Küresel enerji yatırımlarının 2023 yılı içerisinde 2,8 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaşması beklenirken, yatırımların 1,7 trilyon dolarlık kısmının temiz enerji teknolojilerine yönelik olacağı ve güneş enerjisi yatırımlarının ilk kez petrol üretimi harcamalarını geride bırakacağı öngörülüyor. Yapılan araştırmalar ışığında da dünyada 2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçişin 10,3 trilyon dolar değerinde yeni endüstriler yaratacağı hesaplanırken, sürdürülebilir ekonominin de temellerini sağlamlaştıracak. Londra merkezli sürdürülebilir kalkınma danışmanlığı Arup ve ekonomi danışmanlığı firması Oxford Economics’in raporuna göre, her yıl daha da endişe verici hale gelen küresel iklim kriziyle mücadele edebilmek için yeni teknolojiler ve uzmanlıkların ortaya çıkmasıyla yeşil ekonominin daha da ön plana çıkacağı belirtiliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Dünya Enerji Yatırımları raporuna göre, küresel enerji krizinin tetiklediği enerji güvenliği endişelerine bağlı olarak temiz enerji yatırımları fosil yakıt harcamalarının önüne geçiyor. Bu yıl 2,8 trilyon dolara ulaşması beklenen küresel enerji yatırımlarının 1,7 trilyon dolarının yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, nükleer enerji, şebeke, depolama, düşük emisyon yakıtlar, verimlilik ve ısı pompaları olmak üzere temiz teknolojilere yönelik gerçekleşeceği öngörülüyor. 1,1 trilyon dolar tutarında da kömür, gaz ve petrol yatırımı yapılacağı tahmin ediliyor.
Temiz enerji yatırımlarındaki artışın %90’ının gelişmiş ekonomiler ve Çin odaklı seyretmesi, bu alanda en büyük yatırım eksikliklerinin ise gelişmekte olan ülkelerde görülmesi temiz enerji dönüşümünün küresel çapta gerçekleşmesi açısından önemli riskler oluşturuyor.
Güneş enerjisinde her gün 1 milyar doların üzerinde yatırım
Bu yıl 1,7 trilyon dolara ulaşması beklenen temiz teknoloji yatırımlarının 650 milyar dolarını geçen yıla göre %10 artışla yenilenebilir enerjinin oluşturması bekleniyor.
Tüm küresel enerji ve temiz teknoloji yatırımları arasında kaynak bazında en fazla yatırımın her gün bir milyar doların üzerinde, bir başka deyişle bu yıl toplamda 380 milyar dolarla güneş enerjisinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
Tüketici harcamalarındaki artışın da etkisiyle elektrikli araçlara olan talebin artması sonucu bu yıl bu alandaki yatırımların 130 milyar dolara ulaşacağı hesaplanıyor. Elektrik sektörünün ise geçen yıla göre %12 artışla bu yılki toplam enerji yatırımlarının 1,2 trilyon dolarını oluşturacağı tahmin ediliyor.
Dünyada 2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçişin 10,3 trilyon dolar değerinde yeni endüstriler yaratacağı hesaplanıyor. Böylelikle sürdürülebilir ekonominin de temellerini sağlamlaşacak.
Londra merkezli sürdürülebilir kalkınma danışmanlığı Arup ve ekonomi danışmanlığı firması Oxford Economics’in raporuna göre, her yıl daha da endişe verici hale gelen küresel iklim kriziyle mücadele edebilmek için yeni teknolojiler ve uzmanlıklar ortaya çıkıyor. Gelecekte yeşil ekonominin daha da ön plana çıkacağı belirtilen rapora göre, yeşil ekonomiye geçişte belirlenecek stratejik ekonomik politikalar önem arz ediyor.
Sürdürülebilir çevre ve yeşil ekonomiye geçiş sürecinin 2050’ye kadar küresel ekonomide büyük fırsatlar yarattığına işaret edilen raporda, temiz enerjiye geçişin tüm endüstrilerde rekabeti de artıracağı belirtildi.
