Ana içeriğe atla

itt

“Catering sektörü enflasyona yenildi!”

13.12.2017 - 10:16

Güçlü bir marka olmalarına rağmen enflasyondan etkilendiklerini dile getiren Keyveni Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik, “Haksız rekabet, merdiven altı üretimler, komisyoncular bu sektörü bitirdi. Keyveni olarak kurumsal ve tüm şartları yerine getiren bir firma olmamıza rağmen oldukça zorlandığımızı söyleyebilirim” dedi.

GIDA SEKTÖRÜNÜN KAYBI BÜYÜK
2017’nin belki de en önemli konularından biri de gıda enflasyonuydu. Gıda fiyatlarındaki artış haliyle catering sektörünü de etkiledi. Peki, ama sektör bu artıştan ne ölçüde etkilendi? 

Catering sektörü bu durumdan çok kötü bir şekilde etkilendi. Zaten etkilenmemesi düşünülemezdi. Enflasyon sürecinde kaybettiğinin bir kısmını dahi alamadı. Örneğin bu zamandan 30 yıl önceye gittiğimizde bir yemek firmasının bir kişilik tabldot yemek fiyatıyla 2 kilo et alınabiliyordu. Bugün bir kişilik yemek parasıyla yarım kilo et alamıyoruz. Yani bu tablo bize nereden nereye geldiğimizi gösteriyor. Ne yazık ki gelinen nokta çok acı ve hüzünlüdür. Etin kilosu 40 TL fakat siz 8 TL’ye dört-beş çeşit yemek satıyorsunuz. Bunun personel gideri, kira gideri, malzeme gideri var. Ortada bir kar oranından bahsetmek mümkün değil. Catering sektörü enflasyona yenildi. Zaten açıklanan enflasyon oranları da hiçbir şekilde gıda sektörünün kaybını ifade etmeye yetmiyor. 

HAKSIZ REKABET SEKTÖRÜ BİTİRDİ
Gıda enflasyonuna yönelik almış olduğunuz önlemler nelerdi? 

Ne yazık ki hiçbir önlem alamıyoruz, sadece altında eziliyoruz… Kendi birikimlerimizden vererek işimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Hazır yemek sektörünün mevcut durumu budur. Biz kendi adımıza güçlü bir markayız, ancak dışarıda haksız rekabet, merdiven altı üretimler, komisyoncular bu sektörü bitirdi. Keyveni olarak kurumsal ve tüm şartları yerine getiren bir firma olmamıza rağmen oldukça zorlandığımızı söyleyebilirim. 

2018’den beklentileriniz neler? Yeni dönem hedeflerinizi ve öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?
Kimse önünü göremiyor, çünkü kendi içimizle de dünyayla da kavgalıyız. Zor bir coğrafyadayız. Sadece her anlamda ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bir yemek sanayicisi olarak da, üzerime düşen görevi hakkıyla yerine getirdiğimi düşünüyorum. 

mogul

 

Yukarı