Son dönemlerde tüm dünyada yaşanan enerji krizi, yenilenebilir enerji yatırımlarına ilgiyi artırdı. Enerji sektörü firmaları da borsada ibreyi yukarı çevirdi. Rusya – Ukrayna savaşı ile birlikte güçlenen enerji sektörü, yatırımcı tercihlerinde ilk sıraya yerleşti. Tüm dünya borsalarında enerji hisseleri zirve yaparken, yatırımcısına da en yüksek getirileri sağladı.
ALFA SOLAR’DA HALKA ARZ BÜYÜKLÜĞÜ 538,2 MİLYON TL
Alfa Solar’ın Kasım ayı içerisinde talep toplanan halka arzında toplam büyüklük 538,2 milyon TL olarak kaydedildi. Şirketin halka arzında 1 TL nominal değerli pay için 58,50 TL’den talep toplandı. Deniz Yatırım tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen açıklamaya göre halka arz sonucunda sermaye artışı yoluyla halka arz edilen 6 milyon TL ve ortak satışı yoluyla halka arz edilen 3,2 milyon TL olmak üzere toplam 9,2 milyon TL nominal değerli payların tamamı satıldı.
Halka arz sonuçlarını değerlendiren Alfa Solar CEO’su Hüseyin Karabaş, “Alfa Solar olarak, 2022 yılının ilk 6 ayını 698 milyon TL ciro, 138 milyon TL net kar ile kapattık. Toplam ciromuz Haziran 2022 itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 380 artış kaydetti. Temel konsantrasyonumuz üretimi aralıksız artırarak devam ettirmek. Artık yüz binlerce yeni ortağımızla büyümek istiyoruz.” diye konuştu. Karabaş, “Borsada işlem görmeye başladığımız tarihten itibaren 5 yıl boyunca, net dağıtılabilir dönem kârımızın yüzde 30’unu nakit olarak dağıtacağız. Toplamda 350 bine yakın yeni ortağımız hesap verebilir ve şeffaf şekilde büyüyen, büyürken düzenli temettü alabilecekleri bir şirkete ortak oldular.” dedi.
SMART GÜNEŞ ENERJİ, HALKA ARZ SONUÇLARI AÇIKLANDI
Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri halka arz sonuçlarını açıkladı. Şirketin toplam halka arz büyüklüğü 534 milyon 713 bin 621,40 TL olarak gerçekleşirken halka arzda, toplam 101.755 yatırımcıdan, ek satış hariç halka arz edilen 31 milyon 840 bin TL nominal değerli payların 9,54 katına denk gelen 303 milyon 741 bin 440 TL nominal değerli pay talebi geldi. Halka arzda, ek satış hariç, bireysel yatırımcılara tahsis edilen payların yaklaşık 4 katı, yüksek başvurulu yatırımcılara tahsis edilen payların yaklaşık 18 katı, yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilen payların yaklaşık 4 katı talep sağlandı.
Şirketin sermayesi halka arz sonrasında 127.5 milyon TL’den 153 milyon TL’ye yükselirken, tamamlanan talep toplama süreci sonunda toplam sermayenin yüzde 24.97’sine karşılık gelen paylar halka arz edildi.
KALYON VE IHC, ENERJİ ALANINDA BİRLİKTE BÜYÜYECEK
Global ölçekli yatırımlarıyla Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasındaki başrol oyuncularından olan Kalyon Holding, dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden International Holding Company’nin (IHC) iştiraki International Energy Holding (IEH) ile enerjide stratejik iş birliğine imza attı. Söz konusu ortaklık anlaşması çerçevesinde, dünyanın enerji alanındaki gelecek tasarımında etkin rol üstlenecek olan Kalyon Holding, Türkiye için ürettiği değeri Kalyon Enerji markasıyla dünyaya taşıyacak.
Global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kalyon Holding, faaliyette bulunduğu enerji sektöründe, sadece ülkemiz adına değil dünya çapında önemli bir stratejik ortaklığa imza attı. Kalyon Enerji, yerel yatırımlarının yanı sıra uluslararası düzeyde hayata geçireceği bu birliktelik sayesinde, Türk şirketlerinin tüm dünyada pazar payının ve güvenirliğinin artmasında da önemli bir görev üstleniyor.
