Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu katıldığı İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda ülkemizin son 20 yılda denizcilik sektöründe çağ atladığını ifade ederek, 2022 yılı verilerini paylaştı. Denizcilik sektörünün 2022 yılındaki cirosunun yaklaşık 531 milyar 238 milyon lira ve elleçlenen yük miktarının ise 543 milyon ton olduğunu aktaran Uraloğlu, “Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri alması hedefimizdir.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’na katıldı. Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve sektör temsilcileriyle bir araya gelen Uraloğu, birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konuşmasında denizcilik alanındaki gelişmelere değindi. Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili ve dünyanın gıpta ile baktığı bir coğrafyada olduğunu hatırlatan Uraloğlu, “28 ilimizin denize kıyısı var. Sınırlarının %70’inden fazlası denizlerle çevrili ve üç kıtanın geçiş yolunda bulunan ülkemiz, tartışmasız bir deniz ülkesi ve denizleri de onun mavi vatanıdır. Bunun için denizcilik sektörümüzün gelişmesi açısından imkânlarımız çok büyük.” diye konuştu.

Türkiye son 20 yılda denizcilik alanında çağ atladı
Uraloğlu, Türkiye’nin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri almasının en büyük hedefleri arasında olduğunu belirterek, “Sizlerin de bildiği gibi Türkiye son 20 yılda denizcilik alanında çağ atladı. Denizcilik sektörümüzün 2022 yılındaki cirosu yaklaşık 531 milyar 238 milyon lira. Türk sahipli gemi sayımız toplam bin 765 olup bunun bin 352 adeti yabancı bayraklıdır. Limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 543 milyon tona ulaşmıştır. Türk Sahipli Deniz Ticareti Filo büyüklüğümüzü 2002’den bugüne, yaklaşık 4,4 kat artırarak 39,1 milyon dedveyt tona yükselttik ve 2023 yılında dünya sıralamasında 14. sırada yer aldık. Ülkemiz dış ticaretin %85’inin yürütüldüğü limanlarımız, ekonomimiz açısından büyük öneme sahiptir. 2000 yılında 149 olan liman tesisi sayımız, 2022 yılında %46 artarak 217’ye ulaşmıştır. 2002 yılında 37 olan tersane sayımız bugün 84’e çıkmıştır. Kıyı şeridimizde bulunan tersanelerimize ilave olarak; 749 tekne imal tesisi, 192 adet çekek yeri ve 23 adet gemi geri dönüşüm tesisleri gemi sanayi sektörünün vazgeçilmez işletmeleridir.” diye konuştu.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da denizcilik sektörünün, uluslararası ticaretin %85’inden fazlasını ve yılda yaklaşık 12 milyar tonu aşkın kargoyu taşıyarak, küresel tedarik zincirlerinin temelini oluşturduğunu, başta pandemi dönemi olmak üzere, hala devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı ve dünyayı etkileyen önemli krizlerde, denizcilik sektörünün ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunun çok net bir şekilde görüldüğünü kaydederken, bir deniz ülkesi olan Türkiye için denizcilik sektörünün vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin ihracatının yüzde 57’si deniz yoluyla
İhracat için kullanılan lojistik yöntemlerin içinde deniz yolları sağladığı avantajlarla birlikte ağırlığını artırmaya başladı. Ocak- Nisan dönemindeki ihracat rakamlarına bakıldığında ihracatın %57’sinin deniz yoluyla gerçekleştirildiği görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde Türkiye’nin ihracatı 80 milyar 869 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde dış ticaretin büyük bölümü deniz yoluyla gerçekleştirildi. Gemilerin taşıdığı ihracatın değeri ise 45 milyar 735 milyon 344 bin dolar olarak ölçüldü.
Söz konusu dönemde Türkiye’nin 124 milyar 313 milyon dolarlık ithalatında da büyük payı 63 milyar 722 milyon dolarla deniz yolu aldı. Onu 22,8 milyar dolarla kara yolu, 19,1 milyar dolarla hava yolu, 746,5 milyon dolarla demir yolu takip etti.
Türk bayraklı gemilerin kullanımı artıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından derlenen bilgilere göre, Haziran ayında dış ticaret taşımaları, geçen yılın aynı ayına göre %2,6 artarak 33 milyon 722 bin 433 ton oldu. Bu yıl Haziran ayında limanlarda elleçlenen dış ticarete konu yükün %8,7’si de Türk bayraklı gemilerle taşındı. Ocak-Haziran dönemine bakıldığında ise dış ticaret taşımaları 194 milyon 518 bin 498 ton oldu. Bunun 14 milyon 375 bin 119 tonu ise Türk bayraklı gemilerle taşındı. Söz konusu rakam, geçen yılın aynı döneminde 13 milyon 939 bin 905 ton olarak hesaplandı. Böylece yılın ilk altı ayında, Türk bayraklı gemilerle taşınan yük miktarı da %3,1 arttı.
Deniz yolu taşımacılığının rotası yeşil ve dijital dönüşüm
Dünya ekonomisi ve ticaretinin en stratejik oyuncularından olan deniz yolu taşımacılığı rotasını yeşil ve dijital dönüşüme çevirdi. Avrupa Birliği (AB) 2050’de dünyanın karbon nötr kıtası olma hedefine ulaşmaya ve bu hedef doğrultusunda denizcilik sektörünü de dönüştürmeye kararlı. Denizcilik sektörünü gelecek yıldan itibaren Emisyon Ticaret Sistemi’ne (ETS) dahil etmesinin ardından AB, yine denizcilikte kullanılacak çevreci yakıt düzenlemesi üzerinde de çalışıyor. Her iki mekanizmada denizcilik şirketleri Avrupa’da faaliyet gösteren bütün ülkeleri etkileyecek. Bu ülkelerden biri de AB’nin altıncı büyük ticaret ortağı Türkiye. AB, Türkiye’nin açık ara en büyük ithalat ve ihracat ortağı. 2022’de Türkiye’nin mal ithalatının %26’sı AB’den ve ülkenin mal ihracatının %41’i AB’ye yapıldı. Bu ihracat hacmi ve Türk denizcilik sektörünün, Türk taşımacılığındaki karbon emisyonlarına en kayda değer katkılardan birini oluşturması göz önüne alındığında yeşil dönüşümün önemi daha da netleşiyor