10 Eylül 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik Son Dakika

Tedarik zincirinde trendler değişiyor

KPMG tarafından hazırlanan Tedarik Zincirinin Geleceği adlı raporda yer alan sonuçlara göre yaşanan teknolojik gelişmeler ışığında tedarik zincirindeki trendlerin değiştiği görülüyor. Tedarik zincirinde faaliyet gösteren liderlerin kısa vadede başta sürdürülebilir tedarik zinciri olmak üzere gelişmiş robotik/ otomasyona ve geleceğin iş gücüne odaklanması gerekiyor.

KPMG; perakende, sanayi/imalat, sağlık/yaşam bilimleri, teknoloji, enerji, elektrik, kamu hizmetleri ve telekomünikasyon gibi sektörlerden 300 küresel tedarik zinciri profesyonelinin katılımı ile yaptığı anket sonuçlarından yola çıkarak Tedarik Zincirinin Geleceği adlı raporunu hazırladı. Raporda kısa vadede odaklanılması gereken üç ana alan Sürdürülebilir Tedarik Zinciri, Gelişmiş Robotik ve Otomasyon ile Geleceğin İş Gücü olurken; 3-5 yıl içerisinde odaklanılması gereken üç alan da Dağıtık Defter Teknolojileri ve Dijital Para, Sektörel Dönüşümler ve Metaverse olarak ifade ediliyor.

Kısa vadede odaklanılması gereken alanlar

Sürdürülebilir Tedarik Zinciri: Günümüzde sosyal ve yönetişim (ESG) programının olması gerekli bir unsura dönüştü. Bu konuda paydaş talepleri ve yasal zorunluluklar artarken; şirketler, tedarik zincirinin ESG hedeflerini karşılamada öncü bir rol oynayacağına inanıyor. Tedarik zincirine erişilebilirlik artık hayati bir önem taşıyor.

Gelişmiş Robotik ve Otomasyon: Tedarik zinciri; robotların toplama, tasnif etme ve paketleme yapması ve algoritmaların sayısız diğer görevin yanı sıra alımları planlamasıyla giderek daha otomatik hale geliyor. Liderler, gerçekten rekabetçi olabilmek için bir adım önde olmak zorunda. Otomasyon söz konusu olduğunda kaybedecek zaman olmadığına dikkat çekilen raporda, katılımcıların %37’sinin halihazırda depo işçiliğinin yerini almak üzere otomasyonu kullandığı bilgisine yer veriliyor.

Geleceğin İş Gücü: Araştırmaya göre liderlerin, insanların benzersiz yeteneklerinden yararlanırken robot teknolojilerini en üst düzeye çıkararak ideal karma iş gücünü oluşturmaları gerekiyor. Çünkü tedarik zincirinde iş gücü değiştikçe liderlerin %62’sinin iş gücü sıkıntısı yaşanacağı öngörüyor.

3 ila 5 yıllık dönemde odaklanılması gereken alanlar

Dağıtık Defter Teknolojileri ve Dijital Para: Blok zinciri gibi dağıtık defter teknolojileri (DLT) büyük ölçüde geleneksel paraya bir alternatif olarak görülse de, küresel tedarik zincirlerinde güvenin garantörü olarak daha önemli bir geleceğe sahip olabilirler. Bu nedenle liderlerin DLT’lerin ve dijital paraların (DM) izlenebilirliği ve daha güvenli küresel ticareti nasıl sağlayabileceğine odaklanması gerekiyor. Liderlerin sadece %55’i tedarik zincirlerini istikrarlı ve gelecek için iyi konumlanmış olarak tanımladığından DLT’ler ve DM çözümün bir parçası olabilir.

Sektörel Dönüşümler: Farklı sektörlerin karşılaştığı değişiklikler muhtemelen tedarik zincirlerini doğrudan etkileyeceğinden liderlerin de bu değişikliklere uyum sağlaması gerekecek. Sağlık ve yaşam sektöründe ilaçların kesintisiz tedariki önem kazanırken perakendecilerin kesintisiz bir dijital ve gerçek yaşam deneyimi yaratması gerekiyor. Havacılık ve savunma alanında ise jeopolitik sorunlar tedarik zincirinin daha fazla mercek altına alınmasına yol açıyor. Öte yandan niş hizmetlere olan talep arttıkça, liderlerin %67’si müşterilerin hız beklentilerini karşılamanın zorlaşacağını öngörüyor.

Metaverse: Araştırmaya katılanların %94’ü dijital ikizlerin değer katacağı konusunda iyimser bir tutum sergiliyor.