Ana içeriğe atla

arf

OKAN KARACAN, UZUNKÖPRÜ KÖFTESİ’Nİ DÜNYA MARKASI YAPACAK

11.04.2017 - 11:26

TV dünyasının ünlü ismi Okan Karacan, Tarihi Uzunköprü Köftecisi’ni satın alarak gıda sektörüne hızlı bir giriş yaptı. Şu anda 2 şubesi olan Tarihi Uzunköprü Köftecisi’ni 2017 yılında 10 şubeye ulaştırmayı ve yurtdışına açılmayı hedefleyen Okan Karacan ile keyifli bir röportaj yaptık.

Okan Bey, Tarihi Uzunköprü Köftecisi’ni satın alma fikri nasıl ortaya çıktı? Bu markayı tercih etmenizin özel bir sebebi var mı?
Mübadele zamanı Batı Trakya’dan Türkiye’ye gelen bir ailenin temsilcisiyim. Batı Trakyalı bir aile olarak milli ve yerel lezzetlere duyduğumuz bir ilgi sözkonusu. Çanakkale Gazisi dedemiz Abdulkadir Alsat, 1933’te Uzunköprü’ye gelmiş ve 1936’da köfteciliğe başlamış. Vefatından sonra köftecilik, önce oğlu Yaşar Alsat‘a geçti. Yaşar Alsat’ın vefatından sonra ise tarihi mesleği iki torunu devam ettiriyor. 81 yıllık Uzunköprü Köftecisi, ‘dünyaya gelen herkes bu köfteyi tadacak’ felsefesiyle yola çıkılmış bir proje. Bugün 2 özel lezzethanesiyle ve Uzunköprü köftesini satan satış noktalarımızla yaklaşık 150 kişilik bir ailenin mensubuyuz. 

“2017 SONUNA KADAR 10 ŞUBEYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”
Kaç şubeye sahipsiniz? 2017 yılında yeni şube açma hedefiniz var mı? Toplam şube sayınız kaça ulaşacak?

Tarihi Uzunköprü Köftecisi olarak şu anda Biz Cevahir AVM ve Darıca Park AVM’de olmak üzere 2 şubeye sahibiz. Yılsonuna kadar 10 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. Franchising ile şubeleşme konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle Almanya, Fransa, Belçika, Ortadoğu, İran, Irak ve Azerbaycan gibi ülkelerdeki Türk vatandaşlarından ciddi talepler alıyoruz. Hem yurtdışında hem de yurtiçinde yapılanmaya ve büyümeye devam edeceğiz. Köftemize ve diğer ürünlerimize özellikle zincir marketlerden yoğun talep var. Çünkü ürettiğimiz köfteleri en fazla 4 günde tüketiyoruz. Dondurulmuş ürünler yerine taze ürünler satıyoruz. 4 günü aşan, tüketemediğimiz köfteleri imha ediyoruz.

“SOHBET BEKLER, KÖFTE BEKLEMEZ”
Köfteleri hazırlarken özel bir formülünüz var mı? Lezzetli köftelerinizin sırrı nedir?

Lezzetli köftelerimizin sırrı 81 yıllık geçmişimizde saklı. Yüzde 100 dana eti kullanıyoruz. Uzunköprü köftesi, genç bir dananın üst kol dediğimiz kürek bölgesinden elde ettiğimiz etle döşün karışımından oluşuyor. Köftelerimizde kuyruk yağı yerine dananın böbrek yağını kullanıyoruz. Bu yağ çabuk donduğu için müşterilerimize, köfteleri bekletmeden yemelerini öneriyoruz ve ‘sohbet bekler, köfte beklemez’ diyoruz. Köfteleri kısık ateşte, orta kararda ve çok çevirerek pişiriyoruz, minimum bir köfteyi 40 kez çevirerek servise hazır hale getiriyoruz. Köftelerde kimyon, tuz, karabiber, bayat ekmek içi kullanıyoruz ve en önemlisi sevgimizi katıyoruz. Hamburger formu dediğimiz yuvarlak formda 2 köftenin arasında kaşar şelalemiz var. Bunu kestiğiniz zaman diyoruz ki ‘Uzunköprü köftesini ağlattın’. Yine yüzde 100 dana etinden, özel baharat ve karışımıyla hazırladığımız bir sucuğumuz var. Bu da bizim için çok değerli. Tüm ürünlerimiz, Edirne Uzunköprü’den geliyor ve burada işleniyor. Tatlı olarak da peynir helvası ve özellikle Hayrabolu tatlısı çok beğeniliyor. Dünyaya gelen herkesin bu lezzetleri tatmasını hedefliyoruz. Burada en önemli konulardan bir tanesi de milli bir marka olmamız. Özellikle AVM’lerin yiyecek içecek katlarında birçok yabancı markaya karşı mücadele veriyoruz. Ama bize gösterilen ilgiden çok memnunuz. 

“ÖZEL MOBİL KÖFTECİLER DİZAYN ETTİK”
2017 yılında yurtdışına açılma hedefiniz var mı? Hangi konseptte büyümeyi tercih ediyorsunuz?

Özellikle Almanya ve Fransa’da hizmet vermek istiyoruz. Bayilik sisteminde ekonomik çözümler ürettik. Daha düşük yatırım maliyetiyle ‘Uzunköprü Express’ konseptiyle tüketici ve yatırımcıların karşısına çıktık. Bir konteynırla hemen ertesi günü işe başlayabilecek şekilde bir bayilik sistemini hayata geçirdik ve özel mobil köfteciler dizayn ettik. Yaklaşık olarak yüzde 25-30 oranında karlılığı olan bir sistem. Franchising giriş bedelimizi 80 bin TL olarak belirledik. Bu yıla özel yüzde 3 oranında katkı payını da almamayı uygun görüyoruz.

yyy

Yukarı