Ana içeriğe atla

itt

Hayata geçirilen üç marka ile Üç Öğün lezzeti herkesle paylaşılacak

13.12.2017 - 10:13

2017’nin belki de en önemli konularından biri gıda enflasyonuydu. Gıda fiyatlarındaki artış haliyle catering sektörünü de etkiledi. Sektörün bu artıştan ne ölçüde etkilendiğini bizlere aktaran Üç Öğün Catering Mali İşler&Bütçe Planlama Müdürü Tevfik Davut şu açıklamalarda bulundu: 
“En son açıklanan enflasyon verilerine göre hem Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) hem de Üretici Fiyat Endeksi’nde (ÜFE) son 9 yılın rekoru kırılarak, bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE yüzde 11,90, ÜFE ise yüzde 17,28 şeklinde gerçekleşti. Sektörü daha yakinen ilgilendiren gıda ve alkolsüz içeceklerde ise bu oran yüzde 12,74 olarak gerçekleşti. Sektörel olarak özellikle et, sebze ve meyve gibi üretimde önemli paya sahip hammaddelerin fiyatlarındaki artışlara kadar detaylı bir analiz yapılabilir, ama en basit hesaplama ile bu 3 enflasyon oranının aritmetik ortalaması yaklaşık yüzde 14 olmaktadır ve bu oranda bir artışı müşterilerimize yansıtamadık. Üreticinin tüketiciyi sübvanse gerçeğini ÜFE ile TÜFE arasındaki yüzde 5,38’lik farktan da görebiliriz. Haliyle müşterilerimiz de artan üretim giderleri nedeniyle, üretim dışındaki genel giderlerinde tasarruf yapmak ya da minimum bir artışa katlanmak istiyor. Bu da şirketlerin esas faaliyeti dışında hizmet aldıkları bizim gibi sektörlerin pazarlık payını azaltmakta ve karlılıklarını olumsuz olarak etkilemekle birlikte her geçen yıl kar marjını da düşürmektedir. Ancak bu durum, sektörün uzun soluklu olarak devam ettirebileceği bir durum olarak gözükmemektedir.”
Gıda enflasyonuna yönelik almış oldukları önlemler noktasında bilgiler veren Davut,  “Üç Öğün olarak ‘önce sağlık’ diyerek, kaliteyi düşürmek yerine menülerde enflasyonun olumsuz etkisinin daha az yansıdığı malzemelerin kullanıldığı yemekleri tercih edip, bir nevi mevsimsel menü planlaması yaparak enflasyonun etkisini düşürmeye çalıştık. Bunun dışında yoğun olarak kullanılan malzemelerle ilgili ihtiyacımıza yönelik tedarikçilerimizden zamsız fiyatlardan yüksek miktarlarda bağlantılar yaparak fiyat artışından en az seviyede etkilenmeyi hedefledik” dedi. 

“BOBİ’LERİN DE HİBE, FAİZSİZ VEYA DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İMKANLARDAN FAYDALANMASI SAĞLANMALI”
“Sektördeki firma kirliliğini önlemek ve kaliteyi artırmak adına otellerde yapılan yıldız sınıflandırma ve lokantalarda yapılan 1. sınıf-2. sınıf gibi sınıflandırmanın, bu sektördeki firmalar için de yapılması en büyük beklentimiz” diyen Davut, “Kalitesine güvenen ve bu hizmeti hakkıyla yerine getirdiğini düşünen tüm firmalar da bu beklentiyi destekleyeceklerdir. Ayrıca birçok sektöre sağlanan devlet teşviklerinin catering sektörüne de sağlanması, sektöre hareketlilik katacaktır. Catering sektörü sağladığı yüksek istihdam hacmi ile olumlu katkılar sağlamaktadır. Artan hammadde maliyetleri nedeniyle diğer giderlerinde tasarrufa yönelen sektör firmalarının bu istihdam hacminin devamlılığı, ancak devletin sağlayacağı teşviklerle sağlanabilir. Ayrıca teşviklerin KOBİ’ler ile kısıtlı kalması büyük ve orta boy işletmelerin (BOBİ) önünü tıkamaktadır. BOBİ’lerin de hibe, faizsiz kredi veya düşük faizli kredi imkanlardan faydalanması sağlanmalıdır” açıklamasında bulundu. 
Son olarak yeni dönem hedefleri ve öngörüleri hakkında bilgi veren Davut, “Üç Öğün Catering olarak 2018’de yeni markalarımızdaki etkinliği artırarak sektöre yeni bir hava kazandırmayı hedefliyoruz. Yıllarca yerinde üretim ve taşıma yemek hizmetlerimiz ile müşterilerimize ulaştığımız gibi GO Döner, Diet Plus ve Üç Öğün Lokanta olarak açtığımız restoranlarımızda da perakende satış ile müşterilerimize kaliteli, sağlık ve hijyenik yemek hizmeti sunmayı düşünüyoruz. Böylelikle Üç Öğün lezzetini herkesle paylaşmayı ve bu yerlerimizin sayısını daha da artırmayı planlıyoruz. Bununla birlikte 2016 ve 2017 yıllarında yaptığımız Bilecik ve Esenyurt fabrika yatırımları ile üretim kapasitesini artırdık. 2018 yılında bu fabrikalarımızdaki kapasite kullanım oranımızı artırarak bölgesel olarak da Üç Öğün’ün bilinirliğini artırmak istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

a

Yukarı