Bünyeleri dahilinde kadın istihdamına önem veren SGS TransitNet, kadınların sektör kapsamında daha başarılı olmaları için deneyimlerini üniversite ve çeşitli söyleşi ortamlarında paylaşmaya oldukça özen gösteriyor. SGS TransitNet adına Genel Müdür Mine Kaya ile Mart sayımızda keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
L ojistik sektöründe yer almak isteyen kadınların yetenek dönüşümünü sağlamak ve bu sektördeki etkinliğini artırmak adına hayata geçirdiğiniz çalışmalardan bahseder misiniz?
Ekip olarak öncelikle kadın istihdamına ve kadın çalışan sayımızın artmasına büyük önem veriyoruz. Her geçen gün artan kadın çalışan sayımız şu an 7’den 18’e yükseldi. Bir diğer yandan elimizden geldiğince üniversitelerde ve çeşitli söyleşi ortamlarında, kadınların sektörde başarılı olmaları adına neler yapmaları gerektiğine ilişkin deneyimlerimizi de paylaşmaya gayret ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de yine bu yönde çalışmalarımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Lojistik sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğini önceliklendirerek kadınların cam tavanları kırabilecekleri bir çalışma ortamı yaratmak adına şirket ve yöneticilere düşen sorumluluklar nedir?
Şirketlerin bu konu doğrultusunda, özellikle işe alımlarda erkek çalışan tercih etmekten vazgeçip cinsiyetsiz işe alımlar üzerine yoğunlaşmaları gerekiyor. Bir diğer açıdan iş ortamında eşit haklar, eşit muamele, eğitimler ve kişisel gelişim destekleri de büyük önem taşımakta.
Fırsatları kullanmada, kaynakların ayrılmasında ve hizmetlere ulaşmada bireyin cinsiyeti nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmaması ve kadınların sosyoekonomik konumlarının iyileştirilmesi için neler yapılmalı?
Konu ile ilgili bilinci ülkemizde ve dünyada yaratmak oldukça önemli. Bu bilinci aşılamaya en başta ailede başlanmalı, okullarımızda ve üniversitelerde ise pekiştirilmelidir. Sektörel etkinlikler, kampanyalar, söyleşiler, çeşitli mesleki eğitimler de yapılmalı. Hatta belki de kadın çalışan işe alımlarına mevzuat ile çeşitli destek ve düzenlemeler de getirilmeli. Ama en önemli şeylerden bir tanesi kadın çalışanların evli olup, çocuk sahibi olma istekleri karşısında kaldıkları durumlardır. Önce bu durumlara çözüm bulunmalı. Doğum yapan kadınların en büyük sorunu, iş yerinde kreş imkânı bulunmaması ya da çocuğa bakacak kişi bulmada yaşadıkları zorluklardır. Bu zorluklar maalesef kadınların iş hayatından geri çekilmesine neden olmaktadır.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajınızı bizimle paylaşır mısınız?
Çok daha bilinçli, ileri dünya görüşüne ve bu vizyona sahip kadın çalışanlarımızın ileride daha fazla olacağına inanıyorum. Kadın istihdamına önem verilen ve kadın çalışanlarımızın çoğaldığı daha nice 8 Martlar diliyorum. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.