Ana içeriğe atla

aaa

SİNDİRİM SİSTEMİ KANSERLERİ İKİ KATINA ÇIKTI

15.03.2019 - 11:09

MEDICAL PARK GEBZE HASTANESİ MEDİKAL ONKOLOJİ UZMANI UZM. DR. AYDIN ÇİLTAŞ: “BESLENME ALIŞKANLIKLARIMIZ DEĞİŞİYOR, KONTROLSÜZ VE SAĞLIKSIZ BESLENME GİDEREK ARTIYOR. TABİİ SİNDİRİM SİSTEMİ KANSERLERİ DE...”

Medical Park Gebze Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Aydın Çiltaş, sorularımızı yanıtladı.

‘Gastrointestinal Kanserler’ ne demektir? Hangi organlarımızda görülmektedir?
Sindirim sistemiyle ilgili kanserlerdir. Tüm kanserlerin yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Bunlar yemek borusu, mide, ince bağırsak, kolon (kalın bağırsak), sigmoid, rektum ve anal bölge kanserleriyle birlikte karaciğer, safra yolları, safra kesesi ve pankreas kanserleri oluşturur.

Türk toplumunun yeme-içme alışkanlıkları hızla değişiyor. Yeme-içme alışkanlıklarının değişmesiyle bu tür kanserler arasında doğrudan bir ilişki var mı? 
Beslenme alışkanlıklarımızla birlikte beslenme içeriği de zamanla kendi evrimini gerçekleştiriyor. Özellikle kalori içeriği yüksek besinler ve hazır gıdalarla kontrolsüz ve sağlıksız beslenme giderek artıyor. Bu yaklaşımın bir sonucu olan obezite zengin-fakir, gelişmiş-gelişmekte olan tüm ülkelerin problemi. Obeziteye eşlik eden fiziksel aktivite azlığı, sindirim sistemi kanserlerinde çözülmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olarak karşımızda durmaktadır. Bundan 15-20 yıl önce karaciğer kanseri nedenleri olarak hepatit virüslerini sayarken, günümüzde en çok obezite ve diyabetin yağlı karaciğere neden olarak öne çıktığını görmekteyiz. Buradan hareketle beslenme alışkanlıklarımızın ve bütünüyle yaşam stilimizin değişmesinin sindirim sistemi kanserleriyle ilişkisi olduğunu ileri sürebiliriz. Yiyecek seçimimizde meyve-sebze, sağlıklı beyaz et, balık ve deniz ürünleri, tahıllı yiyecekler, sert kabuklu yemişler gibi geleneksel mutfağımızın ağırlıklı olması bu risk faktörlerini azaltacaktır. Dengeli diyet, vücut savunma sistemimizi güçlü tutacaktır.

Bu kanser türlerindeki artış hızı nedir? 
Türkiye kanser istatistiklerine göre, 2010’da sindirim sistemi kanserleri vaka sayısı 7 bin 673 iken 2014’te bu rakam 15 bin 626 ulaşmış olup yaklaşık iki katına çıkmıştır. Bu rakam görülen tüm kanser vakalarının içinde önemli bir oranı oluşturmaktadır. Bu sayı giderek artmaktadır. 

Gastrointestinal kanserlerden korunma yolları nelerdir?
Korunma sigara kullanımından kaçınmak, sağlıklı vücut ağırlığının korunması, egzersizin artırılması, diyette taze sebze ve meyve alımının artırılmasına bağlı lif alımının çoğaltılması ve  tuz alımının azaltılması, süt ve yoğurt gibi kalsiyum içeren gıdaların tüketimin artırılması, diyette fazla yağdan kaçınılması, işlenmiş et alımının kesilmesi, hepatit enfeksiyonunun yakın takibi, hepatit B aşısının yapılması öncelikle yapmamız gerekenler olarak karşımızda durmaktadır. Sindirim sistemi kanserleri hakkında son yıllarda sadece tıbbi onkoloji alanında değil, bu tümörlerin görüntülenmesi, erken tanı konulması; cerrahisinin planlanması ve yapılması ve radyoterapi yaklaşımları ile birlikte tümör biyolojisi ve moleküler genetiğin tedavi karar aşamasında kullanılması sonucu bilgi patlaması yaşadığımızı ifade edebiliriz. Bireyselleştirilmiş tedavi dediğimiz kişiye özgü mutasyonların tespitiyle daha etkin ve hedefe yönelik tedavilerle başarı oranlarımız her geçen gün artarak devam etmektedir.

 

arf

Yukarı