Lojistik sektörü, uzun yıllar erkek egemen bir alan olarak görülse de son yıllarda kadınların bu alandaki varlığı dikkat çekici şekilde artıyor. UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG) Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, sektörde kadın istihdamının önemine ve bu alanda yürütülen çalışmalara dikkat çekerek, kadınların sadece ofis ve idari kadrolarda değil, karar mekanizmalarında ve sahada da daha fazla yer alması gerektiğinin altını çiziyor.
Lojistik sektörü uzun yıllar erkek egemen bir alan olarak görülüyordu, ancak son yıllarda kadınların sektördeki varlığı giderek artıyor. Bu değişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu değişimi tüm kadın meslektaşlarım adına cevaplamam gerekirse, elbette olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Özellikle ofiste, idari kadroda çalışan kadın sayısı her geçen gün artıyor. Dünya üzerindeki güçlü kadın yöneticilerin sayısının artması, onların rol model olarak öne çıkmasını sağlarken, bu durumun genç kadınlara cesaret ve ilham verdiği de bir gerçek. Özellikle yönetim kadrolarında daha fazla kadın görmek istiyoruz. Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyor. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen, özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli. Bunu değiştirmeye yönelik önemli çalışmalar yürütüyoruz. UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG) olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz.
Kadınların lojistik sektöründe daha fazla yer alması için atılması gereken en önemli adımlar nelerdir? Eğitim, mentörlük ve destek mekanizmaları hakkında neler söylersiniz?
Kadınların sektördeki sayılarının artırılması konusunda, UTİKAD KLOG olarak özel çalışmalarımız var ve bir nebze de olsa bu konuda üzerimize düşen görevi çok büyük istekle yapıyoruz. Odak grubunun kurulma amacı, derneğin örgütsel gücünü sektörel unsurlarla kullandırırken kadın odaklı ışık tutmak, bu doğrultuda derneğin network yapısını güçlendirmek ve bu networkü kullanmak. Aynı zamanda ülke çapında etkin hale getirerek kadının sektörde karar mekanizmasında yer aldığı yetkin bir STK yapılanmasında ilk adımları atmak, UTİKAD’ın örgütsel amaçlarından sapmadan kadınlar maskülenleştirilmeden ve objeleştirilmeden sektörel varoluşuna destek olmak şeklinde özetlenebilir.
Çalışmalarımızın başında daha önce çok defa basında ve sosyal medyada paylaştığımız Mentee Mentor Projesi yer alıyor. Gelecekteki meslektaşlarımıza ilham olmak istiyoruz. Bu amaçla onların hayatta ve sektörde güçlü bir kadın çalışan olarak yer alma mücadelelerinde yön vermeye çabalıyoruz. Yaşadığımız zorlukları anlatarak onların bizler kadar mücadele etmesine gerek kalmadan, normalleşen bir süreçte var olmalarına katkı sağlamaya çalışıyoruz. UTİKAD KLOG olarak Mentor Mentee Projesi’nde Altınbaş Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzaladık. Hayata geçirilen protokoller ile öğrenciler UTİKAD üyesi firmalarda mentee olma ve staj yapma imkanı bulacak. Aynı zamanda pek çok üniversitede paneller düzenleyip, konuşmacı olarak derslere girerek hikayelerimizi paylaşıyor ve sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Geri bildirimler çok pozitif ve bizler KLOG üyeleri olarak, bu sevgiye ve saygıya layık olmaya gayret ediyoruz.