Ana içeriğe atla

medya

Birincil kural; hijyen

20.07.2017 - 10:28

Sağlıklı üretim yapabilmek için hijyenin birinci kural olduğunu dile getiren Polonez Genel Müdürü Andaç Günsoy,  Çatalca’daki tesislerinde “yeşil üretim” felsefesi dahilinde üretim yaptıklarını ve örnek bir tesise sahip olduklarını belirtti.

Gıda işletmelerinde sağlıklı üretim şartlarının oluşturulması için hangi prosedürler yer alıyor?
ISO 9001 grubu sistemler, IFS ve BRC gibi sistemler, proseslerin belgelenerek ve izlenebilirlikle hareket etmesine odaklanır ve çevre politikası, gıda güvenliği şartları, operasyonel planlar, yabancı cisim politikası, gıda suikast koruma politikaları gibi politika ve prosedürler ile çevrilmiş, sağlıklı ve tekrarlanabilir, en önemlisi de izlenebilir ve sürekli iyileştirmeye yönelik üretim yapılmasının çerçevelerini oluşturur.
İşletmeler ve özellikle de firmamız, bu kapsamda multi disipliner bilimsel ve sistemsel yaklaşımı ile gıda güvenliğini sağlıyor. Olabilecek sorunları önceden görerek, önlem ve aksiyon geliştiriyoruz. Her şeye rağmen gerçekleşebilecek uygunsuz durumlarda da izlenebilirlik yöntemleri sayesinde sorun noktalarını tespit edip, onarımını sağlayabiliyoruz.

Gıda güvenliğini sağlama noktasında önem verdiğiniz ve uyguladığınız kriterlerden bahseder misiniz? Gerekli olan hijyen şartlarını nasıl sağlıyorsunuz? 
Her zaman bizden beklenen kaliteyi ortaya koymak için yatırım ve çalışmalarına devam ediyoruz. Hammadde işin temeli ve en önemli girdi. Bu nedenle hammadde kontrolü çok önemli… Bu noktada hem Türk Gıda Kodeksi’nin standartları hem de kendi standartlarımız var. Kaliteli hammaddeden kaliteli ürün çıkar. Bu kontrolü yapan arkadaşlar satın alma ekibinden bağımsız çalışıyor. Ürün geldiğinde bizim kalite parametrelerimize uymuyorsa geri çevrilir. Asla kendi standartlarımızdan geri adım atmayız, çünkü onlar deneyimlerimiz ile yıllar içinde oluştu. 
Diğer yandan, tedarikçiye teknik destek veriyor ve problemlerini nasıl aşacaklarına dair yardımcı oluyoruz. Bizim standartlarımızda üretmeye başladığında o da kazanıyor ve gelişiyor, bizimle büyüyor. 
IFS Standardı’na göre 3 yıldır Grade A’da devam ediyoruz. ISO 22000 Gıda Güvenliği Standardımız var. Ayrıca 14001 çevre standardı dahilinde üretim yapıyoruz.
Sağlıklı üretim yapabilmek için elbette hijyen birinci kural. Çatalca’daki üretim tesislerinde “yeşil üretim” felsefesi dahilinde üretim yapıyoruz. Fabrika içindeki ortamda laboratuvar ve ameliyathanelerdeki gibi hepa filtreler çalışır ve kullanılan su neredeyse içme suyuna yakın halde tekrar doğaya bırakılır. Polonez olarak kendi arıtma tesislerimizi kurduk. Büyükçekmece Gölü’ne giden su kanalları Çatalca’dan geçiyor. Çatalca’da bulunan fabrikaların konumu itibariyle atık sularını ya arıtma tesislerine göndermesi ya da kendilerinin arıtma tesisi kurmaları gerekiyor. Biz sadece kendi arıtma tesisimizi kurmakla kalmadık, atık suları tekrar kullanılabilir hale getirdik. Fabrikamızın 60 dönüm açık alanı bulunuyor. Burada çalışanlarımız için meyve ve sebze yetiştiriyoruz. İşte, arıtılan suyun büyük çoğunluğu bu bahçenin sulamasında kullanılıyor. Suyu arıtarak doğaya yeniden kazandırma sistemimiz ile ödül aldık. Birçok gıda üreticisi firma Polonez’in bu sistemini incelemeye geliyor, tesislerimiz örnek gösteriliyor. Bu bizim için çok gurur verici.

rize

 

Yukarı