Ana içeriğe atla

arf

KUMPİRİN GENÇ KRALI: MELİH KIYMAZ

12.11.2018 - 10:27

Melih Kıymaz… Şu an 29 yaşında. 24 yaşındayken satın aldığı tek şubeli Tarihi Ortaköy Kumpircisi’ni 63 şubeli uluslararası restoran zinciri haline getirdi. Kısa sürede kumpir pazarının lideri olan genç girişimci, ilginç hikâyesini ve hedeflerini Hizmetix’e anlattı.  

 

Ülkemizdeki genç girişimcilerin sayısı hızla artıyor. Onlardan biri, Melih Kıymaz. Henüz 24 yaşındayken hem geleceği görüp hem de cesaret ederek kumpir işine girdi. Kısa sürede de işinin lideri olmayı başardı. Melih Kıymaz ile kendi hikâyesini, markanın büyüme sürecini ve hedeflerini konuştuk.

 

-Genç bir girişimcisiniz. Geçmişi 1991 yılına dayanan Tarihi Ortaköy Kumpircisi’ni satın alarak 2015’te ulusal, 2018’de de uluslararası bir restoran zinciri haline getirdiniz. Öncelikle sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz? 

 

29 yaşımdayım. Doğma, büyüme Eskişehirliyim. 18 yaşımdayken İstanbul’a geldim. Yaklaşık 15 yıldır ticaretle uğraşıyorum. Normalde film sektöründe birçok iş yaptım. Yapım, prodüksiyon, menajerlik gibi işlerle ilgileniyordum. Sonrasında gıda işine merak saldım ve gıda işine girdim. Dört buçuk yıldır Tarihi Ortaköy Kumpircisi’ni yönetiyorum.

 

-Tarihi Ortaköy Kumpircisi ile kumpir sektörüne girişiniz nasıl oldu? 

 

Tarihi Ortaköy Kumpircisi, Türkiye’de ilk açılan kumpirciydi. 1991’den beri Ortaköy’de tek şubeydi. Hacı Melik Güzelaydın, Beşiktaş Ortaköy’de açtığı bu restoranla Türk halkını kumpirle tanıştırmıştı. Tabii biz markayı gördük ve hoşumuza gitti. Satın alarak markayı daha çok büyütmek istedik. Çünkü yıllarca orada tek şubeyle hizmet vermiş iyi bir markaydı. Bu şekilde markayı satın aldık. Sonrasında 3 şube açtık. 2015 ve 2016, bizim için alışma süreci oldu. 2017 yükselmeye geçtiğimiz bir dönemdi. 2018 ise yüzde 400’lük büyüme yaşadığımız bir yıl oldu. Tamamen kalite ve müşteri memnuniyetiyle ilgili çalışmalar yaptık. Yüzde 100 müşteri memnuniyeti hedefiyle ilerledik. Bu da kullandığınız malzemenin ve verdiğiniz hizmetin en üst düzey olmasıyla sağlanıyor.

 

 

Tarihi Ortaköy Kumpircisi

 

MEMNUN KALMAYAN MÜŞTERİDEN ÜCRET ALMAYIZ

 

-Tarihi Ortaköy Kumpircisi’ne sizinle birlikte ne gibi yenilikler geldi? Markaya neler kattınız? 

 

Reklama, Ar-Ge çalışmalarına, mimari tasarıma, gastronomiye, konsept ve inovasyona çok fazla ağırlık vererek çalıştık. Özel formüller, reçeteler ve ürünlerin standardına kadar hesaplamalar yaptık. Rakiplerimizi araştırarak pazardaki yerimize baktık. Buna göre her sene büyüme oranımızı artırdık.

 

-Müşteri memnuniyetine yönelik neler yapıyorsunuz?

