18 Eylül 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Belediye

GÜÇLENEN TÜRKİYE’NİN YÜKSELEN YILDIZI SAVUNMA SANAYİİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayii alanında tam bağımsızlığı ilan edene kadar durmayacaklarını, dinlenmeyeceklerini ve en küçük bir geri gidişe rıza göstermeyeceklerini, kamu ve özel sektör iş birliğiyle Türkiye’yi başarıdan başarıya koşturacaklarını dile getirdi.

Türkiye’nin zincirlerini kırdığı alanların başında savunma sanayiinin geldiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, göreve geldiklerinde savunma sanayisi alanındaki üretimlerin %20’sinin milli olduğunu, günümüzde bu oranın %80’e ulaştığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana yükleniciler, KOBİ’ler, araştırma kuruluşları ve teknoloji merkezleriyle son 20 yılda bu alanda hayal dahi edilemeyen başarılara imza attıklarına işaret etti. Savunma sanayiinde başarı hikâyesi yazmakla kalmadıklarını, aynı zamanda büyük bir zihniyet devrimi gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de daha önce başlatılan birçok projenin sekteye uğradığını, son 20 yılda projelerin hayata geçebilme başarısının ispatlandığını aktardı.

Savunma sanayiinde faaliyet gösteren firma sayısı 2 bini aştı

“Yapılamaz” ve “hayal mahsulü” olarak nitelenen birçok kritik projeyi tek tek gerçeğe dönüştürdüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Elbette bu seviyeye öyle bir anda gelmedik. Başbakanlığımızın ilk gününden itibaren ülkemizin güçlenmesi, savunma sanayiinde dışa bağımlılığını kırması adına yürütülen tüm çalışmalara sahip çıktık, destek verdik. Başkalarından hazır ürün satın almak yerine ortak üretim dâhil, farklı usul ve yöntemlerle kendi savunma sektörümüzü geliştirmeye gayret ettik. Elde ettiğimiz somut neticelerle gurur duyduğumuz bugünlere geldik. Savunma ihtiyaçlarımızın karşılanması süreçlerinde yaşanan bu zihniyet değişikliğinin faydasını pek çok başlıkta kısa sürede bizzat tecrübe ettik. Örneğin 2002’de savunma sanayi sektöründe sadece 56 firma faaliyet gösterirken, bugün bu sayı 2 bini aştı. 62 olan proje sayısı 750’yi geçti. Toplam 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken, bu rakam 60 milyar doların üzerine çıktı. İhale sürecinde olan projeleri dâhil ettiğimizde bütçe büyüklüğümüz 75 milyar doları buluyor. Savunma sanayiinde araştırma geliştirmeye ayrılan bütçenin yıllık 49 milyon dolardan, 1,5 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz.

Özellikle ihracat alanında gurur verici bir tabloya şahit olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bundan 20 yıl önce sadece 248 milyon dolar olan savunma ihracatımızda geçen sene 4 milyar 400 milyon dolarla rekor kırdık. Bugün silahlı ve taarruzi insansız hava araçlarımız, fırtına obüslerimizle birlikte, özellikle sınırlarımız dışından ülkemizi hedef alan terör örgütlerinin kabusu hâline gelmişlerdir. Yeni nesil fırtına obüslerimizin de envantere girmesiyle, bu dev eserlerimizle bu gücümüzü perçinliyor daha da sağlamlaştırıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 20 yılda elde edilen tüm başarıları, Türkiye Yüzyılı vizyonunun bir girizgâhı olarak gördüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millî muharip uçağımızı hangardan çıkartıp tüm dünyaya göstereceğiz. Jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağımız HÜRJET ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Muharip insansız savaş uçağımız Bayraktar KIZILELMA’nın uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonları gerçekleştiriliyor. Dünyanın ilk SİHA gemisi olacak ANADOLU’yu da bu yıl hizmete alıyoruz. ANADOLU Gemisi’ne konuşlandıracağımız Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu icra edecek. Özgün helikopterimiz GÖKBEY’i Jandarma Genel Komutanlığımız kullanmaya başlayacak. Ağırlığı 11 tonu bulan ATAK-2 helikopterimiz ilk uçuşunu gerçekleştirdi. İMECE Yer Gözlem Uydusu ile gemilerin konum ve rota bilgilerini toplayacak KILIÇSAT Küp Uydusu’nu uzaya fırlattık. Denizde ikmal destek muharebe gemisi DERYA, İ sınıfı fırkateynlerimizin ilki olan İstanbul ve yeni denizaltılarımızın ilki Piri Reis de bu sene envantere girecek” diye konuştu.

Aynı şekilde hava savunma ve füze sistemlerinde artık belli bir aşamaya gelindiğinin görüleceği bir yılın olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun menzilli hava savunma ve füze sistemi SİPER’in hizmete gireceğini söyledi. BOZDOĞAN görüş içi ve GÖKDOĞAN görüş ötesi füzelerinin ilk teslimatlarının yapılacağını hatırlatan Erdoğan, GÖKDENİZ yakın hava savunma sisteminin, gemilere entegre edilmeye başlanılacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “SOM ve ATMACA Füzeleri için geliştirilen turbo jet motoru kullanıcılarına teslim edilecektir. Seyir füzesine dönüştürülmüş hâliyle Şimşek Hedef Uçağı’nı kullanıma alacağız. Yerli-milli elektronik harp ve elektronik destek kodlarının F-16’lara entegrasyonunu tamamlayacağız. Erken ihbar radar sistemi ERALP’in teslimatını yapacağız. AESA, bunun radarını AKINCI TİHA ve F-16’lara entegre edeceğiz. Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA ve yerli motorlu Vuran zırhlı araçlarının teslimatına başlayacağız. Tüm bunlarla beraber irili ufaklı daha pek çok projemizin başlama, tamamlanma ve teslimat işlemlerini gerçekleştireceğiz. Yeni nesil fırtına obüsü teslimat töreniyle başladığımız 2023 senesini, milletimize savunma alanında vereceğimiz yeni müjdelerle sürdüreceğiz.”

TCG Anadolu, dünyanın ilk SİHA gemisi

Türk Deniz Kuvvetlerinin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu ile ilgili “Bu gemiyi Türkiye Yüzyılı’nda lider ve dünyada söz sahibi ülke konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz.” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. Bir başka ifadeyle TCG Anadolu dünyanın ilk Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) gemisidir. Bu gemimize Bayraktar TB3, SİHA, KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı ve HÜRJET Hafif Taarruz Uçağımız iniş kalkış yapabilecek. Ayrıca taşıdığı tanklar ve zırhlı amfibi hücum araçları sayesinde bu gemimiz gerektiğinde dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkan sağlayacak özelliklere sahip.” diye konuştu.