Sanayinin disipline edilmesi, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması, birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kâr artışının sağlanması, sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması adına hayata geçirilen organize sanayi bölgeleri (OSB), başta güneş enerjisi sistemleri olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptıkları yatırımlarla çevreci bir misyon ediniyor. Güneş enerjisiyle gelen güçle enerji maliyetlerinde ciddi oranda tasarruf sağlayan OSB’ler, aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlıyor.
Erzincan OSB’deki yatırımcılar enerji maliyetlerini güneş panelleriyle düşürüyor. Devletin yüzde 65 hibe desteğiyle işletmelerinin çatılarına ve bölgedeki boş arazilere güneş panelleri kuran 16 fabrika sahibi, enerji giderlerinde önemli oranda tasarruf sağlıyor.
Kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki 372 hektar alana kurulu OSB’de tekstil, gıda, plastik, fiber optik kablo üretimi, orman ürünleri, ısı yalıtım, yapı elemanları, kiremit, mobilya ve metal sanayi ile süt ve süt ürünleri üretimi gibi birçok farklı alanda 73 fabrika faaliyet gösteriyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) %65 hibe desteğinden yararlanan 16 fabrika sahibi, işletmelerinin çatılarına ve bölgedeki boş arazilere güneş panelleri kurdu.
OSB’de 12 megavat kurulu güce sahip güneş panelleri sayesinde, fabrikalar kapasitesine göre enerji giderlerinde önemli oranda tasarruf sağlıyor.
GES yatırımları devam ediyor
Erzincan Organize Sanayi Bölge Müdürü Ömer Faruk Nayman, bölgede GES yatırımlarının her geçen gün arttığını söyleyerek, “Erzincan OSB’de 16 firma, kendi elektriklerini kendi üretecekleri güneş enerjisi sistemlerini kurmuş durumdalar. Bu 16 firma, şu anda organize sanayi bölgesinin bir yıllık enerji tüketiminin %20’sini geçen yıl karşıladılar. Bu yıl ise 2023 verilerine göre şu ana kadar organize sanayide tüketilen toplam elektriğin yarısını, firmaların kendi GES’lerinden karşıladıklarını görmekteyiz. GES yatırımları, bölgemizde bulunan firmalar tarafından artarak devam etmektedir. Bölgede bulunan 6 firma daha GES yatırımı yapmak için bize müracaatta bulundu ve bununla ilgili çalışmalara başladı.” dedi.
GOSB Teknopark’a GES santrali
Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Sabancı Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Gebze Ticaret Odası’nın bir araya gelerek kurdukları GOSB Teknopark blok çatılarına güneş enerji santrali kurulumu yapacak. Şirketten yapılan açıklamaya göre,150’den fazla yazılım ve üretim firmasına, yüksek nitelikli ofis alanı ve destek hizmeti sunan GOSB Teknopark, elektrik tüketiminin yaklaşık yarısını doğal kaynaklardan karşılamış olacak.
GOSB Teknopark Genel Müdürü Tolga Bildirici, Türkiye’nin sahip olduğu doğal kaynakların etkili bir şekilde değerlendirmenin önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Ülkemizin en fazla ihracat direkt yapan 5 teknopark arasında yer alarak, dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağlıyoruz. Ülke ekonomisine sağladığımız bu katkıyı yaptığımız yenilenebilir enerji yatırımı ile de pekiştirmeyi hedefliyoruz. Enerji ihtiyacımızda dışa bağımlılığın azaltılmasında aktif olarak rol oynamak, bunu gerçekleştirirken doğayı korumak bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Sürdürülebilir bir gelecek için GOSB Teknopark olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyor, üretmeyi hedeflediğimiz elektrik enerjisi ile yılda 20 bin 164 ağacın çevreye sağladığı faydaya denk 423 bin 443 kilogram karbon emisyon azaltımı sağlamayı planlıyoruz.”
120 projeye 9 bin 5414 megavat ön lisans verildi
OSB’lerde yaşanan yenilenebilir enerji yatırımlarının da artması sonucunda, güncel depolamalı rüzgar enerjisi santrali ve güneş enerjisi santrallerindeki lisans süreçlerine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz açıklama yaptı. Yılmaz, EPDK’nin 19 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ikincil mevzuat değişikliklerinin ardından depolamalı elektrik üretimi kapsamında başvuruları almaya başladığını vurgulayarak, 6 ayda kuruma 252 bin megavatı aşan depolamalı RES ve GES yatırımı başvurusu yapıldığını ifade etti.
Türkiye elektrik kurulu gücünün yaklaşık iki buçuk katı ölçeğindeki başvuruların 270 milyar doları bulan yatırım talebine karşılık geldiğini söyleyen Yılmaz, mevcut kapasite dikkate alındığında 40-45 milyar dolarlık bir yatırımın sahaya yansıyacağını belirtti.
Yılmaz, EPDK’nın son kurul toplantısında, 974 megavat kapasiteli 11 RES, 500,29 megavat kapasiteli 9 GES olmak üzere toplam 1474,29 megavat kurulu gücündeki depolamalı RES ve GES için ön lisans verdiklerini söyledi. Yılmaz sözlerine şunları ekledi: “Bugüne kadar toplamda 120 projeye 9 bin 514 megavat ön lisans vermiş olduk. Bunun 5 bin 603 megavatı rüzgar enerjisi ve 3 bin 911 megavatı da güneş enerjisi santral yatırımları. 68’i RES ve 52’si GES. Depolamalı RES-GES yatırımlarında rekor bekliyoruz. Başvurularda zaten bunu net şekilde görmüştük. Kurulumuzun verdiği depolamalı ön lisans kurulu gücü 9 bin 500 megavatı geçti. Bu, sahada 18 milyar dolar düzeyinde yatırım anlamına geliyor. Kurum olarak verdiğimiz ön lisanslar her hafta artacak.