İhracatta sürdürülebilirlik ve yenilik bakış açısıyla 2018, 2019, 2021 ve 2022 yıllarında artan bir ivmeyle yükselen Türkiye’nin ihracat rakamlarına bakıldığında; 2020 yılında ortalama yüzde 6 oranında gerileme yaşansa da dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna erişmek için ihracatçılar daha nitelikli ihracat ve yenilikçi ürünlerle hedeflerine hızla ilerliyor. 2023 yılı Haziran ayı ve ilk yarı ihracat rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, Hizmetix olarak Türkiye ihracatının son 5 yılına ışık tutacak çalışmamızı siz değerli okurlarımızla buluşturuyoruz.
2018 Yılı
2018 yılında ihracat bir önceki yıla göre %7,07 artarak 156 milyar 992 milyon dolardan 168 milyar 88 milyon dolara çıktı. 2018 yılına ihracatı tabana yayma misyonuyla başlayan Türk ihracatçıları, 2018 yılının e-ihracata yönelimin artış gösterdiği bir yıl olmasıyla birlikte takip eden yıllar adına bu alanda sağlam bir zemin oluşturmak adına çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırdı. Ülke bazında bakıldığında, 2018’de en çok ihracat 16 milyar 170 milyon dolarla Almanya’ya yapılırken, bu ülkeyi 11 milyar 117 milyon dolarla İngiltere, 9 milyar 567 milyon dolarla İtalya izledi.
2018 yılında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke
Almanya
İngiltere
İtalya
Irak
ABD olurken;
2018 yılında en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il ise;
2018 yılında en çok ihracat yapılan ilk 5 sektör otomotiv endüstrisi, hazır giyim ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mamulleri, çelik, elektrik ve elektronik sektörleri oldu.
2019 Yılı
İhracatçıların “Made in Türkiye” etiketiyle Türk imzasını global arenada duyurmak adına çalışmalarını gerçekleştirdiği bir yıl olarak geçirdiğimiz 2019 yılında, küresel konjonktürdeki zorluklara ve küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen ihracat 180,5 milyar dolara ulaştı. Çok sayıda KOBİ’nin ihracat dünyasına kazandırıldığı bir yıl olarak da hafızalarda yer edinen 2019’da Türkiye’nin ihracatını sırtlayan sektörler bir önceki yıl gibi otomotiv endüstrisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri oldu.
2019 yılında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke
Almanya
Irak
Birleşik Krallık
İtalya
ABD
Bu yılda en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke içerisinde Irak’a ihracat artış gösterirken; Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve ABD’ye ihracat ise düşüş kaydetti.
2020 Yılı
2020 yılı, pandeminin ekonomiyi, ticareti ve iş yapma biçimlerini derinden etkilediği bir yıl olarak tarihe geçti. Ancak Türkiye, küresel tedarik zincirlerinde yaşanan değişimi iyi okuyarak, 2020 yılında dünya ticaretinden aldığı payı %1’in üzerine çıkardı ve böylece 2020 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı ise 169 milyar 482 milyon dolarla, 2020 yıllık ihracat hedefi olan 165,9 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Pandeminin tedarik zincirlerinde yarattığı aksamanın da etkisiyle, ithalatçı ülkeler tedarikte tek kaynağa bağımlılığın olumsuzluklarını tecrübe etmiş oldu. Türkiye ise tam da bu noktada alternatif ve güvenli bir tedarikçi olarak öne çıktı.
Covid-19 salgınının etkileri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de hissedildi. Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde %4,5 oranında büyüme kaydederken, yılın ikinci çeyreğinde ise salgının sebep olduğu küresel ölçekli ekonomik kriz ile beraber, Türkiye ekonomisi %9,9 daraldı. Haziran ayında başlayan normalleşme süreci ile beraber ise, hızlı bir toparlanma süreci başladı. Ertelenmiş talebin de etkisiyle üçüncü çeyrekte Türkiye %6,7’lik bir büyüme kaydetti. Bu oran ile beraber Türkiye, Avrupa’da ekonomisi en çok büyüyen ikinci ülke oldu.
Mart ayında ihracat 13,3 milyar dolara gerilerken, bu rakam Nisan ayında 9 milyar dolara kadar gerileyerek yıllık ihracatta en düşük performansın gösterildiği ay oldu. Ardında Mayıs ayında 9,9 milyar dolar seviyelerine yükselen Türk ihracatı, Haziran ayı ile birlikte toparlanma sürecine girdi.
