Küresel fintek sektörü, 2022’de 6 bin 6 adet anlaşma ile toplamda 164,1 milyar dolar yatırım aldı. KPMG raporuna göre, sektör yatırım miktarı açısından şimdiye kadarki en iyi üçüncü yılını, anlaşma sayısı açısından da en iyi ikinci yılını geçirdi. 2023 yılına da şirketlerin yatırımları ile başlayan fintek sektörü büyümesini hızla sürdürüyor.
2021 yılında 238,9 milyar dolar yatırım miktarı ve 7 bin 321 anlaşma sayısı ile rekor kıran küresel fintek sektörü, 2022’de 6 bin 6 adet anlaşma ile toplamda 164,1 milyar dolar yatırım aldı. Bu rakamlar 2021 yılına kıyasla düşük olsa da yatırım miktarı açısından şimdiye kadarki en iyi üçüncü yıl, anlaşma sayısı açısından da en iyi ikinci yıl oldu.
KPMG’nin “Pulse of Fintech” (Fintech’in Nabzı) raporuna göre, 2022 yılının ilk yarısında görülen 119,2 milyar dolarlık küresel fintek yatırımına kıyasla, yılın ikinci yarsında küresel fintek yatırımı 44,9 milyar dolar oldu. Yatırım miktarının %50’den fazla düşmesinde ise büyük çaplı anlaşmaların sayısındaki keskin düşüş etkili oldu. Yılın ilk yarısında, bir milyar doların üzerinde sekiz birleşme ve satın alma anlaşması gerçekleşirken, ikinci yarıda bu miktarın üzerinde sadece dört birleşme ve satın alma anlaşması yapıldı. ABD merkezli Avalara’nın 8.4 milyar dolara satın alınması geçen yılın ikinci yarısındaki en büyük yatırım miktarı oldu.
KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, konuyla ilgili olarak, “Resesyon uyarılarını giderek daha fazla duyduğumuz, halka arz penceresinin hala kapalı olduğu ve ileri aşama şirketlerin değerlemelerinin hala baskı altında bulunduğu bir ortamda girdiğimiz 2023’te, önümüzde engebeli bir yol var. Buna karşın küresel çapta fintek pazarı yatırım almaya devam ediyor.” dedi.
2023’te fintek 195 milyar dolar değerinde
Yapılan çalışmalara bakıldığında 2023 itibarıyla fintek sektörünün 195 milyar dolar değerinde olduğunu ve bu sektörde yaklaşık 30 bin fintek girişiminin bulunduğu görülüyor. Beklentilere göre 2024 yılında fintek sektörünün değeri 188 milyar dolara ulaşacak. 2017’de global fintek sektörü geliri yaklaşık 90,5 milyar dolardı. Bu sayı o dönemden bu yana %100’ün üzerinde arttı.
Şirketlere büyük yatırımlar
Bu konu bağlamında yerli ve yabancı şirketler fintek sektöründe büyük yatırımlar alarak çalışma ve yatırımlarına hız kazandırıp, yeni projelerini de hayata geçirmeye başladı. Fintekler için müşteri içgörüleri sunan ve bunu yapay zekadan yararlanarak yapan Monnai, Tiger Global’ın liderliği üstlendiği Seri A turda, 6.5 milyon dolar yatırım aldı. Tura Better Tomorrow Ventures, 500 Global ve Emphasis Ventures (EMVC) katılırken, alınan yatırımın yapay zeka odaklı karar verme yeteneklerini desteklemek için kullanılacağı açıklandı. Monnai, finteklere ve finansal kurumlara global bir altyapı sağlayarak, müşterilerinin yaşam döngüsü boyunca, işe alımdan kredi yüklenimi ve hesap işlemlerinin tüm yönlerine kadar kararlar almaları için, verileri daha verimli ve doğru bir şekilde kullanmaları konusunda yardımcı oluyor.
Mesleki eğitim konusunda eğitim almak isteyen öğrenciler için uygun fiyatlı özel krediler sunan fintek girişimi Fynn de 36 milyon dolar yatırım aldı. Yatırımın 11 milyon doları tohum yatırım şeklindeyken geri kalan 25 milyon doları da borç finansmanı olarak gerçekleşti.
Endonezya ve Vietnam’da kredi ve şimdi al, sonra öde (BNPL) hizmetleri sunan Kredivo, 270 milyon dolar yatırım aldı. D Serisi yatırım turu Mizuho Bank liderliğinde gerçekleşirken Square Peg Capital, Jungle Ventures, Naver Financial Corporation, GMO Venture Partners ve Openspace Ventures diğer katılımcılar oldu. Böylelikle Kredivo kuruluşundan itibaren aldığı yatırım miktarını 400 milyon dolara çıkardı.
Yatırımlarda en büyük payı ABD’li şirketler aldı
Bölgesel bazda Amerika, 2022’de 2 bin 786 anlaşma kapsamında 68,6 milyar dolar ile küresel fintek yatırımlarının en büyük payını oluşturmaya devam ediyor. Bu anlaşmaların 2 bin 222 tanesini ve yatırımların 61,6 milyar dolarını ABD merkezli fintekler oluşturdu. Diğer yandan Asya-Pasifik Bölgesi 1.227 anlaşma kapsamında 50,5 milyar dolar, EMEA Bölgesi ise 1.977 anlaşma kapsamında 44,9 milyar dolar yatırım çekti.
ABD’de biyometrik ödeme testlerini başlatan JP Morgan, perakendecilere sunacağı ödeme çözümü ile ABD’de müşteriler, fiziksel mağazalarda avucunu veya yüzünü taratarak ürün satın alabilecekler. Goode Intelligence’a göre, küresel biyometrik ödemelerin 2026 yılına kadar 5,8 trilyon dolara ve 3 milyar kullanıcıya ulaşması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta fast food devi Panera Bread, Amazon’un müşterilerin ödeme yapmasına ve kendi sadakat programına erişmesine olanak tanıyan avuç içi okuma teknolojisini denediğini açıklamıştı. Şimdi de JP Morgan’ın ABD’deki perakendecilerle biyometrik ödemelerde pilot uygulama yapacağı ve alışveriş yapanların avuçlarını ya da yüzlerini tarayarak alışveriş yapmalarını mümkün kılacağı açıklandı. Kısa bir kayıt sürecinden sonra müşteriler, avucunu veya yüzünü tarayarak ürünleri için ödeme yapabilecekler.