Raporda, “2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçiş, küresel ekonomiye 10,3 trilyon dolar değerinde katkı sağlayacak yeni endüstriler ortaya çıkaracak. Bu miktar, elektrikli araç imalatı, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi, temiz enerji ekipmanı üretimi, yenilenebilir yakıtlar ve yeşil finansmanın gayri safi yurt içi hasılaya doğrudan katkısını da içeriyor.” değerlendirmesine yer verildi.
Kazancı Holding yeni yol haritasını belirledi
Kazancı Holding ve iştiraki olan Aksa Grup Şirketlerinin 2030 Global Stratejisi kapsamında ön plana çıkan kurumsal yönetişim ve sürdürülebilirlik alanında ilk adımlar atıldı. Holding enerji alanında yürüttüğü faaliyetleri esas alarak, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları içinde yer alan aşağıdaki temaları 2030 Global Stratejisinin odak sürdürülebilirlik yaklaşımı olarak belirledi:
1- İklim önceliği,
2- Erişilebilir ve temiz enerji,
3- Sorumlu tüketim ve üretim,
4- Sürdürülebilir şehirler ve toplumlar
Kazancı Holding ve AKSA Grup Şirketleri, 2030 Global Stratejisi doğrultusunda benimsedikleri bu 4 temel odak ekseninde “sorumlu holding” anlayışıyla çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim alanlarında paydaşları için en yüksek değeri yaratmaya odaklanacak ve grup şirketlerinin tüm faaliyet ve karar alma süreçlerine çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim bakış açısıyla hareket edecekler. Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Naci Ağbal; yenilenen yaklaşımın sürdürülebilirlik ve yönetişim konusunda süreçleri tanımlamak, iyileştirmek ve Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uygun şekilde tasarlanacak politikalarla daha da gelişeceğinin altını çizdi.
İzocam, çevre koruma faaliyetlerine dikkat çekiyor
Doğadan ilham alarak doğal olanı destekleyen İzocam, Dünya Çevre Günü”nde çevreyi korumak için gerçekleştirdiği faaliyetlere dikkat çekiyor. İzocam’ın çevreyi korumak hedefiyle attığı 8 önemli adım:
1- Karbon nötr olma hedefiyle karbon ayak izini azaltıyor
2- Tüm tesislerinde “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” bulunuyor
3- Üretiminde %80’e kadar “yedinci doğal kaynak”tan yararlanıyor
4- Ürünleriyle yeşil bina sertifikası almaya olanak sağlıyor
5- Mineral yün ürünlerini EUCEB sertifikası ile sunuyor
6- XPS ve EPS ürünleri HBCD içermiyor
7- Ambalajlarını, çevre dostu olacak şekilde yeniliyor
8- Çevre ve doğa sosyal sorumluluk faaliyetlerinin odağında yer alıyor
Doğuş Teknoloji ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladı
Doğuş Teknoloji sürdürülebilirlik konusundaki taahhüdünü bir adım ileriye taşıyarak, ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladığını duyurdu. Bu rapor, şirketin sürdürülebilirlik çalışmalarını ve gelecekteki hedeflerini paylaşmayı amaçlıyor. Rapora ilişkin Doğuş Teknoloji’nin Teknoloji Operasyonları ve Siber Güvenlikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik İnisiyatif Lideri Eray Gözener yaptığı açıklamada, sürdürülebilirliğin önemine vurgu yaparak, şirketin toplumsal gelişime katkı sağlama amacıyla gelişen teknoloji ve teknoloji entegrasyonu konusundaki vizyonunu paylaştı. Sürdürülebilir kalkınmada 5 odak alanı “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından” 5’ini odağına almış olan Doğuş Teknoloji; toplumsal cinsiyet eşitliği, sorumlu üretim ve tüketim, nitelikli eğitim, iklim eylemi, sanayi, yenilikçilik ve alt yapı konularında çalışmalarını sürdürüyor.
