21 Mart 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZLA ÖNCÜ OLURKEN, SEKTÖRE DE İLHAM VERİYORUZ

Bursa’nın Gemlik bölgesinde sanayi sektörünün kalbinde stratejik bir konumda yer alan Borusan Limanı; genel kargo, konteyner ve araç olmak üzere aynı anda üç farklı faaliyet kolunda hizmet veren Türkiye’deki ender limanlardan biri olarak öne çıkıyor. Borusan Limanı Genel Müdürü Hamdi Erçelik ile bir araya geldiğimiz Haziran sayımızda hem Borusan Limanı’nın hizmet çerçevesini hem Yeşil/Eko Liman Belgesi’nin sektörel anlamda kazanımlarını hem de önümüzdeki döneme dair yatırım hedeflerini konuştuk.

Stratejik konumu gereği lojistik bir üs olmayı hedefleyen Türkiye’de limancılıkta bütünsel bir lojistik anlayışıyla hizmet veren Borusan Limanı’nın hizmet çerçevesinden bahseder misiniz?

Borusan Limanı, Türkiye’de organize sanayi bölgelerinin kurulmasına öncülük eden Bursa’nın Gemlik bölgesinde sanayi sektörünün kalbi olan stratejik bir konumda bulunuyor. Bugün genel kargo, konteyner ve araç olmak üzere aynı anda üç farklı faaliyet kolunda hizmet veren Türkiye’deki ender limanlardan biriyiz. Bugün 5 milyon ton genel kargo, 450 bin TEU konteyner ve 350 bin adet araç elleçleme kapasitesi ile liman ve terminal hizmetleri veriyoruz. Toplamda 1.800 metreye yaklaşan rıhtım uzunluğumuz, 465 bin metrekarelik terminal alanımız ile müşterilerimize kapalı, açık gümrüklü, gümrüksüz ve antrepo alanlarında servis sağlıyoruz. Borusan Liman Hizmetleri olarak birbirine sinerji yaratan 3 ana iş birimi olan Liman, Gemi Kiralama ve Ağır Taşımacılık faaliyetlerimizi tek elden yönetiyoruz.

Gemi Kiralama & Proje iş birimimiz uluslararası gemi kiralama ve brokerlik hizmeti veriyor. Ağırlıklı olarak Avrupa ve Amerika ihracatları olmak üzere yıllık taşınan yük miktarında 1,4 milyon tonu aşıyoruz. Portföyümüzde kapı teslim proje işleri önemli rol oynarken; proje taşımacılığı hizmetimiz yurt içi/yurt dışı liman elleçleme, her türlü iç nakliye taşımaları ve danışmanlık hizmetlerini kapsıyor.

Proje & Ağır Taşımacılık iş birimimiz ağır tonajlı gabari dışı özel yüklerinin kara nakliyeleri, liman organizasyonu ve depo hizmetlerini kapsarken; özellikle sahip olduğumuz uzman kadromuz ve özmal ekipmanlarımızın yanı sıra güçlü tedarik yapımız ile aynı anda birden fazla projeyi yönetebiliyoruz. Türkiye’de RES ekipmanları ve makine taşıma kabiliyetimiz ile öne çıkarken; ihracata yönelik liman taşımalarında pazar lideri, ağır tonajlı proje yüklerinin taşınmasında ise ülkemizin önde gelen lojistik firmaları arasında yer alıyoruz.

Sürdürülebilirliğin daha çok önem kazandığı günümüzde Yeşil/ Eko Liman Belgesi’ne sahip bir işletme olarak hangi doğrultuda çalışmalarınızı yürütüyorsunuz, belgenin Borusan Limanı’nın sektördeki konumuna etkisi konusunda neler söylersiniz?

Borusan Limanı olarak Türkiye’nin Yeşil/Eko Liman Belgesi’ne sahip ilk limanlarından biriyiz. Yeşil Liman olmak; çevre hedef ve politikalarının oluşturularak uygulanması, çevresel risk yönetimi ile oluşabilecek çevre kazalarının önlenmesi, enerji verimliliğinin artırılması, atık yönetim sisteminin oluşturulması ve geliştirilmesi, çevreci araç kullanımı, su kirliğinin önlenmesi ve çevresel duyarlılığın artırmasına yönelik bir kültürü oluşturulmasını amaçlıyor. Tüm bunları sağlamanın yanı sıra tüm operasyon ve iş süreçlerinde de sürdürülebilir uygulamaların entegre edilmesini sağlamak gerekiyor. Biz de Borusan Limanı olarak sürdürülebilirliği tüm iş yapış şekillerimize uygulayarak bu unvanın hakkını vermeyi öncelik olarak belirliyoruz.

Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda iş alanlarımızda ve süreçlerimizde yenilenebilir enerji kullanımına büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda ekipman yenilemelerimizde de dizel yerine elektrik ile çalışan modelleri tercih ediyoruz. 2023 yılında liman içerisindeki kapalı depomuzun üzerine çatı GES projesi gerçekleştirdik. Bu minvalde GES odaklı çalışmalarımız devam ederken GES harici temiz enerji üretimi yöntemleri üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Tüm bu çalışmalarımız ile 2030 yılında karbon nötr olma hedefimize yaklaşıyoruz.

Bunlarla birlikte yılda 2 kez kıyı ve dip temizliği yapıyoruz. Bu sene de 8 Haziran’da kıyı temizliğimizi gerçekleştirerek kıyıların ve suların temizliğine verdiğimiz önemi vurgulayacak ve bu alandaki farkındalığı artıracağız. Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile 8 Haziran Marmara Denizi Günü’nde Okyanus Gönüllü Borusanlılar ile bir araya geldiğimiz etkinlikte Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Deniz Temizliği konulu eğitimin ardından Gemsaz Sahili’nde kıyı temizliği yaptık. Bu etkinliğimizde ayrıca Borusan İlkokulu öğrencileri de yer aldı. Böylece genç nesillere de sürdürülebilirlik alışkanlıklarını aşılamayı hedefliyoruz. Hayata geçirdiğimiz projeler ve sürdürülebilirlik çalışmalarımızla sektörümüzde öncü olurken ilham da veriyoruz. Amacımız sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırmak ve bilinci yükseltmek.

Türkiye global deniz ticaretinden ne kadar pay alıyor, Borusan Limanı’nın bu ekonomideki rolü nedir?

Ülke sanayisine önemli katkıları olan; otomotiv, demir-çelik, tekstil, mobilya/ağaç ürünleri, gıda, madencilik gibi endüstrilerde dinamik ve büyümekte olan Bursa, Eskişehir, Kütahya, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Balıkesir, Ankara ve Bilecik illeri ile yakın bölgede bulunan Gemlik Limanları, Türkiye açısından stratejik öneme sahip. Bursa ilimiz sahip olduğu 17 OSB ile ihracatta İstanbul ve Kocaeli’nden sonra 3. sırada yer alıyor. Gemlik, Türkiye’nin nüfus bakımından en büyük 4. ili olan Bursa’nın dış ticaretinin deniz yoluyla gerçekleştirildiği merkezlerin başında geliyor. Bursa’daki fabrikaların büyük bir bölümünün ihracatı ve hammadde ithalatı Gemlik Limanları üzerinden yapılıyor. Bu bakımdan Gemlik, limanların sağlamış olduğu avantajlarla birlikte stratejik önemini geliştirdi. Ayrıca Türkiye’nin son dönem en önemli inisiyatiflerinden olan ilk yerli otomobil Togg’un bölgede üretilecek olması, bölgeye canlılık ve yeni fırsatlar da getirecektir. Sektörlerdeki stratejik gelişmelerin bu bölgede gerçekleştiği düşünüldüğünde, Bursa’nın dünyaya açılan ihracat kapısı olduğunu söyleyebiliriz. Biz de Borusan Limanı olarak Bursa sanayisine lojistik alanında önemli katkılar sağlıyoruz.

Yeşil lojistiğin önemli bir kolu olan deniz taşımacılığında yapmış olduğunuz yatırımlar ve kısa-orta- uzun vadede hedeflediğiniz geliştirmeler neler olacak?

Limanlar karbon emisyonu üretimi açısından toplam içerisindeki payı oldukça düşük olmalarına rağmen, karayolu ve deniz yoluna olan bağlantıları ile enerji hub’ları olarak konumlanabiliyor. Bu kapsamda limanlar lojistik destek hizmetleri ile enerji aktarımında karaya bağlantı merkezi, yenilenebilir enerjinin yeşil yakıta dönüşüm merkezleri gibi projeler ile sürdürülebilirlik açısından dikkat çekiyor.

Aynı zamanda kargo elleçleme sistemlerinin karbonsuzlaştırılması, düşük karbon içerikli gemi yakıtlarının tedariki, dijitalleşme ile tedarik zincirlerinin veriminin artırılması da sürdürülebilirliğe katkıda bulunacak adımlar olabilir.

Bu başlıklardan yola çıkarak kısa vadede gündemimizde ekipman yenileme yatırımları, tavan vinci yatırımı ile ekipmanlarımızda elektifikasyonu sağlamayı amaçlıyoruz. Orta vadede karbon nötr olma hedefimize giden yolda hayata geçirilecek projeler var. Bunlardan en önemlisi ise yapacağımız yenilebilir enerji yatırımlarımız. Orta uzun vadede ise limanımıza uğrak yapan gemilere elektrik verilmesi hedeflerimiz arasında diyebiliriz.