Ana içeriğe atla

medya

Hazır yemek sektörünün yıllık cirosu 66,5 milyar lira

20.07.2017 - 10:38

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) 2016 verilerine göre, 5 binin üzerinde firmanın hizmet verdiği ve 400 bin kişinin çalıştığı hazır yemek sektöründe günlük 6 milyon adet yemek üretilirken, yemek sanayinin yıllık cirosu 66,5 milyar lira olarak hesaplandı.

Türkiye’deki yemek endüstrisinin son 10 yıl içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yürütülen çalışmalarla çok yüksek bir standarda kavuştuğunu söyleyen YESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, derneğe bağlı şirketlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kontrolü altında olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Şirketlerimizi HACCP denilen Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları sistemiyle devamlı denetliyoruz. Biz işletmemizde haftada bir denetim yapıyoruz diye bir şey yok. Üretim zaten devamlı olarak denetim altında işliyor, başka türlü kontrol edemezsiniz. İşlem sırasında yapılan hatalar, yemeklerin pişme dereceleri, soğutma dereceleri, saklama süreleri atlanabilir.”

TÜRKİYE’DEKİ STANDARTLAR AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ÜZERİNDE 
Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’ndaki gıda zehirlenmesine istinaden görüşlerini bildiren Zincirkıran, askeri kışlalardaki yemek üretiminin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca denetlenmediğine dikkati çekerek, askeriyenin kendi kontrol mekanizmaları olduğunu ve oradaki denetime hakim olmadıklarını ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte son 10 yıl içinde sektörü çok yüksek bir standarda getirdiklerini anlatan Zincirkıran, “Türkiye’deki durum Avrupa Birliği ülkelerindeki standardın üstündedir. Sektördeki firmalar hızlı bir şekilde kendilerini geliştirmekte. Sektörün güzel bir büyümesi var ve bundan sonra da yapılacak çok iş var. Sektörümüzde herhangi bir problem yok, sektörün alt yapısal problemleri çözülmüştür. İş son derece güzel standartlarda yürüyor” değerlendirmesinde bulundu.

İŞİ VERENLER HAMMADDE MALİYETİNİ HESAPLIYOR AMA KALİTE GÜVENCE MALİYETİNİ HESABA KATMIYOR
Sektörde gıda güvenliğinin sağlanmasında yemek hizmet ihalelerinin önemine dikkati çeken Zincirkıran, şunları söyledi: “Başbakan yemek hizmeti alımı ihalelerine ilişkin kanun değişikliğinin olacağını açıkladı, ihalenin en ucuz teklifi verene değil de işi yapabilecek olan firmaya verilmesiyle ilgili olarak. Burada, ihaleye çıkan makamlar önceden kendileri bir maliyet hesabı yapıyorlar, ‘Ben buraya 4 kap yemek alacağım, bu 4 kap yemekte 100 gram et, 50 gram pirinç olacak’ diyorlar ve buna göre bir maliyet hesabı yapıyorlar. Bu da 7 bin kişilik bir iş. Bu 7 bin kişilik işin kalite ve hijyen kısmını nasıl yöneteceğim, bunun da bir maliyeti var. O maliyeti hesaba katmıyorlar. Zaten adam 28-30 lira alması gereken işi, 17 lira vermiş almış. İşi verenler yalnız hammadde maliyetlerini saymış, bunun kalite güvence maliyetini hesaplamamış.”

rize

 

Yukarı