TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından ‘Yeniden Tanımla, Hizalan, Şekillendir’ temasıyla düzenlenen 17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı’na düşen kârlılık mesajları damga vurdu.
Jeopolitik ve ekonomik krizler nedeniyle Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de sektörün son iki yıldır daralma süreci yaşadığını ifade eden TGSD Başkanı Ramazan Kaya, “Özellikle üreticiler olarak kârlılıklarımızı giderek kaybediyoruz. Sermayemiz ve enerjimiz de son derece sınırlı. Bu nedenle kaynaklarımızı daha doğru ve pozitif kullanmamız gereken bir dönemdeyiz” dedi. Sektörün yeniden yükselişe geçmesi için ‘krizlerin içindeki fırsatlara’ odaklanılması gerektiğine işaret eden Kaya, “Bunun için de artık ‘benim başarım’ değil, ‘bizim başarımız’ demeli, stratejik işbirlikleri geliştirmeliyiz. İşbirlikleri, tedarik zincirimizin dayanıklılığını artırırken aynı zamanda inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında da güçlenmemizi sağlayacak. Birlikte çalışarak hem maliyetleri optimize edebilir hem de üretim süreçlerimizi daha verimli hale getirebiliriz” diye konuştu.
‘PAHALI OLMANIN ÖTESİNE GEÇTİK’
Moda endüstrisinde çeşitli badirelerden geçildiğini ve birçok sınavın atlatıldığını kaydeden TİM & İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ise “Bugün belki de yolculuğun en zor aşaması, sınavın en büyüğü ile karşı karşıyayız. Yeni aşamada rotamız Avrupa Birliği’nin 2050 hedefi, sınavın adı Yeşil Mutabakat. Bu aşamayı atlatır, sınavdan yüz akıyla geçersek önemli bir avantaj elde edeceğiz” dedi. “Çünkü gerek hazır giyim ve tekstilde gerekse genel ihracatta Avrupa Birliği bizim için en büyük pazar” diyen Gültepe, “Toplam ihracatımızın yüzde 42’sini, hazır giyim ihracatımızın yüzde 60’ını; tekstil ihracatımızın ise yüzde 37’sini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Avrupa Birliği’nin hazır giyimde üçüncü, tekstilde ikinci tedarikçisiyiz. Bu büyük pazarda çok daha güçlenebileceğimiz potansiyele sahibiz” ifadelerine yer verdi. “Türkiye’nin hazır giyimde fiyat odaklı rekabet şansı giderek azalıyor” diyen Gültepe, “Türkiye pahalı olmanın ötesine geçerek, çok çok pahalı hale geldi. Ülke olarak bu sarmaldan en kısa zamanda çıkmak zorundayız. Dolayısıyla bizim hızla yüksek katma değerli üretim kulvarına geçmemiz gerekiyor. Kulvar değiştirmenin yolu belli: Dijital-leşmenin, inovasyonun, tasarımın ve markalaşmanın imkânlarını kullanacağız” ifadelerini kullandı.
İLK VERGİ YÜZLERİ AÇIKLANDI
Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın talimatıyla 30 Eylül 2024 itibarıyla, 31 Aralık 2023 vadeli vergi borçları 5 milyon TL’nin üzerinde olan firmalar ve şahıslar açıklandı. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 293 ve 564 sıra numaralı genel tebliğlerine dayanarak açıklanan liste, Karadeniz Ereğli’sinde vergi borcunu ödemeyen 57 firma ve kişiyi içeriyor. Diğer il ve ilçelerde de önümüzdeki günlerde vergi yüzsüzlerinin ilan edilmesi bekleniyor.
KAYNAK:BİGPARA