Tetra Pak, Avrupa İklim Lideri seçildi
Dünyanın lider gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak, sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda kaydettiği ilerleme iklim eylemine yönelik güçlü taahhütleri sayesinde, Financial Times tarafından 2023 Avrupa İklim Lideri seçildi. Tetra Pak, beş yıllık süre içinde Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarında yüzde 54,3’lük mutlak azalma elde ederek listedeki 500 şirket içinde ilk yüzde 20’lik dilim arasında yer aldı.
Tetra Pak CEO’su ve Başkanı Adolfo Orive, “Değer zincirimizi karbondan arındırarak döngüsel çözümler üretirken, gıda sisteminin dayanıklılığına katkıda bulunarak ve biyoçeşitliliği koruyarak çevresel etkimizi daha da azaltma planlarımız var. Gıdayı her yerde güvenli ve erişilebilir kılmayı taahhüt ettiğimiz ve iyi olanı yani gıdayı, insanları ve gezegeni koruyacağımıza söz verdiğimiz için tüm bu çalışmalarımız amacımızın temelini oluşturuyor.” dedi.
Tüpraş, Water Europe’a üye olan ilk Türk sanayi şirketi oldu
Türkiye’nin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Tüpraş, su verimliliği alanında önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Stratejik Dönüşüm Planı ve 2050 Karbon Nötr hedefi çerçevesinde geleceğin enerjisini üretmek üzere çalışmalar yürüten Tüpraş, Avrupa su ekosisteminin güçlenmesi için yeni teknolojileri destekleyen lider paydaş kuruluş Water Europe’a katılan ilk Türk sanayi şirketi oldu.
Şirketin tüm iş süreçlerinde, sınırlı bir kaynak olan suyun verimli kullanımına büyük önem verdiklerini ifade eden Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Stratejik Dönüşüm Planımız kapsamında ham su tüketimi ve atık su deşarjını en aza indirgemeyi amaçlıyoruz. Son 10 yılda tüm rafinerilerimizde 175 milyon metreküp atık suyu geri kazanarak yeniden kullandık. Bir başka deyişle yaklaşık 2,5 milyon kişinin bir yıllık su tüketimine eşit miktarda su tasarruf ettik.” ifadelerini kullandı.
Arçelik sürdürülebilirliğe ilham veriyor
“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonuyla sürdürülebilirlik alanında örnek çalışmalar gerçekleştiren Arçelik, mağaza vitrinleriyle de sürdürülebilir yaşam için farkındalığı artırmayı hedefliyor. Arçelik’in İstanbul Kadıköy, İstinye Park ve Yenibosna mağazalarının vitrinleri “Geleceği Birlikte İyileştirelim’’ sloganıyla tasarlandı.
Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Mağazalarımızın girişinden itibaren tüketicide iklim dostu bir yaşama ilham vermeyi amaçlıyoruz. Mağaza vitrinlerimizin de tüketicinin dikkatini ilk andan çekmek ve mesajımızı etkili şekilde iletmek bakımından doğru bir mecra olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
İş Bankası tarımda karbon ayak izi ölçümünü başlattı
2022 yılının Nisan ayında Birleşmiş Milletler nezdinde kurulan Net Sıfır Bankacılık Birliği’ne üye olarak kredi portföyünden kaynaklanan etkileri yönetmek ve azaltım hedefleri belirlemek üzere çalışmalara başlayan Türkiye İş Bankası, The European Fund for Southeast Europe (EFSE) iş birliği ve Avrupa’nın önde gelen finans ve yönetim okulu Frankfurt School’un danışmanlığı ile tarım sektörü için karbon ayak izi ölçümünü başlattı.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Türkiye’nin iklim değişikliğinden fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını göz önünde bulundurduğumuzda, sürdürülebilir tarıma yönelik adımları şimdiden atmamız gerekiyor. Biz bugüne kadar özellikle teknolojik imkânlardan faydalanarak çiftçilerimize pek çok çözüm sunduk. Ürün bazında karbon ayak izi ölçümü de yeni projemizin ilk adımını oluşturuyor. Çiftçilerimizin sürdürülebilir tarıma geçişini teşvik edecek ürün ve hizmetleri geliştirmek üzere çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
eLogo, 2022’de 85 bin ağaç kurtardı
Türkiye’nin en çok tercih edilen dijital dönüşüm ortağı eLogo, tüm ERP ve yazılımlarla uyumlu olabilen ürünleriyle, e-Belge dönüşüm süreçlerinde işletmelere destek oluyor. İşletmeler, gereksiz kâğıt ve malzeme israfı yapmadan kısa sürede hazırlayacağı e-Belgeler ile doğaya, bütçelerine ve zaman yönetimine en iyi yatırımı yapıyor. eLogo Genel Müdürü Başak Kural, “Sadece 2022 yılında 1 milyardan fazla e-Belge üreterek 85 bin ağacı kurtardık. Ülkemizde sürdürülebilirlik bilincinin yükselmesi ve buna yönelik teşvik edici regülasyonlarla birlikte iş süreçlerindeki verimlilik de artmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.
