Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği (TESYÖN), Uluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği (UTTMD) ve Odaklı Grup iş birliğiyle düzenlenen Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi, Nişantaşı Üniversitesi Doç. Dr. Cevdet Uysal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Tesis yöneticileri, mühendisler, idari yöneticiler, yeni mezunlar ve bu alanda kariyer yapmayı hedefleyenlerin katıldığı Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi’nde; sürdürülebilir tesis yönetimi alanında en yeni gelişmeler ve stratejiler sektör profesyonelleri tarafından paylaşıldı. Zirvede sektörel bazda eğitim verilmesinin ve bir mevzuat oluşturularak tesis yöneticiliğinin bir meslek olarak tanınmasının gerekliliği vurgulandı.
Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği (TESYÖN) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aylin İlgen gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, üniversitelerde tesis yöneticiliğine dair 4 yıllık bölümler açılması gerektiğinin altını çizerek, “Biz tesis yöneticileri, her alanda sağlıklı bir yaşam ortamı yaratmak ve konfor seviyesini artırmak için gece–gündüz demeden çalışan adsız kahramanlarız. Ama diğer mesleklerde olduğu gibi bunca sorumluluğun altına girmiş olmamıza rağmen; ‘ben tesis yöneticisiyim’ diyemiyoruz. Mesleğimizin yükü ağır ama adı yok. Oysa bize emanet edilen tesislerin değeri milyon dolarlar değerinde. Dünyada yaşanan iklim krizi ve kıt kaynaklarımız ile sürdürülebilirlik çerçevesinde doğru yönetim bileşenlerini bir araya getirmek için toplandık. Ancak birlikte hareket edersek, binalarımızın uzun yıllar sağlıklı bir şekilde ayakta kalabilmesini sağlarız. Doğru planlama, doğru üretim, sürdürülebilir yönetim ve işin başında nitelikli yöneticilerin olması gerekiyor.” dedi.

Üniversiteler tesis yöneticiliğini sahiplenmeli
2024 yılı güz döneminde, tesis yönetimi ağırlıklı olarak bir yüksek lisans programı başlatacaklarının müjdesini veren İlgen, “Tesis yönetimi multidisipliner bir alan olduğu için; finans, hukuk, mühendislik gibi pek çok mesleği içinde barındırıyor. Bu nedenle en azından üniversiteler bu alanı sahiplenip 4 yıllık bölümler açana kadar, bizim hedefimiz yüksek lisans dışında profesyonel tesis yöneticileri sertifika programları oluşturmak.” ifadelerini kullandı.
Tesis yönetimi henüz meslek haline gelemedi
Tesis Yönetim ve Tedarikçileri Federasyonu (TYTFED) Başkanı İbrahim Bozan tesis yönetimi sektöründe öncelikli olarak bir mevzuat oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye’de tesis yönetimi son 20 yılda aktifleşen ama henüz meslek haline gelmemiş bir alan. Türkiye’de mevzuatın oluşmadığı her alanda kaos oluşuyor. Tek amacımız bu sektörde de mevzuat oluşturmak. Lisanslı yönetim şirketlerini veya yöneticilerini oluşturamadığımız takdirde hem kötü niyetli kişilerin sektörün içinde çoğalmasına hem de vatandaş mağduriyetine yol açıyoruz. Bizim uzman kadrolara ihtiyacımız var. 4 yıllık fakültelerin açıldığı, buralardan tesis yöneticilerinin yetiştiği alanları yaratmamız lazım. Bizim en önemli olayımız lisanslaşma.” dedi.

