7 Kasım 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Kapak

TÜRK ENDÜSTRİYEL MUTFAK SEKTÖRÜ, GLOBALE GÖRE OLDUKÇA AVANTAJLI

2022 yılının ilk yarısında dolar bazında ihracat hedefini yüzde 50 oranında büyüten Kayalar Mutfak; Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’ya gerçekleştirdiği ihracatın yanı sıra farklı pazarlarda da yer alarak ihracat oranını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Marka olarak 2022 yılının ilk yarısındaki ihracat rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat gerçekleştirdiniz? Önümüzdeki dönem hedefl erinizden bahseder misiniz?

2022 yılının ilk yarısında dolar bazlı olarak yüzde 50 ihracat hedefi mizi büyüttük ve gerçekleştirdik. Ağırlıklı olarak Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’ya ihracatlarımız fazla. 2022 yılı içerisinde katılacağımız Amerika Fuarı ile Amerika pazarında da ürünlerimizi göstermek istiyoruz. Önümüzdeki dönem hedefl erimiz içerisinde farklı pazarlar bulup hedefl erimizi büyütmek yer alıyor.

Türk endüstriyel mutfak sektörünün dünyadaki rakipleri ile karşılaştırdığınızda avantajları ve dezavantajları nelerdir? Üretim konusunda ne gibi adımlar atılmalı, üreticilere hangi konularda destek sağlanmalıdır?

Türk endüstriyel mutfak sektörünün lojistik açıdan globale göre avantajları oldukça fazladır. İhracat yapacağımız tüm ülkelere konum olarak çok yakınız. Parsiyel bazlı ürün çekme ihtimalleri yüksek. Termil olarak rakiplerimize oranla daha hızlı üretim yapıp, ürünlerimizi teslim etmekteyiz. Dezavantajlarımıza bakacak olursak hammadde sıkıntı, paslanmaz çeliğin üretiminin olmaması ve yarı mamül dediğimiz ürün gruplarının ithal gelmesi bizi oldukça zorlamaktadır. Üretim konusunda aksamalar yaşamaktayız. Fiyat istikrarı istediğimiz seviyelerde olmuyor. Hammadde üreten fi rmaları Türkiye’de yatırım yapmaları için teşvik etmek önemli bir noktadır. Türk endüstriyel mutfak sektörü Avrupa’da 3. sırada, bundan dolayı yatırımların hızlanması sektör açısından önemli.

İhracatçı bir marka olarak kamu otoritesinden beklentileriniz nelerdir? Size göre sektörün öncelikli sorunları nasıl çözülebilir?

Türkiye’nin yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesi ana hammadde tedariği. Bu konu bağlamında yan sanayi ve yurt dışı yatırımı yapan fi rmalarının desteklenmesi bizim için oldukça önemlidir. Çünkü bir ürünü üretmek için yan sanayi ve ana hammaddeyi ülkemizde tedarik etmek kadar avantajlı bir durum olmaz. İhracatımız yoğun olsa dahi birçok ürünümüzü ithal etmekteyiz. Bu sebeple ihracatın istenilen seviyelere çıkarılması ve kâr marjının yüksek olması için bu yatırımların desteklenmesi oldukça önem arz ediyor. Enerji fi yatlarının globalde artış göstermesi, sanayi sektörünü olumsuz etkilemekte. Böylece girdi maliyetleri de üst seviyelere taşınmakta. Bu sebeple en önemli husus, rekabet ettiğimiz ülkelerin en büyük avantajlarının ana hammadde ile yan sanayi malzemelerini kendi bünyelerinde üretmeleridir. İhracatçı Birlikleri, sektörümüz adına çalışmalarını sürdürmekte. Organize sanayi bölgelerinin açılması ve bu bölgelerin desteklenmesi Türkiye açısından oldukça önemlidir. Bizim en çok kullandığımız hammadde paslanmaz çelik. Paslanmaz çelikte dünyada 3. sıradayız. Sektörümüzün önü fazlasıyla açık, gerekli yatırım ve desteklenmeler yapıldığı takdirde çok daha üst seviyelere geleceğimize de inancım tam.