Ana içeriğe atla

FFF

RAMAZANDA NASIL BESLENMELİ?

10.05.2019 - 10:10

RAMAZAN, ORUÇ TUTANLAR İÇİN BESLENME VE YAŞAM ŞEKLİNİN DEĞİŞTİĞİ BİR AYDIR. YETERLİ VE DENGELİ BESLENMENİN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN GÜNÜN ORUÇ TUTULMAYAN BÖLÜMÜNDE EN AZ 2 ÖĞÜNÜ TAMAMLAMAK VE SAHUR ÖĞÜNÜNÜ ATLAMAMAK GEREKİR.

Bir ramazan daha geldi. Oruç süresinin her gün birkaç dakika daha uzadığı sıcak günlerde idrak edeceğiz bu mübarek ayı. Peki, ramazanda nasıl sağlık beslenmeliyiz? İşte Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri:

SAHURA MUTLAKA KALKILMALI
Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşmamalıdır. Oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır.

İFTARDA HIZLI YEMEYİN
İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan biri de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Artan terlemeyle birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda gibi içecekleri sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN
Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna tercih edin. Mümkün olduğunca iftar ve sahurda badem, ceviz gibi yiyecekler tüketmeye özen gösterin. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler, sindirime yardımcı olacaktır.
 

arf

Yukarı