Kurulduğu 2014 yılından bu yana güneş enerjisi sektörü özelinde çalışarak, geliştirdikleri teknolojiyle robotik ve manuel temizlik sistemleri üretimi gerçekleştiren Eco-Tron; en basit tasarım ve minimum bileşenle maksimum fayda sağlayabilen cihazları tasarlayıp müşterilerinin hizmetine sunuyor. Eylül sayımızda kapak konuğumuz olarak ağırladığımız Eco-Tron Kurucusu ve Genel Müdürü Ali Raşit Sipahi ile hem ürünlerinin özelliklerini hem de güneş panellerinin temizliğinin önemini konuştuk.
Eco-Tron’u tanıyabilir miyiz, hangi sektörlerle ürün ve hizmetlerinizi buluşturuyorsunuz?
İsimden başlamak uygun olacaktır. Eco(lojik) (elek)tron kelimelerinin kısaltmasını kullanıyoruz. Kurulduğumuz aşamada tek odağımız yenilenebilir enerji sistemleri ve güneş enerji santralleriydi. Bürokratik ve teknik hizmetler veriyorduk. Sonra bir gün bir müşterimiz sahalarını temizlememizi talep etti ve elle yıkamanın ne kadar zor bir olay olduğunu gördük. Bu işin bir makinası olması gerekiyor dedik ve bu sayede robotik temizlik sistemleri dünyasına girmiş olduk.
Eco-Tron çok genç bir firma. 2014 senesinden beri sadece güneş enerjisi özelinde faaliyet gösteriyoruz. Ama öyle görünüyor ki, gelecek bizi çok daha büyük bir şemsiye ile kapsama alanımızı genişletmek zorunda bırakacak olaylara gebe.
Merkezimiz Elazığ’da. Doğuda teknoloji geliştirmenin zorluklarını birebir yaşıyoruz. Özellikle AR-GE dönemlerinde birçok imkansızlıkla mücadele ettik. Ne mutlu ki son zamanlarda tedarikçilerimizle aramızda çok sağlam bağlar kuruldu ve mesafeler yok oldu. Artık İstanbul’a 1500 km değil 100 km uzakmışız gibi geliyor.
Ürün gamınızdan ve ürünlerinizin özelliklerinden bahseder misiniz?
2022 itibarı ile robotik ve manuel temizlik sistemlerini seri olarak üretiyoruz. Modellerimiz Ecopak X ve Ecopak Mini. Bu arkadaşlara model demektense belki de model ailesi demek daha doğru olacaktır. Çünkü değişen panel ölçülerine uyum gösterebilmek için biz de cihazlarımız üzerinde çeşitli boyutsal ve yapısal değişiklikler yapıyoruz.
Normal şartlarda 1 yıl olarak tanımlanan endüstriyel ürün garantisini firma olarak ürünlerimiz için 2 yıl olarak tayin ettik ve yaygın olarak garanti süresi bitmeden cihazlarımızın ana bakımını yaparak garanti sonundaki sorunsuz zamanı maksimize etmeye çalışıyoruz. Kaldı ki cihazlarımızda garanti süresi zarfında da çok fazla bir problem yaşanmıyor.
Cihazlarımız çok basit bir tasarıma sahip. Amacımız en basit tasarım ve minimum bileşenle maksimum fayda sağlayabilen cihazları tasarlayıp üretmek. Ulaştığımız her sahada çok güzel sonuçlar almamızı sağlıyor tüm cihazlarımız.
Müşteri portföyünüzü kimler oluşturuyor?
2022’deki tüm satışlarımız çatı üstü GES kurulumlarına yönelik oldu dersek abartmış olmayız. Yıllar içinde yaşayarak gördüğümüz şudur ki, çatı GES’ler, arazi GES’lere oranla çok çok daha fazla kirleniyor. Bunun arkasında hem montaj açısı hem de çatı GES projelerinin OSB’ler gibi hava kirliliğinin ve çevresel kirlenme faktörlerinin yoğun olduğu yerlerde yapılması var. Özellikle çatı GES’ler için şunu rahatlıkla ve tereddüt etmeden söyleyebiliriz ki, temizlik ihtiyacı olmayan çatı GES yoktur.
