Ana içeriğe atla

arf

MARMA MAKARNA ÜRÜNLERİNİ STOKLAMADAN İHRAÇ EDİYOR

13.11.2018 - 14:03

MARMA MAKARNA YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI ŞAHİN İLHAN: “IRAK PİYASASINDA GENİŞ MÜŞTERİ PORTFÖYÜNE SAHİBİZ. ÜRÜNLERİMİZİ HİÇ STOKLAMADAN DİREKT İHRAÇ EDİYORUZ.”

Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Marma Makarna, ürünlerinin büyük bölümünü özellikle Irak pazarına ihraç ederek hem bölge hem de ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunan bir firma. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin İlhan ve Türkiye Satış Müdürü Hamit Kıran’a faaliyetleriyle ilgili sorularımızı yönelttik.
m

Öncelikle Marma Makarna hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? Ne zaman, nerede kuruldu? Tesislerinin özellikleri ve üretim kapasitesi nedir?
Şahin İlhan: 2015’te faaliyete geçen Marma Makarna, toplamda 40 bin metrekare açık alan üzerinde 25 bin metrekare kapalı alana sahip bir firma. Günümüz teknolojisine uygun makinelerle donatılmış tesislerimizde üretimimizi devam ettiriyoruz. Tesislerimiz, günlük 600 ton buğday kırma kapasitesine sahip. Günlük 200 ton un, 300 ton irmik, 100 ton makarna üretiyoruz. Yüzde 25 iç pazar, yüzde 75 ihracat payımız mevcut.

Makarna dışındaki ürünleriniz hakkında da bilgi verebilir misiniz?    
Şahin İlhan: Makarna dışında buğday unu üretimi yapıyoruz. Zülfikar Un, Şebab Un, Ahlas Un markalarıyla Irak piyasasında geniş müşteri portföyüne sahibiz. Üretim kapasitemiz günlük 200 ton. Bu miktarın tamamını stoklamadan direkt ihraç ediyoruz. 

Makarnalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Şahin İlhan: Marima markası ile üretime başladığımız makarnamız, yüzde 100 durum buğdayından üretilmesi ve pazarlama faaliyetlerinin etkin biçimde yönetilmesiyle çok kısa sürede ülke geneline yayılmayı başardı.  Aynı şekilde yurt dışından gelen talepler de mevcut kapasitemizin artırılması yönünde bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Nitekim kapasite artırım çalışmalarına 3 ay önce başladık. Ülkemizdeki mevcut ekonomik yapının yatırım yapmaya uygun olmadığı kanısı yer alsa da yatırım yapmaktan kaçınmayacağız. Özellikle ülkemizin katma değer ürünlerine ihtiyaç duyduğu bu zor dönemlerde bölge halkına ve milletimize katkı sağlamayı milli bir borç olarak görmekteyiz. Piyasa payımızı artırmak için yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlara katılmaktayız. Özellikle Kanada, Fas, Tunus ve Dubai firmaları ile olumlu görüşmeler sağladık, numunelerimizi göndererek ilk adımı atmış olduk.

Kamuoyunda ‘makarna şişmanlatır’ gibi genel bir bilgi mevcut. Bu doğru mudur?
Hamit Kıran: Birçok kişi çok sevmesine rağmen şişmanlatacağını sanarak kendini bu zevkten mahrum eder. Aslında makarna sadece buğday ve sudan oluşan çok saf bir gıdadır. Makarna yapımında kullanılan durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla zenginleştirilmiş makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna; besin değeri yüksek, doyurucu, vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içeren sağlıklı bir besindir.

Sahip olduğunuz sertifika ve belgelerden de bahsedebilir misiniz?
Hamit Kıran: Kaliteden taviz vermeyen bir firma olarak Helal Gıda, ISO 22000 ve ISO 9001 belgelerine sahibiz.

ff

Yukarı