 

Yani bu iş aslında tamamen aşk işi. Bizim tek hedefimiz, bu işte yüzde 100 müşteri memnuniyetiydi. Müşterinin oturduğu zaman mutlu olması, çok iyi karşılanması ve önüne gelen siparişi beğenmesi lazım. İyi malzeme kullandığınız zaman, güler yüzle ve hijyenik olarak çalıştığınız zaman zaten müşteriyi memnun etmiş olursunuz. Herhangi bir şeyden memnun kalmadığı takdirde müşteriden kesinlikle ücret almayız. Dükkânımızdan mutlu bir şekilde ayrılan müşteri benim için bütün reklâmlardan daha değerlidir. Bizde bol malzeme, kaliteli malzeme, uygun fiyat, hijyen ve kesinlikle güler yüzlü hizmet olmazsa olmaz.

 

Tarihi Ortaköy Kumpircisi'nin sahibi Melih Kıymaz

 

KUMPİRE BİRÇOK YENİLİK KATTIK

 

-Kumpirin yanı sıra waffle ürünleriniz de var. Herkesten farklı olarak nasıl farklar yarattınız? 

 

Kumpir ve waffle’da farklı olabilmek adına çok uğraştık. Porsiyonlarımız büyük, fiyatlarımız uygun ve doyurucu. Gurme bir iş yapıyoruz. Kumpire birçok yenilik kattık. Mesela, isteğe göre biftek, somon füme, pastırma, ton balığı, et döner, ahtapot, karides, kalamar gibi ürünler ekliyoruz. Biz bugüne kadar hep en iyisini yapmak için uğraştık. 

 

-Peki, menünüze waffle ekleme fikri nasıl oluştu?

 

İhtiyacı karşılama noktasında menüye waffle ekleme fikrimiz oluştu. Müşteriler buraya geldiği zaman bir öğünlerini yiyip karınlarını doyurabiliyorlar. Biz de menüye tatlı eklemeyi düşünüyorduk. İlk olarak krep ve cheescake düşündük. Daha sonra kumpirle uyumlu olabileceğini düşündüğümüz için aklımıza waffle geldi. Bunun süreci de 6 ay sürdü. Hamurun, çikolataların ve şekerlemelerin kalitesi için gıda mühendislerimiz çalıştı. Bunların içindeki yağ oranlarına kadar her şeyin üzerinde çalıştık. Waffle’ımız çocukların da yiyebileceği şekilde çok hafif ve sağlıklı.

 

Tarihi Ortaköy Kumpircisi

 

YURT DIŞINDA DA ŞUBELERİMİZ AÇILIYOR

 

-Kaç şube ile faaliyet gösteriyorsunuz?

 

Şu an 63 şubeyle faaliyet gösteriyoruz. Bu şubelerin neredeyse 50 tanesini bu yıl açtım. Bundan bir sene önce 15-20 şubemiz bulunuyordu. 4 yılda bu seviyelere geldik. Fransa (Paris), Sırbistan, Karadağ, Kıbrıs ve Bulgaristan’da da şubelerimiz açılıyor. Birçok ülkeyle görüşmelerimiz devam ediyor.

 

-Franchise şartlarınız ve franchise vereceğiniz kişilerden beklentileriniz neler?  

 

Bu işte en önemli nokta lokasyon. Her yerde dönerciler, pizzacılar, hamburgerciler, çiğköfteciler var. Ama kumpirci ve waffle’cı her yerde yok. Bu da çok büyük bir avantaj. Ama bu avantajı da doğru kullanmak lazım. Bunun için doğru noktaların seçilmesi gerekiyor. Yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgeler, alışveriş merkezleri, hastane, belediye, sinema, okul yakınları, gıda sektörüne uygun bölgeler, dükkân açılacak mekânda aranan özellikler arasındadır. Dükkânın minimum 30 metrekare ile 100 metrekare arasında olması gerekiyor. Zaten dükkân açılacak lokasyon, Tarihi Ortaköy Kumpircisi yetkilileri tarafından onaylanmasının ardından kiralanır. Franchise verdiğimiz kişilerden beklentimiz; bizim gösterdiğimiz standartlarda bizi temsil ederek çalışmaları. Şimdiye kadar da hep iyi insanlarla çalıştık ve bizi çok iyi temsil ettiler.

 

Tarihi Ortaköy Kumpircisi

 

FRANCHISE PARASI 4 AYDA ÇIKARTILIYOR

 

-Franchise bedeliniz nedir? 

