26 Nisan 2025
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Son Dakika Tesis Yönetimi

Kadın meslektaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz

Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği (TESYÖN) Kurucu Başkanı Dr. Aylin İlgen ile Mart sayımızda gerçekleştirdiğimiz söyleşide tesis yönetimi sektöründeki kadın istihdamını değerlendiren İlgen, TESYÖN olarak her yıl Mart ayında başvuran kadın üyelerden üyelik giriş bedeli almadıklarını ve meslektaşlarına pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ifade etti.

Bir iș kadını ve Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği (TESYÖN) Kurucu Bașkanı olarak iș dünyasına adım attığınız günden bu yana ne gibi zorluklarla karșılaștınız, bu zorlukların üstesinden gelirken sizi motive eden ve ilham veren faktörler neler oldu? İș dünyasında yetenek dönüșümü engellenen kadınlara devam etme gücü verecek neler söylersiniz?

İș hayatıma bașlarken bir kadın olarak iș bulmam, yaptığım iște uzmanlașmama fayda sağlayacak eğitimleri almam, terfilerim ve transferlerimin bugünümüze ve özellikle de tesis yönetim sektörüne göre daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Günümüzde herkes çok hırslı. Ancak hırsınızın doğru yolda ilerlemenize katkı sağlaması için bu duyguları bilgi ve tecrübe ile beslemek gerekiyor. Bilginin kazandığı dönemleri sanırım yavaș yavaș geride bırakıyoruz. Bu oldukça vahim bir durum. Çünkü ikili ilișkilerle yürütülen ișler ve imzalanan sözleșmelerin çıktısına baktığımızda düșük kalitede hizmetler karșımıza çıkıyor. Eğer hedeflere operasyonel bașarıyı da eklersek, o zaman geleceğe ve sektörel kariyer fırsatlarına daha olumlu bakmak mümkün olabilir.

Tesis yönetim faaliyetlerinin sektörel kurumsallașma süreci ülkemizde çok yavaș ilerliyor. Kalite standartları, kuralları, denetim ve yaptırımları henüz gelișmemiș olmasından kaynaklı olarak herkesin yapabildiği/yapabileceğini düșündüğü bir iș kolu ortaya çıktı. Yeterli sermaye ve güce sahip olmayan firmaların iș gücü kapasitesi de yetersiz kaldığından, birçok iși bir arada yapabilecek ve her yerde olabilecek personel tercih ediyorlar ki bunun karșılığında bir KADIN yönetici/uzman olmuyor.

Öncelikle bir iș yeri aynı zamanda sizin okulunuz olmalı. Mesleki eğitimler ile gelișimler desteklenmeli, yöneticiler birer öğretmen olmalı. Bir yöneticinin asıl bașarısı yetiștirdiği yöneticilerdir. O yüzden bugün bu sektöre yeni bașlayacak olan meslektașlarımıza tavsiyem, doğru firmalarla görüșmeleri. Personeline yatırım yapmayı maliyet olarak görmeyen, gelișimini destekleyen firmalar onlara daha kısa zamanda daha büyük tecrübeler kazandıracaklardır.

Türkiye nüfusunun %49,9’unu kadınlar oluștururken, hem beyaz hem de mavi yaka statülerinde iș gücüne katılma oranı günümüzde hala çok düșük. 2021 yılı TÜİK verilerine göre 15 yaș ve üstü kadınların iș gücüne katılma oranı %32,8 iken yönetici pozisyonundaki kadınların oranı ise %20,7. Tesis yönetimi sektöründe bu durum nasıl, bir STK olarak bu oranın artırılması adına ne tür çalıșmalar yürütüyorsunuz? Sektörde kadın istihdam oranının artmasıyla nasıl bir değișim yașanır?

Tesis yönetim sektöründe kadın çalıșan oranını mavi yaka olarak değerlendirdiğimizde genel olarak hizmet sektöründe bu oranının daha fazla olduğu görülmektedir. Ancak beyaz yaka olarak baktığımızda kadın çalıșanlar ne yazık ki danıșma/ resepsiyon, yönetici asistanı, muhasebe, halkla ilișkiler vb. alanlarda yoğunlașmaktadır. Yıllar evvel bir inșaat firmasının yöneticisi bana șöyle bir itirafta bulunmuștu; “Sizin özgeçmișinizi gördüm, hatta üzerine çok iyi ama kadın olduğu için olumsuz” diye yazmıștım demiști. Bu bahsettiğim bugün televizyonda reklamları dönen bir firmanın yöneticisi. Ne yazık ki bugün de çok farklı bir durum yok. Sektörümüzün en olumsuz yanı ise yayınlanmıș ilan yok. Etrafınıza baktığınızda onlarca gökdelen, AVM, toplu yapılar, ticari binalar göreceksiniz. Peki hiç kariyer sayfalarında Tesis Yöneticisi, Tesis Müdürü diye ilanlar görüyor musunuz? 3 ya da 5 tane ilan… TESYÖN olarak sektörümüzün bu yanını değiștirmeye gayret ediyoruz, herkese adil bir șekilde iș fırsatı yaratmak istiyoruz. Bu nedenle derneğimizde İnsan Kaynakları Komisyonu kurduk, sorumlu kișiler iș arayan firmalar ile iș arayan meslektașlarımızı bir araya getirmeye çalıșıyor. Aracı olmuyoruz sadece ilanların bilinirliliğini, daha çok kișiye ulașmasını sağlıyoruz. Kadın meslektașlarımıza her zaman pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Her yıl Mart ayında bașvuran kadın üyelerimizden üyelik giriș bedeli almayarak, tek çatı altında birlikte mücadeleye davet ediyoruz.