Çatı üzeri güneş panellerinin temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir, Eco-Tron nasıl bir hassasiyetle bu alanda çalışmalarını sürdürüyor?
Her ne kadar temizlik işletme döneminin vazgeçilmez bir unsuru olsa da, firma olarak kirli paneli kırık panele tercih ediyoruz. Tasarımlarımızdaki en güçlü güdü, ağırlık ve zemine uygulanan basınç kuvveti. Bu doğrultuda tasarladığımız cihazlarımız şu an itibarı ile rakiplerimiz arasında en hafif cihaz olma özelliğinde.
Her ne kadar en hafif cihaza sahip olsak da bazı sahalarda ne yazık ki demo bile yapamıyoruz. Üzülerek söylemek istiyorum ki, gerek yapımcılar gerekse yatırımcılar, konstrüksiyon aşamasını tasarruf edilebilecek bir alan olarak görmekteler. Her fırsatta ve ortamda bu tip tasarrufa ve sadeleştirilmiş montaj topolojilerine karşı olduğumuzu dile getiriyoruz. En pahalı arabayı alıp maliyetini düşürmek için en ucuz lastiği taktırmak gibi bir olay bu. En iyi paneller çatılara en zayıf montaj elemanları ile sabitleniyor ve bu da uzun değil kısa vadede problem olarak geri dönüyor.
Basit görünüp aslında çok ama çok ciddi bir mesele olan GES temizliği konusunda sektörü elimizden geldiğince bilgilendirmeye gayret gösteriyoruz. Bu bağlamda çok radikal bir söylemimiz var. Biz diyoruz ki sabah 10.00’dan sonra yıkama yapılmaması gerekmektedir. Kirli paneller üzerinde oluşması çok muhtemel olan Hotspot’lar sebebiyle sıcak günlerde panel üzerinde 100 C° ye ulaşan sıcaklık farkları tespit ettik. Bu sıcaklık farklılıklarının mevcut olduğu panellerde yapılan sulu yıkamaların, panellere zarar vermesi hiç kimse için sürpriz olmaz.
Mevcut ve yeni cihazlarımızın AR-GE’leri muazzam bir hız ve çabayla devam ediyor. 2023 sezonunda yepyeni cihazlarımız ve ürün ailelerimizle sektöre hizmet vermeye devam edeceğiz.
Güneş paneli gibi hassas ürünler üzerinde temizlik faaliyetlerini sürdüren ürünlerinizin AR-GE çalışmalarında önemle üzerinde durduğunuz noktalar nedir, AR-GE yatırımlarınızdan da bahseder misiniz?
Eco-Tron aslında cihaz üretip satan bir şirket değil. İlk bakışta ya da su yüzeyinde bu aktiviteler görünse de bizim asıl işimiz AR-GE. Yeni cihaz tasarlamaya bayılıyoruz.
GES temizlik sistemlerinde bizim en çok üzerinde durduğumuz konu ağırlık ve temizlik kalitesi. Bunun yanında, kullanım kolaylığı ve menzil de asla 2. seviye öneme indirilemeyecek unsurlar.
Olayın hem donanım hem de yazılım kanadı bizler için çok kıymetli. Elimizden geldiği kadar kendi bileşenlerimizi üretme amacındayız. Yazılımımız bize özel. Elektronik kartlarımız tamamen özel üretim ve yine bizim markamızın ürünleri. Ufuk çizgimizle aramızda birçok ürün var ve bunların bazıları enerji sektöründe hizmet vermeyecekler. Dolayısıyla çalışmalarımız sadece GES temizliği sistemlerine ait AR-GE’lerden oluşmuyor. Çok yakın bir gelecekte bu çalışmalarımız gün yüzüne çıkacak.