 

Franchise bedelimiz çok makul. Çok düşük açılış maliyetleri var. Bizden franchise alındığı zaman ödediğiniz parayı maksimum 4 ayda tekrar kazanmış oluyorsunuz. Bunun garantisini veriyorum.  İstanbul dışı bir kampanyamız var. Kampanyamız dahilinde İstanbul dışındaki tüm illerde 35 bin TL+KDV ile bir dükkan için gerekli olan bütün malzeme ve ekipmanları veriyoruz. İstanbul içi ise 230 bin TL ve 70 metrekareye kadar anahtar teslim olarak verebiliyoruz.

 

-Franchise alan kişilere eğitim, malzeme ve ekipman tedariği konusunda nasıl destekleriniz oluyor? 

 

Franchise sözleşmemiz imzalandıktan sonra ortalama 25 iş günü içinde dükkânın açılış hazırlığı tamamlanmış oluyor. Bir dükkân için gerekli olan bütün malzeme ve ekipmanları bayilik alan kişilere sağlıyoruz. Operasyon ekibi tarafından kontrol edilip açılmaya hazır olan dükkân, destek ekibimizle beraber açılır ve satışa başlar. Destek ekibimiz restoran içi süreçlerimizi, standartlarımızı, yönetim şeklimizi, kumpir ve waffle yapımını personellere tam olarak öğretirler. Aynı zamanda dükkânın açılışıyla birlikte şubeyle ilgili tüm süreçleri takip edip sistemin sorunsuz işlemesini sağlıyoruz ve 7/24 destek veriyoruz. Gazetelerde, dergilerde, bilboardlarda, sosyal medyada ve ulusal televizyon kanallarında sık sık reklamlarımızı yayınlatarak marka bilinirliğine katkı sağlıyoruz.

 

-Yıl sonu hedeflerinizden bahseder misiniz?

 

Türkiye’de bu sene 100 şubeyi geçmeyi hedefliyoruz. Yurt dışı hedeflerimiz de var. Bu sene sonunda yurt dışında 10 ülkede faaliyet göstereceğiz. Biraz önce belirttiğim gibi şu an Fransa (Paris), Sırbistan, Karadağ, Kıbrıs ve Bulgaristan’a bayilikler veriyoruz.

 

Tarihi Ortaköy Kumpircisi'nin sahibi Melih Kıymaz

 

ŞUBELERİMİZİN MİMARİ TASARIMLARI BANA AİT

 

-Şubelerinizin mimari tasarımı ve konseptini nasıl oluşturuyorsunuz?

 

Herhangi bir mimarlık firmasıyla çalışmıyoruz. Ben zaten dışarıda mimarlık yapıyorum. Birçok restoran zincirinin mimari tasarımını yaptım ve hâlâ da yapıyorum. Kendi firmalarımızda da bütün tasarımı, dekorasyonu ve uygulamayı ben gerçekleştiriyorum. Ama şehir dışında sadece projeyi ve tasarımı yapıyoruz, bayilik alan kişiye aynı şekilde uygulatıyoruz.

 

İŞİN BU KADAR BÜYÜYEBİLECEĞİNE İHTİMAL VERMİYORDUM

 

-İşin bu kadar büyüyeceğini tahmin etmiş miydiniz?

 

İşin bu kadar büyüyebileceğine ihtimal vermiyordum. Ben sadece o zaman zarfında süreci kurtarmak için bu işe girişmiştim. Yani bir şube kendini kurtarsın, elemanların maaşı çıksın, patrona da 10 bin lira-20 bin lira para bıraksın yeter diye düşünüyordum. Ama öyle olmadı. Bir işe ne kadar özen gösterirseniz o kadar çok karşılığını alıyorsunuz. Ben buna inanıyorum. Pozitif enerjimiz ve ürünlerimizin kalitesinden doğan sonsuz özgüvenimiz herkese yayılıyor ve insanlar bunun için de bizleri tercih ediyorlar.

 

Hizmetix Dergisi kapak Melih Kıymaz

 

ff

Yukarı