Odin Safety PMO’su Kübra Sarımsak ile bir araya geldiğimiz Ekim sayımızda Sarımsak, yaşam hatlarının yüksekte çalışan personel için iş güvenliğini sağlamak adına önemine değinirken; Ağustos ve Eylül aylarında katılım gösterdikleri fuar ve sempozyumlar vesilesiyle birlikte sektörel çalışmalarını geliştireceklerinden bahsetti.
Odin Safety’yi tanıyabilir miyiz?
Odin Safety, yüksekte çalışma sistemleri yatay yaşam hattı, dikey yaşam hattı ve ankraj üreticisidir. İnsan yaşamına doğrudan dokunduğunu her an hatırlamak ve hatırlatmak adına mottosunu “Hatta Bağlan. Hayata Bağlan.” olarak belirlemiştir. Bu düşünce ile, yaşam hattı sistemleri başta olmak üzere sunduğu tüm ürünlerin sertifikasyonunda uluslararası akredite kurumlar ile çalışmaktadır.
Odin Safety, yüksekte çalışma alanında on beş yıllık deneyim ve uzmanlığının yanında yerli üretim gücü ve dinamik ekibiyle; montaj, periyodik bakım ve yüksekte çalışma eğitimleri ve çözüm ortağı olduğu müşterilerinin her an ulaşabilecekleri, sorularına hızlı dönüş alabilecekleri çalışma prensibi ile; demir-çelik, savunma sanayii, endüstriyel, itfaiye, arama-kurtarma, güneş enerji panel kurulumu, enerji, akaryakıt, inşaat, telekomünikasyon başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara çatı, pencere, cephe, köprü, vinç üzeri, makine üzeri, araç üzeri gibi uygulama alanlarına yönelik düşüş durdurma sistemleri (yatay yaşam hattı, dikey yaşam hattı, ankrajlar) ile anahtar teslim hizmet vermektedir.
Yaşam hatları ile ilgili neleri vurgulamak istersiniz?
Yaşam hattı
Günümüzde pek çok farklı şartlar altında yürütülen meslekler vardır. Bütün mesleklerin kendine göre bir zorluğu ve riski bulunuyor. Örneğin masa başı işlerde çalışanlar için kaza ve ölüm oranları çok düşüktür, fakat bazı meslekler ve çalışma şartlarında kaza ve ölüm oranları oldukça yüksektir. Kaza ve ölüm oranlarını düşürmek, yani işçi sağlığını ve güvenliğini yükseltebilmek adına çeşitli sistemler ve ekipmanlar kullanılır. Baktığımızda kaza ve ölüm oranlarının yüksek olduğu meslek dallarının ortak bir özelliği yüksekte yapılan çalışmalardır. Yüksek yerlerde çalışan işçiler için iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacıyla yaşam hatları kullanılır. Yaşam hattı, yüksek yerlerde çalışan personelin düşme tehlikesinin bulunduğu alanlara kurulabilen ve çalışanın olası bir düşme esnasında ölüm ve ciddi yaralanma riskini en aza indiren oldukça önemli ve hayati bir sistemdir.
Yatay yaşam hattı
Yaşam hattı; çalışana sürekli ankraj noktası sunarak emniyetli çalışma yapmasını sağlayan sistemlerdir. Kalıcı ve mobil olmak üzere iki türü vardır. Kalıcı sistemler; ilgili standartlara göre üretilen yaşam hatlarının üretici tarafından yetkilendirilmiş bir kurum tarafından yapılara sabitlenerek kullanıma sunulmaktadır. Mobil yaşam hatları ise; yine standartlara göre üretilen yaşam hatlarının üretici tarafından değil ürün bilgilendirme eğitimi almış kullanıcı tarafından yapılara sabitlenmek üzere kullanıma sunulmaktadır. Yatay yaşam hattı, düşme tehlikesinin bulunduğu alanlarda yatay düzlemde hareket imkanı yaratacak şekilde kullanılır. Baktığımızda yatay yaşam hatları korkuluk, vinç köprüleri ve makine üstleri gibi alanlarda sık sık tercih edilmektedir. Yatay yaşam hattı yapımında çeşitli halatlar kullanılır ve her iki ucunda düşme esnasında oluşacak olan enerjiyi emmek için şok emiciler kullanılır. Yatay yaşam hatları oldukça önemli sistemler oldukları için bu konu ile ilgili değinilmesi gereken parametreler mevcuttur.
