Yılın sonuna yaklaştığımız bugünlerde Kasım ayı indirimleriyle birlikte yılbaşı alışverişleri de hız kazanırken, lojistik ve e-ticaret sektörünün gerek depoda yükleme elemanından gerekse yönetim kadrosundan mühendis seviyesine kadar hemen her alanda kalifiye elemana ihtiyacı var. Yaklaşık 1 milyon kişinin istihdam edildiği lojistik sektöründe 200 bine yakın personel ihtiyacı doğdu.
Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam oluşturan lojistik sektörü, 2023 yılı içerisinde %12 civarında büyüme gösterdi. Ülke genelinde halihazırda 10 bine yakın lojistik sağlayıcı işletme bulunurken, Toplam 10 milyon metrekare alanda da depolama yapılıyor. Asya ile Avrupa’nın kesişme noktasında yer alması, en güvenli ülke olması, güçlü altyapısı sayesinde hızlı teslimat sağlayabilmesi ve yüksek nitelikli eğitimli iş gücü ülkeyi cazibe merkezi haline getiriyor.
Gıda, perakende, kırtasiye, teknoloji ürünleri, inşaat malzemeleri ve endüstriyel alanlarda faaliyet gösteren Akca Lojistik’in Genel Müdürü Enes Akça, sektör performansı ve şirketin hedefleriyle ilgili önemli yaptığı açıklamada, “Lojistik çok önemli bir iş. Ama gençler, endüstri mühendisi, yazılım mühendisi olduğu zaman lojistik akıllarına gelmiyor. Sanayi düşünüyorlar, büyük holdinglerde çalışmayı hayal ediyorlar. Depoda yükleme elemanından mühendis seviyesine kadar kalifiye insan eksiğimiz var. 1 milyon kişi istihdam ediliyor sektörde, 200 bin kişi daha gerekiyor.” dedi.
Artan eleman ihtiyacı nedeniyle ücret skalasında da büyük artışlar olduğunun altını çizen Akça, “E-ticaret alanında Kasım ayında bir yılda yapılan ticaretin neredeyse yarıya yakını yapılıyor. O yüzden e-ticaret firmaları, bunu yöneten bizler gibi depolar, çok fazla eleman çekiyorlar. Şu anda o taraflara farklı prim uygulamaları, farklı ücret ödemeleri ile diğer konvansiyonel ya da farklı işlerinizde eleman erozyonu yaşıyorsunuz.” diye konuştu.
Akca Lojistik’te her müşteriye özel çözümler ürettiklerini anlatan Akça,: “Bunu da sistem alt yapımızla sağlıyoruz. Depo yönetim sistemleri kullanıyoruz. Akça Teknoloji adı altında çatı oluşturduk. Lojistik alanına özel dijital çözümler üretiyoruz. El terminallerinde iş birliğimiz var. Ayrıca akıllı eldiven diye bir teknoloji gelişti. Üzerinde ekran var. Kalite kontrol, ürün ve depo yönetimi yapılıyor. Verimliliği artırıyor.” dedi.