14 Aralık 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Enerji

OSB’LER, YEŞİL DÖNÜŞÜMDE ROL MODEL OLUYOR

Yeşil OSB projesi; OSB’lerin finansal yapısı, su ve enerji yönetimi, paydaş ilişkileri, risk yönetimi, planlama, iklim değişikliğiyle mücadele gibi konularda sürdürülebilir politikalar geliştirmesine odaklanıyor. Proje kapsamında belirlenen kriterleri karşılayan OSB’ler yeşil bayraklı OSB unvanına kavuşuyor. Bunun için Türkiye’de gelişmiş bir sertifikasyon sistemi kuruldu.

OSB ile enerji alanındaki bazı düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Buna göre Yeşil OSB tanımlanarak, bu OSB’ler belirlenen kriterler kapsamında TSE tarafından sertifikalandırılacak. Buna göre; OSB’ler Kanunu’na Yeşil OSB tanımı eklenecek. Yeşil OSB; kaynak ve enerji verimliliği, yalın üretim, endüstriyel atık işbirliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel açıdan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterler kapsamında Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından sertifikalandırılan OSB’leri kapsayacak. Ortak kullanım alanı oranı, OSB büyüklüğünün %5’inden az; hizmet ve destek alanlarının oranı ise OSB büyüklüğünün %15’inden fazla olamayacak.

Antalya OSB’nin çatıları elektrik üretiyor

Antalya OSB’deki fabrika çatılarında kurulu 35 GES, 2022 yılında 30 milyon kWh elektrik üretti. Son bir yılda yaklaşık 3 kat artan GES yatırımları, Bölgede kullanılan elektriğin bir bölümünün yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesine katkı sağladı.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar’ın 2019 yılında başlattığı Çatılara Özgürlük Projesi, bölgedeki GES yatırımlarının her yıl katlanarak artmasına vesile oldu. Proje kapsamında 3 özel banka ile Antalya OSB arasında imzalanan protokolle, fabrikasının çatısına güneşten elektrik üretim santrali (GES) kurmak isteyen sanayicilere, uygun şartlara sahip finansman desteği sunuldu. Finansmana erişim sorununun çözülmesiyle birlikte, bölgede bulunan GES sayısı ile santrallerin toplam kurulu güçleri, 9 kata varan artışlar gösterdi.

Dikili, Avrupa ve Türkiye’de fark yaratacak

Avrupa ve Türkiye’nin en büyük Yeşil OSB’si İzmir Dikili’de kuruluyor. Tüm enerjisini kendi bünyesinde sağlayacak olan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi; Avrupa ve Türkiye’nin en büyük topraksız, tam otomasyonlu, ısıtma için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıldığı modern sera ve tarımsal sanayi kümelenmesi olması planlanıyor. Su yönetiminin atık su tesisiyle sağlanacağı OSB’de tüm atıklar geri dönüşüm ile yeniden değerlendirilecek. Yapımının 2025’te tamamlanması hedeflenen OSB, 3 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. 5 milyar TL yatırım yapılan OSB’nin Avrupa ile Türkiye’nin en büyük jeotermal ısıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olması amaçlanıyor.

Tokat OSB enerjisini güneşten alıyor

Tokat OSB, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteği ile yaklaşık 3.000 m2 alanda kurulan 250 KW’lık güneş enerjisi sistemi ile örnek oluyor. Bin adet güneş enerjisi panelinin kurulu olduğu sistemin yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olduğunu ifade eden Tokat OSB Müdürü Oğuz Keles, “Bunun 650 bin TL’sini Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan finanse ettik. Öz kaynağımızdan 350 bin TL’lik harcama gerçekleşti. Ve şu an biz bunu ayda yaklaşık 20 bin TL kazanımla ortalama 1,5 yılda amorti etmiş olacağız. OSB’ler kendi elektrik enerjisi tüketimini bu şekilde yenilenebilir ve yeşil enerjiden karşılaması hem ülke ekonomisine hem de bulunduğu ilin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Şu an enerji ihtiyacımızın %3’ünü, ama öz tüketimimizde bizim kendi enerji giderimizin, aydınlatma giderimizin, pompalama giderimizin tamamını karşılamakta” dedi.

Kırklareli OSB’den önemli enerji yatırımı

Kırklareli OSB, 45 milyon dolar değerinde yatırım yaparak ihtiyaç duyduğu elektriği kendisi üretecek. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Kırklareli Valisi Osman Bilgin, “Kırklareli OSB’nin kendi enerji ihtiyacına cevap verecek kapasiteye sahip santrallerin kurulması hedefleniyor. Bu santrallerden elde ettiğimiz elektriği sanayicilerimize satarak hem çevreye duyarlı bir yaklaşım sergileyeceğiz hem de yurt dışına bağımlılığımızı azaltan bir yatırım yapacağız. Yeşil OSB projesi kapsamında 300 bin dönüm alanda saatte 45 MW kapasiteli rüzgar ve güneş enerji santrallerinin kurulması hedefleniyor. Projenin hayata geçebilmesi için 45 milyon dolar değerinde bir yatırım planlanıyor. Bu yatırım ile 40 MW’ı rüzgar 5 MW’ı ise güneş enerjisinden sağlanacak. Bu sayede saatte 45 MW enerji üretimi gerçekleştirebileceğiz. Çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor.” dedi.

Türkiye’nin ilk EKO Endüstriyel Yeşil OSB’si

Sakarya’da yaklaşık 2 milyar TL’lik yatırımla hayata geçmesi planlanan ve Türkiye’nin ilk EKO Endüstriyel Yeşil OSB’si olacağı belirtilen projede sona gelindi. Proje tamamlanıp, firmalar üretime başladığında yıllık 2.5 milyar dolarla 4.5 milyar dolar arasında değişen ciroya ulaşması öngörülüyor. OSB’nin aynı zamanda bölgeye kademeli olarak 100 bin istihdam potansiyeli sunacağı tahmin ediliyor. EKO Endüstriyel Yeşil OSB’de, Biyokütle Enerji Santrali ile enerjiden tasarruf edilirken; yağmur ve üretimden ortaya çıkan su ise işlemlerden geçerek yeniden kullanıma sunulacak.

Kayseri OSB’den enerji için 100 milyon TL’lik yatırım

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, güneş enerjisinden elektrik üreten fabrikaların sayısını artırmak ve bunların daha verimli enerjiye ulaşmalarını sağlamak amacıyla 100 milyon TL yatırım bedeliyle altyapı çalışmaları gerçekleştireceklerini belirtti. Halihazırda 100 bin kişiye istihdam sağlayan ve 22 milyon m2 büyüklüğe sahip olan Kayseri OSB’de 1500’e yakın fabrika üretim gerçekleştiriyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Yalçın, “Sanayiciye yeni altyapı hizmeti sunacağız. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından Kayseri OSB’de 100 MW’lık bir trafo kurulmaya başlandı. OSB olarak TEİAŞ’tan 100 megavat trafo yatırımı aldık. Trafoyu buradaki sanayicilerimize cadde cadde dağıtmak için 100 milyon liralık kablo yatırımı, altyapı yatırımı yapacağız.” dedi.