Ana içeriğe atla

aaa

GELENEKSEL MUTFAĞIN YENİ KİMLİĞİ: SHAMOR KARAKÖY RESTORAN

12.06.2019 - 13:44

ULUSAL MUTFAĞIN YENİ YORUMLARLA ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ HALİ, SÖMÜRGE ÖNCESİ GELENEKLERE DAYANAN OSMANLI, TÜRKMEN VE FRANSIZ MUTFAĞININ YENİ KİMLİK FORMUNU TEMSİL EDEN SHAMOR KARAKÖY RESTORAN HEM GÖZ HEM DE DAMAK ZEVKİNE HİTAP EDEN ZENGİN MENÜSÜ İLE MİSAFİRLERİNİ AĞIRLAMAYA BAŞLADI.

Menü; görme, tat alma, koku alma ve dokunma algısının yanı sıra aynı zamanda merak ve nostaljiye de neden olan geniş bir kültür ve felsefi bileşenler içererek misafirler için etkileyici bir gastronomik deneyim yaratmayı amaçlıyor. Aynı zamanda doğu spesiyaliteleri ve Osmanlı mutfağının derin köklerine dayanan zenginlikleri yeniden yorumluyor. 

FARKLILIKLARI SUNMAYI SEVEN BİR ŞEF
Shamor Karaköy Restoran’ın mutfak şefi ve işletmecisi Wagif Feyzullayev Türkmenistan’ın Aşkabat şehrinde dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında profesyonel güreşle ilgilenen Feyzullayev araştırmayı ve yeni bilgiler edinmeyi çocukluğundan bu yana alışkanlık haline getirdiğini belirtiyor. “Geçmişteki başarılarıma bakmıyorum, her zaman geleceği düşünüyorum.” diye de belirtmeden geçemiyor.  Aşçılık mesleğine başladıktan sonra 5 yıldızlı otellerde de görev alan Feyzullayev şu an kendi mutfağında uygulamış olduğu felsefede Fransız şef Philippe Tore’den esinlendiğini ifade ediyor. Eğitime ve kendini geliştirmeye her zaman önem veren Feyzullayev Paris’e giderek Chef Nicholas Moulton’dan gastronomi sanatı üzerine eğitim alıyor. Fransa’daki eğitimin ardından Rusya’ya dönerek Kafkasya gelenekleri üzerinde incelemelerde bulunuyor. Azerbaycan mutfağında yenilikler yapma düşüncesiyle Asya ve Avrupa arasında bir gastronomik köprü oluşturan İstanbul’da bir restoran açmaya karar veriyor ve Shamor Karaköy Restoran’ı açıyor. Restoranın menüsünde sadeliği ön planda tutuyor fakat misafirlerine alışılmış tatların dışında araştırılmış ve geliştirilmiş yeni tatlar sunarak farklılıklar yaratmayı da sevdiğini belirtiyor. Pişirme tekniği olarak sous vide pişirme tekniğini tercih ediyor. Hazırlamış olduğu menülerde mevsimselliğe ve dolayısıyla tazeliğe özellikle dikkat eden Feyzullayev, her sebze ve meyvenin kendi mevsiminde lezzetinin olduğunu savunuyor. “Örneğin çileklerden kışın bir tatlı yapmayı kesinlikle tercih etmiyorum, tadı işe yaramaz, doğada ürünlerin bir mevsimselliği vardır, bu da tattaki en büyük başarıdır.” diyor. 

“GELENEKSEL OLANI MODERNLEŞTİRİYORUZ”
Konseptimiz  bir piramit şeklinde düşünülebilir. Üst katta her zaman bir fikir vardır alt katlarda ise onu takip eden maddeler ve teknikler vardır. Fakat bütün bunların üzerinde olan şey kültürdür. Kültür olmadan hiçbir şey olmaz. Her şeyin temelini kültür oluşturur ve içinde her şeyi barındırır. Diğer restoranlardan en önemli farkımız gıdada kalıcı renovasyonlar gerçekleştirme çalışmalarımızdır. Geleneksel uygulamaları yeniden yorumlayarak modernleştiriyoruz.  Çalışmalarımıza Dropping a Han Dynasty Urn olarak adlandırılan Çinli sanatçı Ai Weiwei ‘nin “I'm rebuilding my tradition through contemporary mind “ (Geleneğimi çağdaş akılla yeniden inşa ediyorum) felsefe anlayışını yerleştirme çabası içindeyiz. “Pişirme sadece el emeği değildir, aynı zamanda insanın düşünce gücünün hazırlamış olduğu yemeğe yansıması işidir.” diyen Feyzullayev, “ Ben hazırladığım yemekleri kendim yiyecekmiş gibi hazırlıyorum. Mutfaktaki en değerli malzemelerden veya araçlardan biri, çoğu zaman unutulmuş olan zihindir.” diyor ve ekliyor,  “Amacımız gelecekte dünyadaki en iyi 50 restoran arasında yer almak.”

arf

Yukarı