Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk’ü ağırladığımız Kasım sayımızda Şentürk, Türk treyler sektörünün potansiyelini değerlendirdi.
Pandemiyle önemi iyice anlaşılan lojistik sektörü, beraberinde treyler sektörünü de pozitif yönde etkiledi. Türk treyler sektörü bu pozitif rüzgarı iyi değerlendirerek, daha da güçlendi. Türkiye, treyler ve kamyon çekicinin dahil olduğu ağır vasıta sektöründe Avrupa’nın 4’üncü büyük pazarı haline geldi. Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk konuya ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin dünya ihracatından yüzde 1 pay alırken, Türk treyler sektörünün yüzde 2 pay aldığını ifade ederek, “Şu anda yarım kapasite ile çalışmasına rağmen yaklaşık 750 milyon dolar ihracat yapabilen bu sektör önemli bir potansiyeli içeriyor.” dedi.
Treyler sektörünün 2021 yılında yaklaşık 400 milyon dolarlık dış ticaret fazlasına imza attığını sözlerine ekleyen Şentürk, “Treyler tedarikçilerinin ülkemize yatırımı da devam ediyor. 2023 yılında100 bin adet treyler aksı üretecek firma, Avrupa’daki toplam üretimin üçte birini Türkiye’de yapmış olacak.” diye konuştu.
“Türkiye’deki yerli tedarik arttıkça, üreticilerin üretim kabiliyeti de artıyor. Bunun için daha çok yerlileşmeye çalışmalıyız.” diyen Şentürk, “Yerli tedarik firmaları yatırımlarını artırıyor. Tedarikçi firmamız 6 bin kayar perde kapasitesini 14 bin adede çıkaracak. Aynı şekilde kayar çatıda ise pandemi öncesi 18 bin adet olan üretim kapasitesini de 28 bin adede çıkartacak.” dedi.
Sektörü hızlı bir değişim bekliyor
Ülkemizin 225 milyar dolarlık ihracatının yüzde 95’inden fazlasına sanayicilerin imza attığını belirten Şentürk, “Gelecekte 50-60 yılda ifade ettiğimiz değişimler büyük ihtimalle içinde bulunduğumuz teknoloji çağında artık 3-4 yıllık periyotlarla yaşanacak. Bizi çok daha hızlı bir değişim bekliyor.” şeklinde açıklamasını sürdürdü.
“Ulaştırma sektöründe toplam karbon emisyon salımının yüzde 25’ini oluşturuyor. Bununla beraber, yük taşımacılığının Avrupa’da 2040 yılına kadar yüzde 45 artması bekleniyor. Ancak treylerlerin ölçüleri konusunda tam mutabakata varılmış değil.” diyen Şentürk şunları söyledi:
“İklim krizi ve kuraklık gerek ülkemizde, gerekse dünyadaki en önemli konu başlıklarının önünde yer alıyor. Türk treyler sektörünün tek temsilcisi TREDER tarafından, TSE’nin katkısıyla Sera Gazı Emisyonlarının ve Uzaklaştırmalarının Kuruluş Seviyesinde Hesaplanması ve Raporlanması Temel Eğitimi verildi. İnsan, üretim kaynaklı sera gazlarının kontrol altına alınması, azaltılması ve olumsuz etkilerine yönelik önlemler almak ve bir yandan da iklim olaylarının etkilerine uyum ve fayda sağlamayı amaçlıyoruz.
Tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da “Yeşil Mutabakat” politikası ile birlikte artık araçların çevreci özellikleri daha ön planda. Son olarak IAA Transportation Fuarı’nda bu gelişmeleri çok net olarak gördük. Kamyon, otobüs üreticilerinin standında mutlaka bir elektrikli modeli stantlarda sergilendi. 72 ülkeden insanın ziyaret ettiği fuarda Türkiye’den 123 firma katıldı. 11 tane TREDER üyemiz fuarda yerini aldı.
Pandemide yıldızı parlayan Türk treyler sektörü, fuarda bu özelliğini pekiştirdi. Fuarda yeni araçlar sergileyen üreticilerimiz, Yılın İnovasyon Ödülleri’nin de sahipleri oldu. Türkiye, dünya treyler üretiminde artık önemli bir merkez. Stratejik planların içerisinde mutlaka yer alıyoruz. Daha gidecek çok potansiyelimiz Yalçın Şentürk ve yolumuzun olduğunu düşünüyorum.”