7 Kasım 2024
Beşyol Mahallesi 1.İnönü Caddesi 18/8 Küçükçekmece İstanbul
Lojistik

KTTD, YIKAMA TESİSLERİNİ ULUSLARARASI
STANDARTLARA TAŞIMAK İÇİN KOLLARI SIVADI

Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği (KTTD) üyesi temizleme tesisleri, çevre ve iş güvenliği açısından uygun teknolojileri kullanarak tasarlanır. Ayrıca globale bakıldığında, Türkiye’deki yıkama tesisleri uluslararası standartlara uygun çalışmaktadır. Alışan Lojistik İcra Kurulu Üyesi ve KTTD Başkanı Ayhan Özekin ile kimyasal madde taşımacılığı ve temizliği hakkında konuştuk.

Kimyasal madde taşımacılığı önemli sektörler arasında yerini almakta. KTTD olarak kimyasal taşıma kaplarının yıkanması sırasında aldığınız güvenlik önlemleri nelerdir?

Tank-tanker vb. araçlar ve ıbc, fıçı, varil gibi taşıma kapları temizlenirken işe uygun teknolojideki ekipmanlar ve malzemeler kullanılarak yapılan temizleme işlemi ile daha sonra yüklenecek kimyasal ile reaksiyona girebilecek herhangi bir kalıntı kalmaması temin edilir ve bu vesile ile sonraki yüklenecek ürünün kalitesi korunmuş olur. Ayrıca temizleme işlemi sırasında konu hakkında eğitim almış operatörlerle çalışılması, işe uygun temizleme ekipmanları ve malzemelerinin kullanılması, işe uygun kişisel koruyucu ekipman kullanılmasını da ihtiva eder şekilde temizleme işlemine başlamadan önce olası risklerin analiz edilerek önlemlerin alınması prensibine dayalı bir iş programı ile çalışılması yoluyla gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmış olması temin edilir. Bir başka önemli konu da, yıkama sonrası oluşan zararlı atıkların eskiden yapıldığı gibi doğaya karışmasını önlemek ve modern şekilde bertaraf edilmesini sağlamaktır

Hizmetlerinizde teknolojiden ne boyutta yararlanıyorsunuz? Kimyasalların doğaya karışmaması adına dikkat ettiğiniz husus ve çalışmalardan söz eder misiniz?

KTTD üyesi temizleme tesisleri; çevre ve iş güvenliği açısından uygun teknolojileri kullanacak şekilde tasarlanır ve de bu doğrultuda tasarlanmamış tesislerin zaten Çevre İzin ve Lisans Belgesi alarak çalışmaya başlamaları mümkün olmaz. Özetle; dozajlama sistemleri, buhar kazanları, pompa sistemleri, döner yıkama başlıkları ve tesisin kirlilik yüküne uygun arıtma tesislerinin tasarlanması için uygun teknolojiden yararlanılır. Temizleme tesisleri, çıkan atık su da dahil olmak üzere katısıvı-gaz tüm atıklarının deşarj ve bertaraf prensiplerini henüz tesisler kurulum aşamasında iken belirleyerek çalışmaya başlarlar. Bu vesile ile KTTD üyesi temizleme tesislerinde yapılan temizleme işlemleri sonrasında doğaya atık salınmasına engel olunmuştur.

Bu konuya global düzeyde bakıldığında Türkiye hangi konumda? Kimyasal araç temizlemede sizce gelişmemiz gereken noktalar neler?

Global düzeyde bir bakış açısı ile Türkiye’deki yıkama tesisleri uluslararası standartlara uygun çalışmaktadır. Fakat hala Çevre İzin ve Lisans Belgesi almaksızın ve KTTD’ye üye olmaksızın kaçak yıkama yapan tesislerin olması kaliteyi düşürmektedir. Bu şekilde çalışan tesislerin de gerekli izin ve lisans işlemlerini tamamlayarak uygun teknoloji kullanan profesyonel tesislere dönüşmesi, gelişmemiz gereken tarafı ihtiva etmektedir.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Tank, tanker tipi araçların ve ıbc, fıçı, varil gibi taşıma kaplarının temizlenme işleminin sıradan araç yıkama işlemi ile kıyas kabul etmeyeceğine ait bilincin oluşması için hem çevre koruma önlemlerinin alınması yolu ile doğanın son derece tehlikeli ve canlıların sağlığına ciddi anlamda zarar veren kimyasal atıklardan korunmasına hem de temizleme işlemi sonrası yüklenen ürünlerin kalitesinin korunması yolu ile bazen yüksek tonajlarda bile olabilecek ürün kaybının önüne geçilmesine vesile olacaktır.