda Tarım Bakanlığı’nın oldukça hassas olduğuna değinerek, “Belli periyotlarda denetim yapılıyor. Bu işi hiç ruhsat almadan yapmaya çalışanlar var, işte onlar problem. Kontrol edilmedikleri için hijyen probleminin yanısıra sigortasız, kayıtsız eleman çalıştırdıkları için de haksız rekabet yaratıyorlar. Yemek firmaları hem Tarım Bakanlığı tarafından hem de yemek satın alan firmalar tarafından çok sık denetleniyor. Yani denetim konusunda birisi atlasa diğeri atlamaz. Zaten doğru fiyatlı ürün doğru üründür de diyebiliriz. Dünyada hiçbir ürünün içeriğinden fedakarlık yapılmadan fiyatı düşürülemez. Demek ki tek değil ama fiyat önemli kriterlerden birisi, hatta en önemlisi. Taklit ürünler konusunda sektörün oyuncuları Tarım Bakanlığı’nın bu konudaki uygulamalarını ve listelerini takip ediyor. Bizim camiamızın içinde de böyle bir şey olduğunda biz de kendi ağımız içinde paylaşıyoruz” diye konuştu.

OKULLARA YEMEK PROJESİ
YESİDEF olarak 3 yıldır okullara yemek projesi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Zincirkıran, “Proje hayata geçerse öğrencilere verilecek mönüler okulların bulunduğu yörelere göre belirlenecek. Okullara 4 çeşit yemek verilecek, mönünün olmazsa olmazları arasında tarhana, mercimek, tavuk suyu ve ezogelin gibi sağlıklı ev çorbaları yer alıyor” şeklinde konuştu.
Zincirkıran, şöyle devam etti: “Yemek konusunda en büyük eksik okullarda yaşanıyor. Çocukların planlı bir mönüyle beslenmesi lazım. Fast food tipi ya da ucuz ürünlerle çocuğun beslenmesini beklerseniz obeziteyi önleyemezsiniz, ürünün ne olduğunu kontrol edemezsiniz. Çocuğun beslenmesinde maliyeti ikinci plana atmak lazım. Dışarıda beslenmek okulda başlıyor, üniversite çağına, askerliğe, iş hayatına emekli olana kadar devam ediyor. Bununla ilgili 3 yıldır uğraşıyoruz.”

a

Yukarı