Türkiye İş Bankası Grubu, odaklandığı stratejik alanlardan biri olan tarım sektöründe şirket kurarak yeni bir yatırım gerçekleştirdi. Grup, sürdürülebilir ve verimli tarımsal üretim için dijital tarım uygulaması İmeceMobil’i bir platforma dönüştürmek amacıyla, Bankanın %100 hissedarı olduğu Trakya Yatırım Holding A.Ş. çatısı altında İmeceMobil Tarım Platformu Elektronik Hizmetler Ticaret A.Ş.’yi kurdu.
Grubun teknoloji iştirakleri olan Softtech A.Ş. ve sonrasında Softtech Ventures A.Ş. bünyesinde geliştirilen bir kurum içi girişimcilik projesi olarak, dijital tarım alanında teknolojileri doğru kullanma ve tabana yayma hedefiyle 2019 yılında hayata geçirilen İmeceMobil uygulaması, hâlihazırda 200 binden fazla kullanıcıya ve %40’ı aşkın aktif kullanıcı oranına sahip.
İmeceMobil; tarımda sürdürülebilir, güvenli ve katma değerli üretime odaklanırken çevrenin korunmasını ve tarımsal girdi kullanımında verimliliğin artırılmasını önceliklendiriyor. Sahip olduğu verimli toprakları ve dört mevsimi yaşayabilen iklim koşulları sayesinde tarımda zengin ve geniş bir üretim potansiyeli bulunan Türkiye, sürdürülebilir tarımsal üretimle kendi kendine yeter hale gelebilir ve tarımsal ürün ihracatını artırarak ülke ekonomisi açısından da daha fazla katma değer yaratabilir.
Doğayla uyumlu üretim süreçlerini desteklemeyi önemsiyoruz
İmeceMobil A.Ş. Genel Müdürü İlker Mehmet Sağlam, uygulamanın, İş Bankası’nın, tarıma verdiği desteğin güzel bir örneğini oluşturduğunu, kurulan şirketin, uygulamanın bir dijital tarım platformuna dönüşmesinin önemli bir adımı olduğunu vurguladı. Sağlam, teknolojiyi ve tarımı bir araya getirdikleri İmeceMobil ile sundukları hizmetleri, çiftçilerin talepleri ve ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.
Mevcut haliyle İmeceMobil’in dijital uygulamalar arasında lider konumda olduğunu ifade eden Sağlam, “Amacımız uygulamayı bir platforma dönüştürerek tarımsal teknolojinin ve bilginin yayılmasını kolaylaştırmak. İnsana, hayvana, toprağa saygılı ve doğayla uyumlu üretim süreçlerini desteklemeyi önemsiyoruz. İmeceMobil uygulaması, sadece tarımsal üretim süreçlerinin dijitalleşmesine katkı sağlamakla kalmayacak, finansal ürün/hizmetlere erişim, ödeme sistemleri gibi alanları da kapsayacak şekilde, yeni tarım ve finans teknolojileri ile sürekli olarak zenginleştirilecek.” dedi.
İktisadi ve sosyal hayatın kalkınması mercek altına alındı
Türkiye İş Bankası aynı zamanda Cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları başlıklı sergiyi de ziyarete açtı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferle taçlanmazsa sonuç kalıcı olamaz” sözünden alınan ilhamla hazırlanan sergide, iktisadi ve sosyal hayatın kalkınması mercek altına alınıyor. Serginin açılında bir konuşma yapan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, “Bizim için çok özel, çok anlamlı bir sergi. Sergimizi, Cumhuriyetimizin 100. yılında açıyoruz. Cumhuriyet ile neredeyse yaşıt ve 2024’te 100 yaşına girecek olan Bankamızın kuruluş fikrinin temelleri, 1923’te İzmir İktisat Kongresi’nde atıldı. Dolayısıyla bu yıl, esasen İş Bankası’nın da fikir olarak doğuşunun 100. Yılı. Hem Cumhuriyetimizin hem Bankamızın ikinci yüzyılına adım attığı bir dönemde bu sergiyi sizlerle buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.