Yatay yaşam hattına kaç kişi bağlanır?
Yatay yaşam hatları, EN 795 TYPE C ve CEN / TS 16415 standartlarına uygun olarak test edilmiş ve belgelendirilmiş olmalıdır. Bu sertifikalardan EN 795 TYPE C, bir kişinin kullanabilmesi için yapılmış olan bir testtir. Yaşam hattına birden fazla kişi bağlanacaksa (maksimum 6), CEN / TS 16415 standardına göre test edilmesi ve belgelenmesi gereklidir. Yani gerekli standartların sağlanması koşuluyla yatay yaşam hattına maksimum 4 ya da 6 kişi bağlanabilir.
Yatay yaşam hatlarında hangi halatlar kullanılır?
Yatay yaşam hatları genel olarak uzun süreli kullanımlar için kalıcı olarak monte edilir. Bu yüzden yatay yaşam hatlarında çelik halat, sentetik lifli halat ya da dokuma şerit kullanılır. Yatay yaşam hatlarında kullanılacak olan halatlar gerekli standartları sağlamalı ve gerekli kontrollerden geçmelidir. Aksi halde istenmeyen sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilir.
Fiyat politikanızı belirlerken neleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
Yatay yaşam hatlarının fiyatları pek çok farklı parametreyegöre değişiklik gösterir. Bu parametrelerden bazıları şu şekildedir;
Hat uzunluğu ne kadar olacak
Hat sayısı
Aynı anda kaç kişi kullanılacak
Çatı tipi
Montajın yapılacağı lokasyon
Enerji sektörüne yönelik ya da sektörünüzle ilgili farklı fuarlara, sempozyumlara katımlarınız olacak mı?
İlk olarak bu yıl Ağustos ayında İstanbul Hırdavat Fuarı ile İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı’na katıldık. Hırdavat; Türkiye’de her geçen sene gelişmekte olan, dünyada ise önemli bir ticaret hacmine sahip bir sektördür. Ülkemiz, yakın coğrafyamız için üretim merkezi durumunda ve birçok komşu ülkeler hırdavat tedarikini Türkiye’den sağlıyor. Hırdavatın, sanayinin her alanına ulaşması, tüm sektörü bir araya getirmesi, geniş müşteri portföyüne sahip olması ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapması sebebi ile bu fuar iç pazar ve ihracat hedeflerimize katkı sağlıyor. Yüksekte iş güvenliğinin tüm sanayi için ihtiyaç olması ve hedef kitlenin benzer olmasından dolayı bu fuarların birbirini tamamladığını, sinerji sağlayacağını, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin kurulmasını ve sektörlerin gelişimine katkı sağladığını düşündüğümüz için katılım sağladık ve gelecek yıl için de yine bütçe ayıracağımız bir fuar olacaktır.
Eylül ayı yoğun bir ay oldu. Kimya sektörünün lider firmalarının bir araya geldiği 12-14 Eylül tarihlerinde Kocaeli Process Safety Sempozyumu’na katıldık. Sonrasında 20 22 Eylül tarihlerinde EIF Gaziantep Güneş Enerji Fuarı’na katılım göstererek çok verimli bir fuar geçirdik. Türkiye’de hızla büyüyen bir sektör olduğu için gelişmeleri yakından takip etmek, yüksekte çalışmada iş yaşam hatlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve ancak yatay yaşam hatları ile çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulamak ve enerji sektöründeki lider firmalar ile globalleşen dünyada yerimizi almak için gelecek yıl da güneş enerji fuarlarına katılım sağlamaya devam edeceğiz.
son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
İş güvenliğinin sağlanmasında hepimiz sorumluyuz, “bana bir şey olmaz” demeyelim ve “Hatta Bağlanalım. Hayata Bağlanalım.” Tüm ekibinize teşekkür ederiz.