5 bin m2 kapasiteli A Tipi Genel Antrepolarında deneyimli ekipleri tarafından sunulan gümrükleme, elleçleme ve etiketleme gibi katma değerli antrepo hizmetleriyle müşterilerinin uluslararası ticarette işlerini kolaylaştırdıklarını vurgulayan Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça ile depolama hizmetleri üzerine söyleşi gerçekleştirdik.
Akca Lojistik bünyesinde kaç m2 büyüklüğünde depolama alanıyla çözüm ortağı olduğunuz müşterilerinize hizmet veriyorsunuz, depolarınızın teknik özellikleri nedir, teknolojiye ne boyutta yer veriyorsunuz?
Akca Lojistik olarak 2007 yılından bugüne, gıda, perakende, endüstriyel malzemeler, kırtasiye, inşaat, elektrik elektronik malzemesi gibi farklı sektörlerdeki iş ortaklarımıza yenilikçi ve kişiselleştirilmiş çözümler sunuyoruz. Yaklaşık 2 bin kişilik uzman ekibimizle birlikte 350 bin m2’lik modern depolama alanlarımızla faaliyet gösteriyoruz. İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşan faaliyetlerimizin yanı sıra, Adana, Karaman, İzmir, Diyarbakır, Afyon, Bursa gibi farklı illerde de güçlü operasyon ağına sahibiz.
İşlerimizi etkin bir şekilde yönetmek için teknolojiyi süreçlerimizin merkezine yerleştirdik, güçlü bir IT altyapımız mevcut. IT altyapımızla depolama ve nakliye süreçlerimizi en üst düzeyde izlenebilir hale getirmiş durumdayız. Tüm depolarımızda gelişmiş yazılımlar olan WMS (Depo Yönetim Sistemi) ve TMS (Nakliye Yönetim Sistemi) kullanıyoruz. Bu sistemler sayesinde, ürünlerin izlenebilirliği, stok takibi ve sipariş yönetimi gibi kritik işlemleri gerçek zamanlı ve yüksek hassasiyetle yönetiyoruz. Aynı zamanda bu yazılımlarımızın tamamı müşterilerimizin ERP’leriyle (muhasebe programları) entegre şekilde çalışmakta. Anlık veri akışlarıyla müşterilerimizi depo ve nakliye süreçlerinde her adımda bilgilendiriyoruz.
Gümrüklü depolama hizmetinizde müşterilerinizin iş yapış süreçlerini iyileştirici hangi hizmetleri sunuyorsunuz, uluslararası ticareti kolaylaştırmada Akca Lojistik’in üstlendiği rolden bahseder misiniz?
Dünya Bankasının her yıl hazırladığı LPI (Lojistik Performans Endeksi) verilerine göre Türkiye’de 3,4 puan ortalaması ile 38. ülke konumunda. Gümrükte geçen süre kayıpları bu sıralamamızı olumsuz etkiliyor. Şu anda fiziki kontrol yapılan ürünlerde gümrükte geçen süre yaklaşık 3 (üç) gün civarında. Bu istatistik Almanya için nerdeyse bizim süremizin yarısına tekabül ediyor.
Akca Lojistik olarak, müşterilerimizin bu süreçte yaşadıkları zorlukları çok iyi bildiğimiz için bulundukları sektör ve beklentilerine özel hizmetler geliştirerek işlemlerini daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmelerine ve az önce bahsettiğim sürelerin kısalmasına destek olmaya çalışıyoruz. İstanbul Gümrük Ticaret Müdürlüğü ve Erenköy Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı antrepo hizmetimiz bulunuyor. 5 bin m2 kapasiteli A Tipi Genel Antrepomuzla ithalat ve transit ticaret yapan müşterilerimize, yurt dışından gelen araçlarının karşılanması, mal kabulünün yapılması, gelen malların muhafaza edilmesi, millîleştirme süreçlerinin kontrol ve takibi, depolama süreçlerinin yönetilmesi, hasarsız ve sıkıntısız şekilde müşterilerine ulaştırılması süreçlerinde öncelikli destekler sağlıyoruz. Deneyimli ekibimizin sunduğu, gümrükleme, elleçleme ve etiketleme gibi katma değerli antrepo hizmetlerimizle müşterilerimizin uluslararası ticarette işlerini kolaylaştırıyoruz.