Ana içeriğe atla

rize

AHL

 

SEKTÖR 400 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

12.06.2017 - 15:14

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, hazır yemek sektörünün 400 bin kişiye istihdam imkanı sağladığını söyleyerek, sektörün 22 milyar dolar ciroya sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, sektörde Tarım Bakanlığı’na bağlı 4 bin 800 firmanın hizmet verdiğini belirterek, “Türkiye’de günlük olarak yaklaşık 6 milyon kişi hazır yemek yiyor. 400 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, 22 milyar dolar ciroya sahip. Gıda anlamında üretilen ne varsa yarısı hazır yemek sektörü tarafından tüketiliyor. Örneğin bugün bütün firmaların aynı anda elma verdiğini düşünün, bugün 6 milyon adet elma tüketildi demektir. Bu da 1,5 milyon kilo demektir. Ortalama 100 gr et verildiğinde 600 bin kg et bugün tüketildi anlamına geliyor” diye konuştu.

OKULLARA YEMEK PROJESİ
Sedat Zincirkıran, YESİDEF olarak 3 yıldır okullara yemek projesi üzerinde çalıştıklarını kaydederek, “Proje hayata geçerse öğrencilere verilecek mönüler okulların bulunduğu yörelere göre belirlenecek. Okullara 4 çeşit yemek verilecek, mönünün olmazsa olmazları arasında tarhana, mercimek, tavuk suyu ve ezogelin gibi sağlıklı ev çorbaları yer alıyor. Yemek konusunda en büyük eksik okullarda yaşanıyor. Çocukların planlı bir mönüyle beslenmesi lazım. Fast food tipi ya da ucuz ürünlerle çocuğun beslenmesini beklerseniz obeziteyi önleyemezsiniz, ürünün ne olduğunu kontrol edemezsiniz. Çocuğun beslenmesinde maliyeti ikinci plana atmak lazım. Dışarıda beslenmek okulda başlıyor, üniversite çağına, askerliğe, iş hayatına emekli olana kadar devam ediyor. Bununla ilgili 3 yıldır uğraşıyoruz” dedi.

“BELLİ PERİYOTLARDA DENETİM YAPILIYOR”
Hazır yemek sektöründeki firmaların denetimi konusunda Tarım Bakanlığı’nın oldukça hassas olduğuna işaret eden Zincirkıran, sözlerine şöyle devam etti: “Belli periyotlarda denetim yapılıyor. Bu işi hiç ruhsat almadan yapmaya çalışanlar var, işte onlar problem. Kontrol edilmedikleri için hijyen probleminin yanısıra sigortasız, kayıtsız eleman çalıştırdıkları için de haksız rekabet yaratıyorlar. Yemek firmaları hem Tarım Bakanlığı tarafından hem de yemek satın alan firmalar tarafından çok sık denetleniyor. Yani denetim konusunda birisi atlasa diğeri atlamaz. Zaten doğru fiyatlı ürün doğru üründür de diyebiliriz. Dünyada hiçbir ürünün içeriğinden fedakarlık yapılmadan fiyatı düşürülemez. Demek ki tek değil ama fiyat önemli kriterlerden birisi, hatta en önemlisi. Taklit ürünler konusunda sektörün oyuncuları Tarım Bakanlığı’nın bu konudaki uygulamalarını ve listelerini takip ediyor. Bizim camiamızın içinde de böyle bir şey olduğunda biz de kendi ağımız içinde paylaşıyoruz.” 

rize

 

Yukarı