2020 yılında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke
Almanya
Birleşik Krallık
ABD
Irak
İtalya
Türk ihracatçısı, yıl içerisinde ortaya çıkan hızlı talep değişiklerine de seri reflekslerle yanıt verdi.
2021 Yılı
2021 yılı Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında yasalaşan Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının odağında bir yıl oldu. Bu yılda 225,4 milyar dolar ihracatla Cumhuriyet tarihinin o yıla kadarki en yüksek ihracat rakamına erişildi. Ayrıca 2021 yılında Türkiye ekonomisi %11 büyüyerek G-20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Türkiye’de 2021 yılında enflasyonda ciddi bir artış yaşandı. TÜFE yıl sonu itibarıyla %36,1 seviyesine kadar yükselirken, ÜFE ise yıllık %79,9 artış gösterdi. Enflasyondaki bu artışın temel sebeplerinden biri TL’nin döviz kurları karşısında yıl boyunca değer kaybetmesinden kaynaklanırken; yıla 7,4 seviyesinde başlayan Dolar/TL kuru, yıl içinde 18 TL seviyesini test etmiş, 2021 yılını ise 13,3 seviyesinde kapatmıştı.
2021 yılında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke
Almanya
ABD
Birleşik Krallık
İtalya
Irak
2022 Yılı
Türkiye ihracatı 2022 yılında yüzde 12,9’luk büyüme oranıyla 254,2 milyar dolar seviyesinde tamamlandı. Yılın tüm aylarında yükseliş ivmesi görülmesine rağmen, yılın ikinci yarısında ihracat büyüme hızının yavaşladığı dikkat çeken bir diğer nokta.
2022 yılında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke
Almanya
ABD
Irak
Birleşik Krallık
İtalya
Dünya ekonomisi 2022 yılında yüzde 3,4, Euro Bölgesi yüzde 3,5 ve G20 ülkeleri yüzde 2,7’lik bir büyüme gösterirken; Türkiye ekonomisinin ise bu ortalamaların üzerinde bir performans sergilediği görülüyor.
2023 Yılı Haziran Ayı
Haziran ayında 20,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 23 Haziran tarihindeyse 2 milyar 121 milyon dolarla günlük ihracat rekoru kırıldı. Türkiye’nin yılın ilk yarısındaki ihracatı ise 123,4 milyar dolar oldu. 23 Haziran’daki rekor ihracata rağmen Kurban Bayramı nedeniyle iş günü kaybının Haziran ayı ihracatına olumsuz yansıdığını vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Haziran’ı 20,9 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 eksideyiz. 2023’ün ilk yarısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 ekside kapattık. Son 12 aylık ihracatımız ise 251,9 milyar dolara ulaştı. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla yine otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,4 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,3’er milyar dolarla elektrik elektronik ve çelik şeklinde sıralandı. Geçen ay zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat sektörlerimizin ihracatında dikkat çekici artışlar kaydettik. 17 ilimiz ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Haziran’da bin 418 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 1,46 dolara yükseldi. Parite önceki iki ayda olduğu gibi Haziran’da da ihracatımıza pozitif yansıdı. Haziran ayında parite etkisi 279 milyon dolarlık artı değer sağladı. Ancak ilk 6 ayı değerlendirdiğimizde parite nedeniyle hâlâ 367 milyon dolarlık bir kaybımız var. “ dedi.
2023 yılı Haziran ayında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke
Almanya
ABD
İngiltere
İtalya
Irak
265 milyar dolarlık hedefimizi yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz
Mustafa Gültepe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile TİM Genel Kurulu ve İlk 1000 İhracatçı ödül törenini gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Törende ihracatçıların taleplerini birinci ağızdan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletme fırsatı bulduklarını ifa de eden Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı: “Asgari ücret desteğinin artırılarak devam etmesi yönündeki talebimiz yanıt buldu. Yıl sonuna kadar asgari ücret desteği uygulaması devam edecek. Diğer yandan, kurun geldiği seviyeyi de rekabetçiliğimiz açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Fiyat belirleme noktasında elimiz bir ay öncesine göre çok daha güçlü. Merkez Bankası 27 ay sonra ilk kez faiz artışına giderek politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15’e çıkardı. Parasal sıkılaşmanın kademeli olarak gerçekleştirilmesini ihracat ailesi olarak olumlu karşılıyoruz. Biz sağlam adımlarla yolumuza devam ediyoruz. 265 milyar dolarlık hedefimizi yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Belli dönemlerde takvim etkisini hissetsek de büyük resme baktığımızda hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.”