Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan ile bir araya geldiğimiz Mart sayımızda Alışan; kadın istihdamına yönelik hayata geçirdikleri projeleri okurlarımız için aktarırken, iş hayatında daha çok kadının söz sahibi olabilmesi için neler yapılması gerektiğine de değindi.
L ojistik sektöründe yer almak isteyen kadınların yetenek dönüşümünü sağlamak ve bu sektördeki etkinliğini artırmak adına hayata geçirdiğiniz çalışmalardan bahseder misiniz?
Alışan Lojistik’e baktığınız zaman, “Women Owned Company” (Kadın Sahipli Şirket) global sertifikası sahibi şirketimizin içinde kadın çalışan oranımız, son 3 yıldır %20-23 bandında artış göstermektedir. Bu oranların sürdürülebildiğine büyük önem veriyoruz. Yönetim Kurulumuzun ise %75’ini kadınlar oluşturuyor. Sektörde kadın istihdamına yönelik ilklere imza attık, atmaya da devam ediyoruz. Örneğin, lojistik sektöründe ilk istif makine operatörü kadın bizim bünyemizde yetişti. Alışan olarak kadın istihdamına verdiğimiz önem çerçevesinde ayrıca, Birleşmiş Milletler’in küresel bazda yürüttüğü; kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer almalarını ve güçlenmelerini hedefleyen, özel sektörün küresel ve en önemli girişimlerinden biri olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan ve onları rehber edinen tek lojistik şirketi olduk. Birlikte Güçlüyüz Platformu’nun da ilk üyelerindeniz. İstihdamın ötesinde, kadının eğitimini de sonsuz destekliyoruz. Bu doğrultuda, şirketimizin yaşadığı Gebze Bölgesi’nde Ayşe Sıdıka Alışan İlköğretim Okulu’nu açtık. Geliştirdiğimiz “Alışan Mutluluk Taşıyor” projesi ile doğudaki kız çocuklarına destek projeleri üretiyoruz. Uluslararası alanda en çok kupa kazanmış takım olan VakıfBank Kadın Voleybol Takımı’nı çatısı altında barındıran VakıfBank Spor Kulübü’nün sponsoru olarak sporda da kadını desteklemeye özen gösteriyoruz. Öte yandan, ülkemizde kadın girişimcilerin oranı da oldukça düşük; %8’ler civarında. İşte tam da bu nedenle öncelikle ülkemizde kadın girişimcileri desteklemek amacı ile bir KAGİDER üyesi olarak “Kadın için Taşıyoruz” projesi gibi kadın girişimcileri destekleyen projeleri üretmeye ve desteklemeye devam ediyoruz. Söz konusu proje ile, özellikle bu zor süreçte kadınların iş hayatına katılımını teşvik etmek ve yaptıkları ihracata lojistik anlamında katkıda bulunmayı; onları, kendi uzmanlık alanımız el verdiği sürece, bulundukları alanın dışına taşımayı hedefliyoruz. Belki de aralarından ülkemizi yurt dışında başarı ile temsil edecek, göğsümüzü kabartacak, ekonomimizi büyütecek güçlü ihracatçı markalar çıkacak.
Lojistik sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğini önceliklendirerek kadınların cam tavanları kırabilecekleri bir çalışma ortamı yaratmak adına şirket ve yöneticilere düşen sorumluluklar nedir?
Lojistik sektöründe erkek egemen imajı son yıllarda kadın yöneticilerin çoğalmasıyla değişim göstermeye başladı. Kadınların her sektörde olduğu gibi burada da önemli başarılara imza attıklarını gözlemliyoruz. Ancak bu katılım hala yetersiz. Toplumun yaklaşık %50’sinin katılmadığı kritik bir sektörde başarı çok zor; bu nedenle bizim gibi büyük markalara düşen sorumluluk yeni mezunları, kadın çalışanları, kadın girişimcileri cesaretlendirmektir. Bunların ötesinde; kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimine destek vererek onları geleceğe hazırlamak, üniversitelerle iş birlikleri yaparak onlara staj imkânı sunarak iş dünyasını tanımalarını sağlamak ve hatta kurum içinde aile-iş dengesini yaratacakları imkânı yaratmak yapabileceklerimizin sadece birkaçı.
Sizce kadınları iş hayatından uzak tutan en temel nedenler nedir? Daha fazla kadının söz sahibi olması ve istihdam sağlayabilmesi için önerileniz nedir?
çin önerileniz nedir? Ekonomide ve sosyal yaşamda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesinin, nüfusun yarısını oluşturan kadınların, yaşamın tüm alanlarına aktif bir şekilde katılımı ile mümkün olacağı düşüncesindeyim. Bu alanların içinde kuşkusuz en önemlisi iş hayatına katılım. Ülkemizde kadının iş hayatına katılımı maalesef halen arzu edilenin çok gerisinde. Bizim gibi öncü şirketler kadınların kariyerleri konusunda 3 temel yaklaşıma ağırlık vermeliler. Bunlar; şeffaflık ve güven; stratejik destek ve iş, özel yaşam ve aile dengesidir.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajınızı bizimle paylaşır mısınız?
Kim olduğuna ve kim olacağına bir başkasının değil, kendisi karar veren tüm güçlü kadınların ‘Dünya Kadınlar Günü’ kutlu olsun.