Ana içeriğe atla

arf

Obezite ameliyatlarında beslenme

07.03.2017 - 16:05

Özel Ataköy Hastanesi’nden Diyetisyen Ahmet Akbulut, obezite AMELİYATLARINda bariatrik cerrahi sonrası diyetin önemini vurguluyor.

Özel Ataköy Hastanesi’nden Diyetisyen Ahmet Akbulut, şu bilgileri veriyor: “Obezitenin önlenemez şekilde artması ile birlikte birçok kronik ve ciddi rahatsızlıklara zemin oluşturması tıp dünyasını yeni arayışlara itti. Günümüzde uzman ellerde belli hasta gruplarında güzel sonuçlar alınabilen ameliyatlı çözümler de bu arayışların bir sonucu. Bu ameliyatlar da özellikle son yıllarda ülkemizde sıklıkla yapılıyor. Ülkemizde en çok yapılan ameliyatlar ise Gastrik By-Pass ve Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide)’dir. 
Ameliyat yapılması için uygun olup olmadığının altında daha önce diyet ve egzersiz deneyip denemediği önemli bir kriter. Kişi hiç bir diyet ve egzersiz programı denememiş ise öncelikli hedef bu konularda uzman olan diyetisyen ve spor hocası yardımı alması yönünde. Morbid obezite tedavisinde diyet düzenlemeleri ve düzenli egzersiz gibi uygulamalardan yanıt alınamadığı durumlarda ikincil tedavi yöntemi olarak ilaç tedavileri uygulanıyor. Diyet ve ilaç tedavisinin kilo kaybında başarı sağlayamadığı durumlarda üçüncül tedavi yöntemi cerrahi uygulama.
Hastaların ameliyata alınmadan önce beslenme alışkanlıklarının, sosyal, çevresel ve klinik durumunun multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmesi ve izlenmesi şart. Diyetisyenlere de bu yaklaşımda büyük bir iş düşüyor. 
Bariatrik cerrahi sonrası diyetisyen takibinde; antropometrik ve biyokimyasal ölçümler, aktivite düzeyi, psikososyal durum, vitamin - mineral desteklerinin kullanım durumları, beslenme programına bağlılık, besin tüketim kaydının takibi yer alıyor.
Ameliyat öncesi ve sonrası düzenli takiplerin yapılması öneriliyor. Rutin kontrollerde gerekli görülen kan tahlilleri yapılarak herhangi bir vitamin-mineral eksikliği durumunda medikal ya da beslenme açısından gerekli önlemler alınmış olur.”

BARİATRİK CERRAHİ SONRASI ÖMÜR BOYU KOYULACAK HEDEFLER
- Yemeklerle beraber sıvı tüketmeyin. Yemekten 30 dakika önce veya sonra tüketin.
- Acıktığınızda yiyin. Doygunluk hissi geldiğinde yemeyi bırakın.
- 3 ana öğününüzü (Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) atlamayın. Aralarda şekersiz veya yüksek proteinli ara öğün yapmaya özen gösterin.
-Yemeklerde ilk lokmanız her zaman proteinden zengin olsun.
- Az yağlı ve şekersiz ürünleri tercih edin.
- Doktorunuz tarafından gerektiğinde önerilen multivitaminleri almayı unutmayın.
- Gıdaları iyice çiğneyin. Daha kolay bir sindirim sağladığını göreceksiniz.
- Günlük en az 2 litre (64 oz) sıvı (su veya kalorisiz içecekler) tüketin.
- Alkol tüketimine sınırlandırma getirin. Hekim onayı ile özel günlerde küçük miktarlarda tüketin.
- Ameliyat sonrası doktorunuz izin verdikten sonra haftada 3-4 gün 30-60 dakika arası tempolu egzersiz yapın.
 

yyy

Yukarı