KFC Türkiye, elektriğini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ediyor
İŞ Gıda çatısı altında hizmet veren KFC Türkiye, sürdürülebilirlik kapsamında yürüttüğü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. KFC Türkiye restoranlarında kullandığı ambalajları FSC sertifikalı ürünlere geçirerek ekolojik süreçlere artı değer sağlamasının ardından şimdi de PS Enerji Danışmanlığı A.Ş. ile beraberce yürüttüğü çalışmalar sonucunda tüm restoranlarındaki elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ederek çevre dostu enerji kullanımına katkıda bulunuyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) ile tüm restoranlarındaki elektrik tüketiminin yenilenebilir enerjiden karşılandığını belgeleyen KFC Türkiye, karbondioksit salınımını engelleyerek hava kirliliğinin azalmasına destek oluyor.
Migros, iyi gelecek planı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor
Migros, iklim değişikliğiyle mücadele, su ve enerji tüketiminin verimli hale getirilmesi, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi ve gıda israfıyla mücadele alanında 2030’a endeksli hedeflerine başarıyla koşuyor. Sürdürülebilirlik stratejisini ve yol haritasını İyi Gelecek Planı çerçevesinde belirleyen Migros, iklim değişikliğiyle mücadele için 1,5 ºC senaryosu ile uyumlu olarak 2030’a kadar karbon ayak izini yüzde 42 azaltmayı taahhüt etti. Bu doğrultuda, soğutucu dolaplarda gaz yerine soğutulmuş su döndüren ve patenti kendine ait sistemi mağazalarına yaygınlaştırıyor. Dağıtım merkezlerinde yenilenebilir enerji yatırımlarına da ağırlık veren Migros’un, satış metrekaresi başına su kullanımını yüzde 10 azaltma hedefi bulunuyor.
Prometeon Türkiye, yüzde 95 enerji tasarrufu sağladı
Prometeon Türkiye, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde atık yönetimi sayesinde 2022 yılında 1955 ağacın kesilmesini önlendiğini, 266.100 metreküp suyu geri kazandığını, 750 ton plastik ve 298 ton metal atık geri kazanımı ile yeni üretime kıyasla %95 enerji tasarrufu yapılmasını sağladığını duyurdu. 166 ton evsel atığı kompost üretim tesislerine gönderen Prometeon Türkiye gübreli toprak elde ederek organik atıkları da toprak iyileştirici olarak geri kazandırdı ve 700 kilogram cam atık topladı. 2019’dan bu yana Kocaeli Valiliği’nce verilen Sıfır Atık Belgesi’ne sahip olan şirket, 79.522 kilogram sera gazının azaltılmasını sağladı, 4.993.285 Kwh elektrik, 12.220 varil petrol, 388,08 kilogram hammadde tasarrufu yaptı.