Söz konusu anlaşmanın sadece iki ülke adına değil, bölgesel çapta da büyük bir öneme haiz olduğunun altını çizen Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, “Enerji sektöründe attığımız adımlar ve hayata geçirdiğimiz yatırımlar, bugüne kadar yabancı yatırımcıların ilgisine mazhar olmuştu. IEH ile gerçekleştirdiğimiz görüşme ve karşılıklı değerlendirme sonunda, Kalyon Enerji hisselerinin yüzde 50’sini devretme konusunda anlaştık. Bu beraberlik Kalyon Holding’in global marka olma yolunda en önemli kilometre taşlarından biri olacak. ” diyerek, bu sürece katkıda bulunmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade etti.
TALESUN VE MEM GRUP’TAN İŞ BİRLİĞİ
Zhongli Group, bünyesinde 1988 yılında kurulan ve Türkiye’de fotovoltaik güneş panellerinde yüzde 20 pazar payına sahip olan Talesun Solar, dünyadaki en büyük Tier-1 güneş paneli üreticileri arasında yer alıyor. 1993 yılında kurulan tekstil, enerji ve gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren Mem Grup, ile fotovoltaik güneş paneli üretimi için iş birliği sözleşmesi imzalayan Talesun, üretim, satış gücü tecrübesi ve teknoloji aktarımıyla katkı sağlayacak. İki firma arasında imzalanan anlaşma kapsamında Kahramanmaraş’a tesis yatırımı yapacaklarına vurgu yapan Mem Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Teyfik Paksu, “Yıllık 1 GW üretim kapasitesi ve Talesun markası adı altında 2023 yılı ikinci çeyrek itibariyle üretim yapmayı hedefliyoruz. Fabrikada kullanılacak tüm ekipman, malzeme ve hammadde tercihi Talesun standartlarına ve onayına göre tedarik edilecek.” dedi.
Fabrikanın 2023 yılı içerisinde P-Type hücreler üretmeye başlayacağını belirten Talesun Solar Avrupa, LATAM ve MENA Başkan Vekili ve Türkiye Genel Müdür’ü Pınar Eser, fabrikanın TOP-CON (N-Type) hücreler ile panel üretimine uygun teknolojiye sahip olduğunu ve 2024 itibari ile ve talepler doğrultusunda TOP-CON hücreler ile panel üretim yapılacağını vurguladı.
EUROPOWER HALKA ARZINDA REKOR TALEP BEKLENTİSİ
Schneider, ABB ve Siemens gibi dünya devlerinin rakip ve partneri olarak Türkiye’den çıkan global bir oyuncu haline gelen Europower Enerji hisseleri halka arz ediliyor. Europower Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Harmanlı’nın verdiği bilgiye göre, Europower Enerji, ürün çeşitliliğiyle global bir oyuncu, dünyanın güvenini kazanmış, yatırımcının aradığı öncelikli bir marka oldu. Bir taraftan yenilenebilir enerjinin tüm kollarına ürün ve sistem tedarik ederken, diğer taraftan enerjinin üretimi, iletimi, dağıtımı anlamında diğer işlem ve yatırımcıların da ana tedarikçisi ve getirdiği endüstriyel çözümlerle de sanayi kuruluşlarının tercihi haline geldi. En ayrışan noktası ise sistemleri akıllı hale getiren otomasyon ve SCADA hizmetlerini ve çözümlerini kendi içinde çözebilmekte olup, böylece sistemlerin izlenmesi ve uzaktan kontrolü, koruması mümkün hale geliyor.
Europower Enerji, halka arz sonrası yapacağı yatırımlar ile hem kapasite artışı hem de AR-GE merkezinin geliştirdiği ürünlerin ticari hale gelmesini sağlayacak. Yatırımının ilk fazı sonlanmak üzere olan Güneş Paneli fabrikası da Europower Enerji’nin önümüzdeki yıllardaki önemli atılımlarından biri olacak.