Üretimini gerçekleştirdiği yatay yaşam hattı, dikey yaşam hattı ve ankrajlarla, başta enerji sektörü olmak üzere yüksekte çalışmayı gerektiren tüm sektörlerin bu alandaki ihtiyacını karşılayan Odin Safety, yaşam hattı sistemleri başta olmak üzere sunduğu tüm ürünlerin sertifikasyonunda uluslararası akredite kurumlar ile çalışıyor. Kasım sayımızda dergimizde ağırladığımız Odin Safety PMO’su Kübra Sarımsak ile yaşam hatlarının yüksekte çalışan personelin iş güvenliğini sağlamak adına önemine ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdik.
İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yüksek derecede önemli olduğu başta güneş enerji santralleri olmak üzere Odin Safety’nin hizmet verdiği alanlarda iş sağlığı ve güvenliğine dair geliştirdiği stratejiyi okurlarımız için anlatır mısınız?
Odin Safety olarak yüksekte çalışma sistemleri yatay yaşam hattı, dikey yaşam hattı ve ankraj üreticisiyiz. İnsan yaşamına doğrudan dokunduğumuzu her an hatırlamak ve hatırlatmak adına mottomuzu “Hatta Bağlan. Hayata Bağlan.” olarak belirledik. Bu düşünce ile yaşam hattı sistemleri başta olmak üzere sunduğumuz tüm ürünlerin sertifikasyonunda uluslararası akredite kurumlar ile çalışmaktayız.
Odin Safety, yüksekte çalışma alanında on beş yıllık deneyim ve uzmanlığının yanı sıra yerli üretim gücü ve dinamik ekibi; montaj, periyodik bakım ve yüksekte çalışma eğitimleri ve heran ulaşabilecekleri, sorularına hızlı dönüş alabilecekleri çalışma prensibi ile demir-çelik, savunma sanayii, endüstriyel, itfaiye, arama-kurtarma, güneş enerji panel kurulumu, enerji, akaryakıt, inşaat, telekomünikasyon başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara çatı, pencere, cephe, köprü, vinç üzeri, makine üzeri, araç üzeri gibi uygulama alanlarına yönelik düşüş durdurma sistemleri (yatay yaşam hattı, dikey yaşam hattı, ankrajlar) ile anahtar teslim hizmet vermektedir.
Ülkemizde güneş enerji santrallerinin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte bu santrallerde doğru ve güvenilir bir proje ortaya çıkması adına keşif aşamasından panel kurulumunun tamamlanmasına kadar geçen sürede Odin Safety’nin iş sağlığı ve güvenliği bağlamında üstlendiği rol nedir?
Ülkemizde ve dünyada yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına özellikle de güneş enerjisine yapılan yatırım her geçen yılciddi anlamda artmaktadır. Bu durum, temiz enerji olması ve Türkiye’nin tüm ihtiyacını karşılayabilecek potansiyelinin olması sebebi ile mutluluk verici. Diğer taraftan her bir yeni yatırım ya da yeni proje beraberinde bazı riskleri değerlendirmemizi ve önlemler almamızı gerektirir. Çatı üzeri güneş enerji santrallerinde çalışma sahası yüksekte çalışma sınıfına girmekte olup, yapılacak işe özgü iş güvenliği önlemlerinin alınmasını gerektirmektedir.
Odin Safety olarak iş sağlığı ve güvenliği anlamında IRATA sertifikalı kurulum ekibimiz ile uluslararası sertifikalara sahip üretimimiz olan yatay yaşam hatları ve dikey yaşam hatları ile çatıda yüksekte çalışma yapan personeli “Hatta Bağlan. Hayata Bağlan.” mottomuzun bilinci ile her aşamada %100 yaşam hatlarına bağlanarak, bağlı kalmalarını sağlayarak güvenle çalışmalarını sağlıyoruz. Enerji sektörüne yönelik ya da sektörünüzle ilgili farklı fuarlara, sempozyumlara katımlarınız olacak mı?
İlk olarak bu yıl Ağustos ayında İstanbul Hırdavat Fuarı ile İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı’na katıldık. Hırdavat; Türkiye’de her geçen sene gelişmekte olan, dünyada ise önemli bir ticaret hacmine sahip bir sektördür. Ülkemiz, yakın coğrafyamız için üretim merkezi durumunda ve birçok komşu ülkeler hırdavat tedarikini Türkiye’den sağlıyor. Hırdavatın, sanayinin her alanına ulaşması, tüm sektörü bir araya getirmesi, geniş müşteri portföyüne sahip olması ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapması sebebi ile bu fuar iç pazar ve ihracat hedeflerimize katkı sağlıyor. Yüksekte iş güvenliğinin tüm sanayi için ihtiyaç olması ve hedef kitlenin benzer olmasından dolayı bu fuarların birbirini tamamladığını, sinerji sağlayacağını, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin kurulmasını ve sektörlerin gelişimine katkı sağladığını düşündüğümüz için katılım sağladık ve gelecek yıl için de yine bütçe ayıracağımız bir fuar olacaktır.
Eylül ayı yoğun bir ay oldu. Kimya sektörünün lider firmalarının bir araya geldiği 12-14 Eylül tarihlerinde Kocaeli Process Safety Sempozyumu’na katıldık. Sonrasında 20-22 Kübra Sarımsak Eylül tarihlerinde EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’na katılım göstererek çok verimli bir fuar geçirdik. Türkiye’de hızla büyüyen bir sektör olduğu için gelişmeleri yakından takip etmek, yüksekte çalışmada iş yaşam hatlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve ancak yatay yaşam hatları ile çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulamak ve enerji sektöründeki lider firmalar ile globalleşen dünyada yerimizi almak için gelecek yıl da güneş enerji fuarlarına katılım sağlamaya devam edeceğiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
İş güvenliğinin sağlanmasında hepimiz sorumluyuz, bana bir şey olmaz demeyelim ve “Hatta Bağlanalım. Hayata Bağlanalım.”