AR-GE yatırımlarımız için ayırdığımız fon, gelirlerimizin en büyük kısmından beslenmekte. Amacımız, sevinerek ifade ediyorum ki, asla para kazanmak değil. Biz üretime inanan bir firmayız. Tek derdimiz faydalı, başarılı ve fiyat noktasında uygun ürünleri üretebilmek.
2022’nin ilk yarısında Eco-Tron nasıl bir büyüme performansı sergiledi, 2022 yılsonu için hedeflediğiniz büyüme rakamlarına yaklaştınız mı?
Ürünlerimizi satışa çıkardığımız ilk sene 5’ten az cihaz satabilmiştik. İkinci sene 30 ve içinde bulunduğumuz bu sene hedefimiz 3 haneli satış sayılarına ulaşabilmek ki bu hedefin de yılın ilk yarısında %60’ını tutturmuş durumdayız.
Büyüme analizlerimizin sonuçlarından bizler çok mutluyuz. 2023 ise bambaşka bir yıl olacak.
Yurt içi ve yurt dışında Eco-Tron’un yeni yatırım, proje ve hedeflerini okurlarımız için anlatır mısınız?
En büyük hedefimiz, satış rakamları bazında ülkemizdeki robotik temizlik piyasasını domine etmek ve bunun en etkili metodu da mutlu müşteriler. Yurt içi hedeflerimizin yanı sıra, kapsama alanımızın çapını genişleterek yurt dışı projelere de imza atmak istiyoruz.
Kişisel olarak çok hızlı bir büyümenin taraftarı değilim. Daha emin ve dikkatli bir büyümenin sonuçlarının daha kalıcı olacağı noktasında hepimiz hemfikiriz. Ne var ki dünya çok hızlı değişiyor. Bu değişim sadece değişim olarak adlandırılamayacak bir karaktere sahip. Ülke, firma ve insan olarak bu değişimi iyi okumak ve buna hakim olmak zorundayız. Dünya ve ticaret, hiç bu kadar çok ve hızlı değişmemişti. Ve bu konuyu daha detaylı inceleyip önümüzdeki yıllara ait bir öngörü yapmak istediğinizde, çok kısa bir vadede her şeyin bambaşka bir noktaya ulaşacağını görüyoruz. İnsansızlaşma, otonom sistemler, tüketim alışkanlıkları ve üretim planlamaları gibi birçok güncel konu; ticaretin istikametini değiştirecek. Biz de firma olarak bu konulara kafa yoruyoruz. Sektörün ihtiyaçları ve çözümler konusunda hem ulusal hem de uluslararası arenada varlık gösterme çabasındayız.
Kısa vadede yurt dışı birçok projede bizleri görebileceksiniz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Zaman artık hiç olmadığı kadar kıymetli. Lafı çok uzatmaya gerek yok. Biz çalışıyoruz, deniyoruz olmuyor, deniyoruz oluyor. Arka bahçemizdeki hurdalıkla gurur duyuyoruz. Başarısızlıklarımızla barışık bir ekibiz. Çünkü her türlü başarı ve galibiyetin arkasında çok büyük başarısızlıklar bulunduğuna inanıyoruz. Aksi durumlarda edinilen başarılarda tesadüflerin çok büyük bir rolü var ve biz işimizi şansa bırakamayız. Burada biz derken hem firmamızı hem sektörümüzü hem de ülkemizi kastediyorum. Çok çalışmak zorundayız. Çok kelimesi, içinde hem zaman hem de verim kelimelerini barındırıyor. Hedefleri doğru noktalardan seçip, hata yapa yapa ve bu hatalardan dersler çıkararak AR-GE ve üretime devam etmeliyiz. İster uzay mekiği yapalım ister yağmurları yönetelim ister tarım yapalım ister elektrik üretelim; pes etmeden ve usanmadan denemeye ve sonunda başarmaya mecburuz.
Konuyu robotik GES temizlik sistemlerinden çok da saptırmadan, panelinize sağlık GES‘inize bereket diyoruz.