8 Ekim 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Enerji

Kıvanç Enerji, yüksek verimli TOPCon panel üretimi ile çıtayı yükseltti

Türkiye’de çatı Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) 13 yıl önce ilk kez hayata geçiren Kıvanç Enerji, 2023 yılı Ocak ayında başladığı güneş paneli üretimindeki kapasitesini, aynı yıl ikinci hattı de devreye alarak 1,2 gigavata çıkardı. Güneş paneli üretiminde 2,4 gigavatlık kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Kıvanç Enerji Solar PV Direktörü Evrim Ayana, Adana’daki tesislerde Haziran ayından bu yana aynı alanda ve aynı güneş ışığı miktarından daha fazla elektrik üretimine imkân sağlayan TOPCon panellerin seri üretimine başladıklarını açıkladı.

Türkiye’nin çevreye duyarlı üretim için sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanılması gerektiğini kaydeden Kıvanç Enerji Solar PV Direktörü Evrim Ayana, “İklim krizi bizlere, dünyamızın geleceği için fosil yakıtlara dayalı üretim anlayışından vazgeçmemiz gerektiğini net bir şekilde göstermektedir. Üstelik ülke olarak bu kaynaklara sahip olmadığımızdan dolayı da enerji ithalatına milyarlarca dolar ödüyoruz. Daha yaşanabilir bir dünya ve AB Yeşil Mutabakatı, AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması gibi regülasyonlardan zarar görmemek, üretimin ve ihracatın kesintisiz devamı için ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanması gerekiyor. Bu kaynakların başında da hiç şüphe yok ki güneş gelmektedir.” dedi.

Kaliteli ve büyük miktardaki panel ihtiyacı üretime yönlendirdi

Evrim Ayana, Kıvanç Enerji olarak hidroelektrik santrali, güneş enerji santrali, rüzgâr enerji santrali ve kojenerasyon sistemleri ile birlikte yaklaşık 232 megavatlık kurulu güce sahip olduklarını ve bu alandaki yatırımlarını panel fabrikası ile daha da büyüttüklerini söyledi. Sahip oldukları 232 megavat kapasitenin 72,3 megavatlık kısmını güneş enerjisi santrallerinin oluşturduğunu açıklayan Ayana, güneş enerjisi paneli yatırımına şirketlerindeki kaliteli ve büyük miktarlarda panel ihtiyacını karşılamak için başladıklarını, hayata geçirdikleri panel fabrikası ile hem kendilerinin hem de piyasanın taleplerini karşılayacak büyüklüğe ulaştıklarını ifade etti. Dünya genelinde yenilebilir enerji kaynaklarına yönelimin arttığını, çevresel sorunların asgari düzeye indirilebilmesi için bunun bir gereklilik olduğunu ifade eden Ayana, yenilenebilir enerjide Türkiye’nin önemli bir mesafe kat ettiğini, yatırıma yönelik ilginin ve desteğin sürdürülmesi durumunda yenilenebilir enerji kaynaklarındaki 2035 yılı hedeflerine daha erken ulaşılabileceğini bildirdi.

Yapay zeka destekli kontrol sistemleri kullanıyoruz

En son teknolojiyle imal ettikleri yüksek verimli panelleri uygun fiyat aralıklarıyla piyasaya sunduklarını belirten Ayana, 3 vardiya olarak çalıştıkları 1,2 gigavat kapasiteli panel fabrikasında daha da büyümeyi hedeflediklerini açıklayarak, “Üretimde insan hatalarından arındırılmış bir sistem olarak yapay zekadan faydalanıyor, birçok noktada yapay zeka destekli kalite kontrol sistemleri kullanıyoruz. Bu da ürettiğimiz panellerin kalitesini ve verimliliğini en üst düzeye çıkartmamıza imkan veriyor.” diye konuştu.

Kıvanç Enerji, TOPCon teknolojisini devreye aldı

Kıvanç Enerji, TOPCon teknolojisi ile güneş enerji santralleri (GES) için ürettiği panellerde çıtayı yükseltti. Kıvanç Enerji, 1,2 gigavat kapasiteli tesiste, GES için yüksek verimlilikte ve kalitede panel üretimi gerçekleştirirken, en yeni teknolojileri devreye aldı. TOPCon teknolojisinin güneş panellerinin verimliliğini daha fazla artırmak için geliştirildiğini belirten Ayana, Haziran ayında seri üretimine başladıkları TOPCon panellerin, aynı alanda ve aynı güneş ışığı miktarından daha fazla elektrik üretimine imkan sağladığını ifade etti. Bu panellerin kullanım süresinin 30 yılı bulduğunu söyleyen Ayana, geleneksel güneş panellerine göre TOPCon panellerden 5 yıl daha fazla faydalanıldığını kaydederek, güneş paneli üretiminde şu an monofacial, bifacial ve cam-cam üretimi gerçekleştirdiklerini, Haziran ayında seri üretime geçtikleri TOPCon teknolojisi ile sektördeki konumlarını daha da güçlendirdiklerini açıkladı.

Kalite, verimlilik ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışıyoruz

Ayana, açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Kalite, verimlilik ve müşteri memnuniyetine odaklı çalışıyoruz. Türkiye’nin her yerine güneş paneli satıyoruz. Kısa sürede hem pazarlama faaliyetleri hem de kaliteli ve yüksek verimli üretimden dolayı iç piyasada aranan bir panel üreticisi firmaya dönüştük. Firmamızı ziyaret eden, hatlarımızı, kaliteli üretimimizi görenler panel ihtiyacını bizlerden karşılıyor. Panelimizi kullanan müşterilerimiz GES yatırımı yapacak firmalara bizi tavsiye ediyor. Bu memnuniyeti görmek bizleri daha da motive ediyor. Kapasite artırımıyla birlikte ihracata odaklanmaya başlayacağız.”

Güneş enerjisinin tüm sistemlerini ülkemizde üretebilmek için çalışıyoruz

Ülkemizdeki panel üretim kapasitesinin 25 gigavat seviyesinde olduğunu anımsatan Ayana, şunları söyledi: “Güneş enerji sistemlerinde tüm bileşenleri ülkemizde üretmenin planlarını yapıyoruz. Yaptığımız işlerde en iyisini gerçekleştirmenin peşindeyiz. Çin’de tek başına ülkece ürettiğimizden daha fazla kapasitede şirketler var. Bu firmaların elde ettiği verimliliği yakalamak kolay değil, ayrıca sektörde sürekli değişen bir teknoloji var. AR-GE çalışmalarına özel önem vererek araştırma ve fizibilite çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Evlerde kullanılacak özel GES’ler üretmeye başlayacağız

Evlerde kullanılmak üzere Black modül olarak adlandırılan panellerin üretimine de başlayacaklarını ifade eden Ayana, bu panellerle evlerde enerji tüketimini yenilenebilir enerjiden karşılamak isteyenlerin en büyük çözüm ortağı olacaklarını kaydetti.

Depolamalı enerji alanında da büyüyeceğiz

Kıvanç Enerji’nin depolamalı güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarına yönelik hazırlık içinde olduğunu vurgulayan Evrim Ayana, ilk etapta Ankara’da 250 MW kurulu güce sahip depolamalı GES kurarak işletmesini planladıklarını, depolamalı Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) yatırımlarında ise planlamalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.