Almanya merkezli dünyanın en büyük endüstriyel mutfak süper marketi olan GGM Gastro, Türkiye pazarına girdi. Çalışmalarına bir süre market olarak devam edeceklerini belirten GGM Gastro Ülke Müdürü Hagop Evingülü, gelecek talepler doğrultusunda yeni projeler üretebileceklerinin de sinyalini verdi.
GGM Gastro’dan bahseder misiniz? Avrupa’daki konumunu nedir? Türkiye’deki yapılanmanızı anlatır mısınız?
GGM Gastro; 15 ülkede de faaliyet gösteriyor. Merkezi Almanya’nın kuzeyindeki Osburg kentinde olan 120 bin m2 kapalı alana sahip deposu ile endüstriyel mutfak sektörünün en büyük süper marketidir. Bünyemizde endüstriyel mutfak sektörüne hizmet verecek 30.000 ile 50.000 çeşit ürün olup, aynı zamanda stoku da bulunmakta. Lojistikte ise bizi sektördeki diğer fi rmalardan ayıran en büyük özelliğimiz; Avrupa’ya 24 saatte mal teslim edebilmemiz. Türkiye’de daha önce sadece irtibat büromuz vardı. Artık burada da satış yerimizi açıp faaliyete başladık. Türkiye ekibimizi büyütüp kendi özel tasarımlarımız ile kaliteli ürünler ürettirmeye ve uygun fi yattan satışını yapamaya devam edeceğiz.
Avrupa’nın çeşitli yerlerinde lokasyonlarınız ve lojistik merkezleriniz var. Türkiye’de de ileriye dönük yeni lojistik merkezleri açacak mısınız? Operasyon İstanbul merkezli mi yürüyecek?
Hizmet binamız var, showroomumuzda da belirli ürünlerimizi gösterebiliyoruz. Gelecek talepler doğrultusunda tabii ki lojistik merkezi açacağız. Sektördeki rakiplerimize göre ürün çeşitliliğimizin fazla olması, Türkiye’ye de lojistik merkezi açmamızda büyük etken. Hem yüksek mal alım gücümüz hem kendi tasarım ürünlerimizi ürettirdiğimiz için fi yatlandırmayı da kendimiz yapıyoruz. Müşterimize kaliteli ve uygun fi yatlı ürünler temin ediyoruz; müşterimiz de ihtiyacı olan her türlü mutfak ürününü bizde rahatlıkla bulabiliyor.
Türkiye’de sadece market mantığıyla mı olacaksınız yoksa projelerinize ülkemizde de devam edecek misiniz?
Market mantığıyla giriyoruz ama ekibin büyümesiyle alakalı ve gelecek talepler doğrultusunda ekibi de büyütüp ona göre şekilleneceğiz. Projeler ilerleyen zamanlarda olabilir.
Herhangi bir Türk fi rmasıyla ortaklık planlanıyor musunuz?
Şu an bütün çalıştığımız fi rmalarla iş ortaklığı yapıyoruz, fakat onun haricinde bir fi rmayla resmi ortaklığımız yok. Şirketimizin birinci kuralıdır; birbirimize destek olmak zorundayız. Birimiz var olmadan diğerinin çalışması boşa olur.
Bir savaş var ve emtia fi yatları çok yükseldi. Endüstriyel mutfak ürünlerinin fi yatları yükselecek mi, yoksa bir denge gelecek mi?
Fiyatlar zaten artarak ilerliyor. Emtia fi yatlarının yükselmesi doğal olarak bütün üreticileri ve bizleri etkileyecektir. Emtia fi yatlarını biz dengeleyemediğimiz için elimizde olan bir şey değil. Benim görüşüm daha da yükseleceği. Pandemi sürecinde dünyada neredeyse bütün fi rmalar zarar etti. Bu zararın kapatılması lazım, fi rmalar kapitallerle dönüyor. İnsanların da zararı ve talepleri var. Fiyatlar artıyor, arttıkça gelirler de yükselmek zorunda.
Tüm dünyada her türlü mala büyük talep var artışı devam ediyor. Endüstriyel mutfak sektöründe bu talep yüksek mi?
Yurt dışında yüksek fakat Türkiye’de ne kadar yüksek bilmiyorum. Genel taleplerle bu konu hakkında daha çok bilgi sahibi olacağız. Bizim paramızın değerinin düşük olması bize dezavantaj. Çünkü ürünlerin hammaddesi döviz ile geliyor. Türkiye’de şu an bir restoran kuracağınız zaman alacağınız ürünler, daha öncekinin üç katı fi yatına denk geliyor. Yatırım maliyeti çok yüksek olduğundan sıkıntılar olacaktır. Yine de ilerleyen zamanlarda bu fi yatların düşeceği kanaatindeyim.