Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek yenilikçi yaklaşımları iş süreçlerine entegre eden Akca Lojistik, IT destekli izlenilebilir ve denetlenebilir süreç yönetimiyle müşterilerine kendilerini rahat hissedecekleri bir lojistik hizmet sunuyor. Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça ile bir araya geldiğimiz Eylül sayımızda Akça, gıda lojistiğinde sağladıkları avantajları ve dijitalleşme yönünde attıkları adımları okurlarımız için aktardı.
Hizmetlerinizde sizleri tercih eden müşterilerinize birçok avantaj sunmaktasınız. Özellikle gıda lojistiğinde sağladığınız avantajlar nelerdir?
İş ortaklarına yenilikçi ve kişiselleştirilmiş çözümler sunan Akca Lojistik olarak yurt içinde depolama, nakliye ve mikro dağıtım alanlarında faaliyet yürütmekteyiz. Bütün bu faaliyet alanlarımızda gıda ürünlerinin lojistiğini de yapıyoruz.
Depolamada toplam 350.000 m2 kapalı alanımızın yaklaşık 1/4’ünde iklimlendirilmiş alanlarımız mevcut ve buralarda gıda depoluyoruz. Nakliye ve mikro dağıtım kısmında ise günlük seferlerimizin yarısını gıda ürünleri oluşturmakta ve yine burada da soğuk rejimde araçlarla taşıma gerçekleştiriyoruz. Bütün bu faaliyetleri yürütürken gıdanın formunun korunması ve kontaminasyona maruz kalmaması için depolama ve nakliye alanında süreçlerimizi teknolojik altyapı ile izlenilebilir hale getirmiş durumdayız. IT destekli izlenilebilir ve denetlenebilir süreç yönetimiyle müşterilerimize kendilerini rahat hissedecekleri bir lojistik hizmet sunuyoruz.
Gıda lojistiğinde ATP Konvansiyonu ve modern teknolojilerin kullanımı tarım sektörünün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamakta. Sizler Akca Lojistik olarak bu teknolojinizden bahseder misiniz?
Gıda sektörünün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak adına atılacak ilk adım soğuk zincirin doğru yönetimidir. Türkiye olarak tarafı olduğumuz ATP Konvansiyonu, bu süreci baştan aşağıya tanımlayan bir içeriğe sahip. Akca Lojistik olarak, IT altyapımızı depo ve araç donanımlarımızla entegre ederek soğuk zincirin kırılmadan ve kontaminasyon oluşmadan lojistik süreçlerin yönetilmesini sağlıyoruz. Gelişen teknoloji ile artık IoT’yi (Nesnelerin interneti) ve akıllı etiketleri de süreçlerimizin içine dahil ederek izlenilebilirliği daha da artırmayı planlıyoruz. Şirketimiz çatısı altında başlattığımız Akca Teknoloji girişimi ile bu alanda uzmanlaşmış dijital hizmet sağlayıcı olmayı hedefliyoruz.
Orta ve uzun vadedeki yatırım ve projeleriniz ne yönde ilerleyecek bilgi verir misiniz?
Türkiye genelinde iklimlendirilmiş alanlara sahip depo sayımızı ve filomuzdaki FRC sertifikalı araç sayımızı artırmak niyetindeyiz. Bu yatırımlarla ülke içinde gıdanın lojistiğinde yaşanılan kaybın önüne geçilmesine de katkı sağlamak istiyoruz. Yine operasyonel verimliliğimizi artırmak ve insan hatasını minimuma indirmek amacıyla süreçlerimizi daha da dijitalize etmeyi hedefliyoruz. Oluşturduğumuz birikime her gün yeni bir tecrübe ekleniyor ve biz de oluşan bu tecrübeyi yeni çözüm alternatifleri olarak iş ortaklarımızın hizmetine sunuyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Lojistik, ticaretin merkezinde yer alan ve gelecek vadeden bir sektör. Akca Lojistik olarak, sektörün bu potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek yenilikçi yaklaşımları iş süreçlerimize entegre ediyoruz.
Müşterilerimize kişiselleştirilmiş çözümler sunarken, ülkemizin kalkınmasına da katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.