Bilgi sermayesi, parasal sermaye kadar değerli
Uluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği (UTTMD) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Evcioğlu, küresel iklim krizinin yıkıcı etkilerine değindi. Yaşanan gelişmelerin, krizleri fırsatı çevirme olanağını da beraberinde getirdiğini ifade eden Evcioğlu, “Çağımız bir bilgi çağı. Bilgi sermayesi, önceki çağın parasal sermayesi kadar değerli artık. Bilginin, yaşanan hızlı değişimi yönlendiren kuvvetli bir faktör olma özelliği, ona yatırım yapanlara rekabette öncülük sağlayacak ve güç getirecek. Bilgi bize; endüstri 4.0 ve günümüzde konuşulur olan 5.0 sıfır gibi yeni kavramlar alanında yeni yaşamsal rekabet alanları getirdi. Bunların başında da sürdürülebilirlik geliyor.” diye konuştu.
Güncelliğini yitirmiş kanunlar tesis yönetimlerinde yetersizliğe yol açıyor
Tesis Yönetim Derneği (TRFMA) Başkanı Erhan Demirtaş, sitelerde yaşanan tesis yönetimi sorunlarının temelinde yatan nedenleri konuşmasında şu şekilde dile getirdi: “Tesis yönetimi dediğimiz zaman, aklımıza ilk olarak siteler ve konutlar geliyor. Siteler ve konutlar arasına sıkışmış durumdayız. Burada bazı nedenler var. İlk sırada Kat Mülkiyeti Kanunumuz ve bunun yetersizliği var. Kanun, güncelliğini yitirmiş durumda. Bu güncel olmayan durumlar bizi yaptığımız modern yapılarda oldukça sıkıştırıyor. Tesis yönetim firmaları da bu yetersizlikten dolayı müşterilerle veya kat malikleri ile karşı karşıya geliyor.
Tesis yönetim şirketlerinin hizmet verdiği alanlardaki segmentlere baktığımızda sitelerin %25-30 civarında yer aldığını, geriye kalan %70-75 gibi oranlarda da okullar, şehir hastaneleri, AVM’ler ve diğer segmentlerin olduğunu görüyoruz.
Sitelerin kendi bünyelerinde iş yapma hevesleri ve onları da buraya getiren nedenler var. Bu nedenlerin en önemlisi %20 olan KDV durumu. Bu KDV’den kaçınmak, insanları maalesef bu yollara itiyor. Bunun sonucunda da konunun uzmanı olmayan maliklerin yönetiminin uzmanlık gerektiren operasyonel konuları yönetme arzusu veya zorunluluğu ortaya çıkıyor. Bizim KMK’mizde yönetici sorumluluğu konusu net değil. Dolayısıyla o şekilde yaklaşan sitelere farklı bir özgürlük alanı doğuyor ama bu özgürlük alanı aslında doğru bir özgürlük alanı değil. Bunlar bize kayıt dışı istihdamı getiriyor.”

Tüketicilerin bilinçlenmesi gerekli
Panel konuşmacılarından olan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramazan Kumova, tesis yönetimi sektöründe sorunların azalması için öncelikle tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgularken; Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Ünver, binaların sürdürülebilirliği açısından devlet teşviklerine ihtiyaç olduğunu belirtti. “Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Kapsamında İyi Uygulama Örnekleri” başlıklı oturumda konuşan Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Şahin, pasif ev standardıyla sıfır enerjili bina inşa etme süreçleri hakkında bilgi vererek, “Sıfır enerjili binalar çevre dostu binalardır. Uluslararası iklim hedefleri uzlaşısına katkı sunar. Sıfır enerjili binalar, yapının sadece inşasını değil, bütün bir yaşam ömrünü esas alır. Kullanıcısına, binanın ekonomik ömrü boyunca işletme ekonomisi tasarrufu sağlar. Gayrimenkul piyasasında canlı, çekici ve yüksek talep gören enerji verimli bir yapı. Değerlemesi, normal bir yapıya göre çok daha farklı.” dedi.

Sürdürülebilir Tesis Yönetim Zirvesi’nde Odaklı Grup yetkilileri tarafından dergimiz adına Hizmetix Reklam ve Pazarlama Uzmanı Özlem Başkeser’e takdim edilen değerli plaket için teşekkürlerimizi sunuyor, başta TESYÖN ve UTTMD olmak üzere tesis yönetimi sektörünün gelişimi adına sergiledikleri çalışmalar için zirvenin tüm paydaşlarını tebrik ediyoruz.