Ana içeriğe atla

dfd f

07.03.2017 - 14:04

Biltur CaterIng Genel Müdür Yardımcısı Sezai Sarıkcı, “Yerinde üretim yemek hizmetinde başlangıçta yatırım maliyeti yüksek olsa da, üretim giderleri taşıma yemek hizmetine göre daha düşük olduğundan avantaj sağlıyor ve firmalar tarafından daha çok tercih ediliyor” dedi.

Yerinde yemek hizmetlerinde sürecin nasıl işlediğinden bahseder misiniz?
Yerinde yemek üretim hizmeti dediğimiz hizmet, iş yerlerinin kendi bünyesinde bulunan mutfakları kullanarak yemek üretilmesi ve aynı noktada yemeğin servis edilmesi işlemidir. Yerinde yemek hizmetlerinde teklif verilme sürecinde firma mutfağının kapasite ve altyapısının yemek üretimine uygunluğu, varsa mevcut demirbaşların yeterliliği sorgulanır. Karşılıklı mutabakat ile gerekli görülmesi dâhilinde, mutfak içerisinde alt yapısal ve demirbaş düzenlemeleri yapılabilir. Sözleşme ile birlikte gerekli şartlar sağlanarak firmanın mutfağında hizmet vermeye başlanılır. Yemek hizmetimiz hammadde kabulünden yemek servisi sonuna kadar geçen tüm işlemleri (Depolama, hazırlık, servis, hijyen uygulamaları vb.) kapsıyor. Yerinde yemek hizmeti verilen mutfaklar için taşıma mutfaklardan farklı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından İşletme Kayıt Belgesi alınması zorunluluğu bulunuyor.

Yerinde yemek hizmetlerinde hangi standartlar ve kriterler ön planda yer alıyor?
Yerinde yemek hizmetlerinde, mutfak altyapı şartlarının Türk Gıda Mevzuatı’nda belirtilen asgari şartlara uygun olması gerekiyor. Bunun yanında müşteri ile yapılan sözleşmede karşılıklı mutabakat sağlanan konulara uyulması gerekiyor. Örneğin; personel çalışma düzeni, yemek servis şekli, menüler, elektrik/su/doğal gaz vb. giderler, kira giderleri, amortisman giderleri gibi.
Hizmet süresince sağlıklı ve güvenli yemekler üretmek için gıda güvenliği ve hijyen standartları ön planda tutulur. Bu aşamada müşteriden kullanılan suyun kalitesinin uygunluğu, mutfak şartlarının ve sunulan çalışma alanlarının gıda güvenliğine uygunluğu, binanın hijyenik tasarımı, atıkların bertarafı gibi konularda destek beklenir. 
Bunların yanında müşteri ile ortak yürütülmesi gereken bir diğer önemli husus ise İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları. 

Yerinde yemek hizmetlerinin tercih edilme sebepleri nelerdir? Bu hizmet türü firmalara ne gibi avantajlar sağlıyor?
Yerinde üretim yemek hizmetinin taşıma yemek hizmetine göre pek çok avantajı bulunuyor. Yerinde üretim yemek hizmetinde başlangıçta yatırım maliyeti yüksek olsa da, üretim giderleri taşıma yemek hizmetine göre daha düşük olduğundan avantaj sağlıyor ve firmalar tarafından daha çok tercih ediliyor.
Bunun yanında üretim ve altyapı şartları uygun olan bir mutfakta verilen yerinde üretim hizmetinde yemek lezzet kalitesinde taşıma yemeğe göre daha az kayıp oluşur. Yemek yetmeme, yemek çeşitliliği gibi operasyonel hizmet problemlerine üretim mutfağı servis mutfağı ile aynı olduğu için daha az rastlanır ve daha hızlı çözümler sağlanır. Bu sebeple firmalar mutfaklarının uygunluğu doğrultusunda yerinde üretim yemek hizmeti almayı tercih ederler.

arf

Yukarı