Yaklaşık 2,5 yıl önce sahilde halsiz bir şekilde bulunan Caretta Caretta, DEKAMER veterinerleri tarafından tedavi altına alınmış, tedavinin yanı sıra düzenli beslenme ile dalmaya da başlamıştı. Rehabilitasyonu tamamlanan Caretta, çevre ile ilgili sürdürdüğü projeleriyle farklı kurum ve kuruluşlardan birçok çevre ödülü alan Lara Barut Collection’ın destekleri ile 20 Temmuz 2022’de DEKAMER ile birlikte düzenlenen etkinlikle, otelin sahilinden kalabalık bir misafir grubunun da katılımıyla denize uğurlanmıştı. Günümüze kadar bir yıl içerisinde yaklaşık 3000 km yol yaptı.
DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, bir yıl boyunca izlenen Lara’nın kendilerine önemli bilimsel katkılar sağladığını belirtti. Kaska: “Yuvalama sonrası kaplumbağaların uydu ile izlenmesi konusunda daha fazla bilgimiz varken, yaralı kaplumbağaların tedavi sonrası göç yolları hakkında fazla bilgimiz yoktu. Lara, bu yönüyle bir bilgi eksikliğini tamamlamaya yönelik önemli bir çalışma olmuştur. Yuvalama kumsalları ve önemini bilmemize rağmen Akdeniz’de önemli beslenme alanları veya kışlama alanlarını içeren Önemli Deniz Kaplumbağa Alanı (Important Marine Turtle Area-IMTA) hakkında bize bilgi sağlamış oldu. Akdeniz’de, Kuzey Afrika’da ülkemizde yuva yapan kaplumbağaların yoğunlaştığı alanların başında Tunus Gabes Körfezi ve Mısır’ın Bardavil Gölü gelmektedir. Lara da göç yolu sonunda Mısır’ın Bardavil gölünde besleneceği doğrultuda göç etmektedir. Başarılı bir rehabilitasyon sonucu denize bırakılan ve izlenen Lara’nın ardından başka firmalar da benzer destekleri sağlama yolunda bizimle irtibat kurmaktalar. Bu çalışma ile Caretta Caretta ve deniz kaplumbağası üreme bölgelerindeki turizm faaliyetlerinin düzenlenmesi ve kaplumbağalar ile turizmin birlikte yer alabileceği örnek bir çalışma olmuştur.” dedi.
Lara’ya su perisi ve kum anlamlarını taşıyan “Lara” ismini verdiklerini hatırlatan Lara Barut Collection Genel Müdürü Cem Karacan ise “Yıllardır sahilimizde bulunan nadir kum zambaklarını ve Caretta Caretta yuvalarını koruyoruz. Çünkü bu canlılar bulunduğumuz bölgenin önemli ev sahipleri arasında yer alıyorlar. Bilinçli olmak zorundayız. Bu projenin ortağı olduğumuz için çok mutluyuz. Misafirlerimiz de Lara’yı web sitemizde yer alan haritadan takip ediyorlar, bize Lara’yı soruyorlar. Lara’dan sinyal alamadığımız yaklaşık iki aylık bir süre olmuştu, onu kaybettiğimizi düşünerek üzülmüştük. Yeniden sinyal almaya başladığımızda grubumuzda büyük bir sevinç yaşandı. Lara bizim bir parçamız oldu, uzun yıllar ondan haber almayı diliyoruz.’’ dedi.