Ana içeriğe atla


BANNER

KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN İLK KURAL SAĞLIKLI BESLENME

03.04.2020 - 14:22

Nişantaşı Hastanesi’nden Diyetisyen M. Berrin Ak, koronavirüse karşı bağışıklık güçlendirici besin önerilerinde bulunurken immünolojik reçine tarifini paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak kabul edilen koronavirüs (Covid-19)

hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir tehdit oluşturuyor. Dünyada yeni tip

koronavirüs tehlikesinin günden güne arttığı gözlemlenirken uzmanlar, hastalık için korunma

önlemlerine dikkat edilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesinin önemini vurguluyor. Nişantaşı Hastanesi’nden Diyetisyen M. Berrin Ak, koronavirüse karşı bağışıklık güçlendirici besin önerilerinde bulunurken immünolojik reçine tarifini paylaştı.

 

Koronavirüs salgını her geçen gün tüm dünyada etkisini artırırken, salgın hastalıklar kadar, bu

hastalıklarla ilgili yanlış bilgiler de çok hızlı yayılıyor. Koronavirüs hastalığını iyileştirebilecek veya virüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek bir gıdanın bulunmadığını söyleyen Diyetisyen M. Berrin Ak, hastalık derecesi ve ölüm riski, bağışıklık sistemindeki zayıflamayla ilişkilendirildiğinden, bu süreçte bağışıklığının güçlü tutulmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Ak, vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla zenginleştirilmiş bir beslenmenin enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğünü söyledi.

 

HANGİ BESİNLER VİRÜSTEN KORUYOR?

Virüslere karşı başta zencefil, kekik, adaçayı, fesleğen gibi bitkilerin etkili olduğunu belirten M. Berrin Ak, vücut direncine ve bağışıklık sistemine iyi gelecek besinleri sıraladı:

 

ANTİVİRAL OTLAR: Zencefil, ekinezya, adaçayı, fesleğen, kekik, ginseng, yeşil çay

PROBİYOTİKLER: Kefir, ev turşusu, tarhana, probiyotik yoğurt, şalgam suyu

PREBİYOTİKLER: Soğan, sarımsak, pırasa, muz

OMEGA-3: Balık, keten tohumu, ceviz, chia tohumu

BAHARATLAR: Zerdeçal, karabiber, siyah susam, kimyon, pul biber, safran, sumak

C VİTAMİNİ: Turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler

 

KORONAVİRÜS SALGININDA UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER

RAFİNE ŞEKER İÇERENLER: Bisküvi, pasta, çikolata, hazır meyve suları, asitli içecekler vb.

GLUTEN İÇERENLER: Buğday unu, ekmek, pide, lavaş, pasta, kek, bulgur, kraker

TRANS YAĞ İÇERENLER: Hazır pasta, kek, kurabiye, margarin, kızartılmış besinler, fast food

İŞLENMİŞ, PAKETLİ BESİNLER: Hazır kek, çikolata, gofret, cips gibi paketli atıştırmalıklar

İŞLENMİŞ ETLER: Sucuk, salam, sosis, pastırma, jambon, füme

 

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ, İMMÜNOLOJİK REÇİNE

Bir kibrit kutusu kadar rendelenmiş zencefilin üzerine bir yemek kaşığı kadar taze limon sıkın.

Ardından 1 çay kaşığı zerdeçal, bir çimdik karabiber ve 1.5 çay kaşığı bal ekleyip iyice karıştırın.

Hazırladığınız reçinenin üzerini sıcak su ile tamamlayıp sabahları tok karna tüketin.

arf

Yukarı